Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

Ускоряват сроковете за разглеждане на петиции за гражданство и зелени карти

публикувано

на

Американската служба за имиграция и натурализация USCIS твърди, че въвежда цялостна стратегия за намаляване на времето за обработка на формулярите за кандидатстване за гражданство (N-400), както и на молбите за постоянно жителство или смяна на статута (I-485).

От агенцията казват, че от края на 2015 г. се сблъскват с увеличаване на времето за обработка поради по-високи от очакваните обеми получени молби, а прогнозите са били броят на заявленията да намалява.

За 2017 г. са получени 15,6% повече формуляри, отколкото в предходната година. За 2016 г. пък е имало 25,5% повече кандидатури за гражданство и постоянно жителство. Увеличението не е било поравно за всички офиси и някои от тях били буквално претоварени.

„Ние започваме да преместваме много от случаите от едно място на друго“, казват от службата. „Това може да изисква кандидатите да се явят на задължителното интервю в офис, който е извън тяхната юрисдикция, както и да получат кореспонденция от друг офис, като например искане на повече доказателства по случая“, допълват още проверяващите. Вземането на биометрични данни (отпечатъци) обаче се извършва без промяна – в офисите по първоначално разпределение (най-близкия възможен за кандидата център). Към момента

някои кандидати за гражданство чакат по 2 години

за получаването на документи, каквито случаи има в градчето Сейнт Пол в Минесота, който е един от градовете с много молби. В Чикаго интервю за зелена карта отнема между 9 и 32 месеца – рязко увеличение за последните две години.

Наблюдатели казват, че забавянето в обработката на документи е станало очевидно по времето на президентството на Доналд Тръмп, макар че някои българи споделиха във фейсбук, че чакат по 7 години за гражданство, повечето от които били по времето на президента Обама.

Много имигранти се оплакаха, че случаите им са преместени още преди агенцията по натурализация да обяви стратегията си за преместване на случаи. Други казват, че кореспонденцията с много офиси е трудна и не могат да получат информация докъде е стигнало разглеждането на документите им. По времето на Тръмп бяха променени и някои изисквания за получаване на гражданство. Кандидатите, искащи гражданство на базата на трудова заетост, както и роднините на бежанци и хора, получили право на убежище, вече трябва да се явяват лично на интервю. Допреди това тези категории кандидати нямаха такава проверка.

Около 25% от имиграционните случаи са забавени

казват също анализаторите, и новата стратегия би облекчила работата на някои места, като например в Сейнт Пол или в Маями, но би натоварило системата в Кливлънд и Провидънс… В последните два офиса кандидатите за гражданство обикновено чакат по-малко от 6 месеца. В момента в агенцията за имиграция и натурализация има общо 5,6 млн. молби. В тази бройка влизат и случаите на съпрузи на американски граждани, изявени учени и деца на бежанци.

Агенцията за натурализация оперира основно с пари от внесени такси

за подаването на формуляри като N-400 и I-485. Това би трябвало да осигури достатъчен бюджет за работата й. От организацията за защитата на правата на имигрантите Boundless Immigration обаче настояват, че забавянето на обработката на документи ще продължи и ще се увеличи.

Ще има и имигранти, които ще са затруднени да пътуват до отдалечени офиси, казват наблюдатели. От агенцията по имиграция и натурализация обаче уверяват, че прехвърлянето на случаи е съобразено с времето за пътуване. В нейно изявление е посочено също, че агентите продължават да разглеждат всички молби най-ефективно и най-бързо в съответствие с всички приложими закони, политики и разпоредби, като същевременно се гарантира целостта на имиграционна система.

Увеличен е броят на служителите, разглеждащи молбите

което е помогнало през миналата година да бъдат разгледани най-много молби в сравнение с последните пет години. За най-бързо разглеждане на документите от службата за имиграция съветват кандидатите да следват точно инструкциите, които получават.

Още в началото на президентската си кампания Тръмп обяви, че въпросът с имигрантите ще е от първостепенно значение за него и че ще реши проблема с нелегално преминаващите през границата, както и с нелегално пребиваващите в страната.

Тръмп заяви също, че ще депортира всички

които нямат право да бъдат в Щатите. След като стана президент, той ограничи приемането на имигранти от някои ислямски и африкански държави, както и на кандидати, които са бедни и необразовани. Президентът се опита да наложи искането си за приемане на разрешение и финансиране за строеж на стена с Мексико, като рискува правителството да остане без бюджетна рамка и да прекрати работа (government shutdown), което струва на държавата милиони долари. Той издаде и президентски указ, с който спря действието на програмата DACA за деца, доведени в страната като малолетни. Указът обаче бе блокиран с решение на федерален съд. Очаква се през октомври по въпроса да се произнесе Върховният съд. Тръмп продължава да иска цялостна имиграционна реформа, но демократите и републиканците не могат да се разберат и да предложат закон, който да удовлетворява всички. Той също изказа мнение, че иска да подпише президентски указ, с който да забрани автоматичното получаване на гражданство за деца на имигранти, родени в САЩ.

 

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ИМИГРАЦИОННИ

Статутът на стотици хиляди имигранти в риск заради пандемията

публикувано

на

Виж цялата статия
Имиграционните власти все още не са излезли с решение на проблема.

Стотици хиляди хора с легален статут в Съединените щати могат да нарушат имиграционните закони, без да искат, заради епидемията с коронавируса, което ги поставя автоматично в риск от това да загубят статута си тук. Причината: временното затваряне на федералните агенции заради пандемията от коронавирус.

„Безброй много са случаите, в които ситуацията с пандемията ще засегне легалната имиграция“, казва имиграционният адвокат Кристина Крилчев. Според нея, ако имиграционните власти не предприемат действия сега, всички последствия ще са негативни за стотици хиляди души в различен имиграционен статут. „Няма значение дали е за професионалисти в определена сфера или неквалифицирани работници. Всички ще се окажат в неудобна ситуация“, казва Крилчев.

Основното притеснение на много имиграционни адвокати в страната са чужденци, които пребивават в САЩ с работна виза, която скоро ще изтече. Например петициите за неимигрантски работни визи от типа H1-B, H2-B, О-1, B-1, B-2 и други са в риск, защото заради временното затваряне на службите имиграционните власти не могат да издадат удължаване на визата. „Временните визи за посетители или т.нар. temporary visas от типа B1 и B2 също са в риск. Хората с такива визи няма как да напуснат страната и някои от тях може да надстоят престоя си. Това автоматично ги прави извън статут“, добавя адвокат Крилчев.

USCIS, която предимно използва хартиени документи при имиграционните процедури, временно преустанови услугите си, които се извършват лично до края на април.

Имиграционните интервюта са напълно спрени

Това касае хиляди имигранти, чакащи зелена карта и американско гражданство. Провеждат се само изслушвания в съда за хора, които са в имиграционен арест или при извънредни случаи.

Не е ясно как службата ще продължи да оперира, след като президентът Тръмп удължи срока на препоръките за социално дистанциране, които затвориха редица публични служби и офиси. „За момента имиграционните власти издадоха единствено постановление, с което се отлагат за срок от 60 дни задължения като представяне на допълнителни документи за някоя петиция или при оспорване на отказ“, казва адвокат Крилчев. По-важните въпроси с изтичане на статута обаче не са адресирани все още.

Ако сте подали документи за американско гражданство и се намирате извън страната и не може да се върнете заради затворените граници, вие може да надвишите разрешения срок и това да ви попречи по-нататък в процеса по натурализация.

„Почти всяко дело, в което трябва да се случи нещо, в периода на пандемия е в риск в момента“, допълва Крилчев.

Тя казва, че все пак очаква имиграционните власти да излязат с позиция по въпроса, преди стотици хиляди имигранти да са изпаднали в безтегловност.

Имиграционни адвокати и активисти от цялата страна вече алармираха за проблема и искат от United States Citizenship and Immigration Services (USCIS) да запълни пропуските в съществуващото имиграционно право, което поставя милиони в риск.

„Освен забавянето не мисля, че ще има негативен ефект върху имиграционни дела, които просто чакат дата за интервю например“, казва Крилчев. Според нея времето, в което стотици имиграционни служители не приемат лично кандидати, може да се използва, за да се разгледат хилядите дела и петиции, които са отлагани с месеци. Или с други думи, USCIS да навакса.

 


Какво да направите, ако просрочите престоя си в САЩ заради коронавируса?

В отговор на многобройни запитвания дали е възможно да се просрочи разрешеният престой на територията на САЩ вследствие на извънредната ситуация и на големия брой отменени полети, българското посолство отправи запитване до Департамента на вътрешната сигурност относно легалните възможности визата да бъде удължена.

Съгласно получения отговор, на този етап единствената възможност за удължаване срока на престой остава подаването на формуляр I-539 онлайн тук.

Формулярът следва да бъде подаден преди изтичане срока на разрешения престой, като всяка молба ще се разглежда индивидуално, съобщават от посолството.

„Препоръчваме на българските граждани, които временно пребивават в САЩ с цел туризъм или посещение на близки, да потърсят възможности за незабавно завръщане в България чрез полети на търговските авиокомпании“, се казва в изявление на дипломатическата ни мисия.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Иммиграционните удължиха срока за затваряне на офисите си заради коронавируса

публикувано

на

Виж цялата статия

Службaта за гражданство и имиграция на САЩ (USCIS) обяви, че офисите й ще останат затворени до 7 април заради кооронавируса. Първоначално се очакваше, че имиграционните може да дсе върнат на работа на 1 април. Промяната засяга всички полеви служби, служби за убежищa и центрове за приемане на молби, които събират пръстови отпечатъци и биометрични данни.

Така няма да се извършват услуги на място, включително интервюта и церемонии по натурализация.

Служителите ще продължат да работят по услуги, които не изискват личен контакт с обществеността, каза говорител на агенцията. Офисите на службата ще изпращат известия до кандидатите с планирани интервюта и церемонии по натурализация, които няма да се състоят поради така стеклите се обстоятелства. Интервютата за убежище ще бъдат отменени и автоматично разсрочени с нова дата и час.

САЩ спират арестите на нелегални имигранти заради епидемията

Хората, които имат час за интервю, определен чрез платформата InfoPass, трябва да си насрочат ново интервю чрез службата за имиграция, веднага щом офисите й отворят.

Освен това САЩ прекратяват издаването на всякакви имигрантски и не-имигрантски визи на редовна основа за повечето страни в света заради коронавируса, съобщи говорителка на Държавния департамент, цитирана от Ройтерс.

Тя не посочи за колко и кои страни се прекратяват визовите услуги, но добави, че американските мисии по света ще продължат да предоставят спешни визови услуги „според наличните ресурси“. Ще продължат да се оказват такива услуги и на граждани на САЩ.

Издаването на визите ще бъде подновено „възможно най-скоро“, каза говорителката, без да посочи конкретна дата.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

ЕК: 9,75% са отказите на визи за българи за САЩ

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Архив

САЩ са постановили откази за издаване на виза при 9,75 на сто от молбите, подадени от български граждани миналата година. Това показват данни, представени днес от Европейската комисия, съобщи БТА.

България отчита траен спад на отказите – от 17,3 на сто през 2015 г., 16,9 на сто през 2016 г., 14,97 на сто през 2017 г. и 11,32 на сто през 2018 година. За да отпаднат визите, необходимо е отказите трайно да бъдат под три на сто, или под два процента в две последователни години, уточнява комисията.

При Румъния също се отчита спад в броя на отказите до 9,11 на сто за миналата година. България и Румъния за първи път постигат количество на отказите под 10 процента, отбелязва ЕК.

За миналата година Кипър отчита 2,78 на сто откази, а Хърватия – 4,02 на сто. Посочените четири държави са единствените от ЕС, за чиито граждани САЩ все още изискват виза за краткосрочен престой или транзитно преминаване.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada