Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

Ускоряват сроковете за разглеждане на петиции за гражданство и зелени карти

публикувано

на

Американската служба за имиграция и натурализация USCIS твърди, че въвежда цялостна стратегия за намаляване на времето за обработка на формулярите за кандидатстване за гражданство (N-400), както и на молбите за постоянно жителство или смяна на статута (I-485).

От агенцията казват, че от края на 2015 г. се сблъскват с увеличаване на времето за обработка поради по-високи от очакваните обеми получени молби, а прогнозите са били броят на заявленията да намалява.

За 2017 г. са получени 15,6% повече формуляри, отколкото в предходната година. За 2016 г. пък е имало 25,5% повече кандидатури за гражданство и постоянно жителство. Увеличението не е било поравно за всички офиси и някои от тях били буквално претоварени.

„Ние започваме да преместваме много от случаите от едно място на друго“, казват от службата. „Това може да изисква кандидатите да се явят на задължителното интервю в офис, който е извън тяхната юрисдикция, както и да получат кореспонденция от друг офис, като например искане на повече доказателства по случая“, допълват още проверяващите. Вземането на биометрични данни (отпечатъци) обаче се извършва без промяна – в офисите по първоначално разпределение (най-близкия възможен за кандидата център). Към момента

някои кандидати за гражданство чакат по 2 години

за получаването на документи, каквито случаи има в градчето Сейнт Пол в Минесота, който е един от градовете с много молби. В Чикаго интервю за зелена карта отнема между 9 и 32 месеца – рязко увеличение за последните две години.

Наблюдатели казват, че забавянето в обработката на документи е станало очевидно по времето на президентството на Доналд Тръмп, макар че някои българи споделиха във фейсбук, че чакат по 7 години за гражданство, повечето от които били по времето на президента Обама.

Много имигранти се оплакаха, че случаите им са преместени още преди агенцията по натурализация да обяви стратегията си за преместване на случаи. Други казват, че кореспонденцията с много офиси е трудна и не могат да получат информация докъде е стигнало разглеждането на документите им. По времето на Тръмп бяха променени и някои изисквания за получаване на гражданство. Кандидатите, искащи гражданство на базата на трудова заетост, както и роднините на бежанци и хора, получили право на убежище, вече трябва да се явяват лично на интервю. Допреди това тези категории кандидати нямаха такава проверка.

Около 25% от имиграционните случаи са забавени

казват също анализаторите, и новата стратегия би облекчила работата на някои места, като например в Сейнт Пол или в Маями, но би натоварило системата в Кливлънд и Провидънс… В последните два офиса кандидатите за гражданство обикновено чакат по-малко от 6 месеца. В момента в агенцията за имиграция и натурализация има общо 5,6 млн. молби. В тази бройка влизат и случаите на съпрузи на американски граждани, изявени учени и деца на бежанци.

Агенцията за натурализация оперира основно с пари от внесени такси

за подаването на формуляри като N-400 и I-485. Това би трябвало да осигури достатъчен бюджет за работата й. От организацията за защитата на правата на имигрантите Boundless Immigration обаче настояват, че забавянето на обработката на документи ще продължи и ще се увеличи.

Ще има и имигранти, които ще са затруднени да пътуват до отдалечени офиси, казват наблюдатели. От агенцията по имиграция и натурализация обаче уверяват, че прехвърлянето на случаи е съобразено с времето за пътуване. В нейно изявление е посочено също, че агентите продължават да разглеждат всички молби най-ефективно и най-бързо в съответствие с всички приложими закони, политики и разпоредби, като същевременно се гарантира целостта на имиграционна система.

Увеличен е броят на служителите, разглеждащи молбите

което е помогнало през миналата година да бъдат разгледани най-много молби в сравнение с последните пет години. За най-бързо разглеждане на документите от службата за имиграция съветват кандидатите да следват точно инструкциите, които получават.

Още в началото на президентската си кампания Тръмп обяви, че въпросът с имигрантите ще е от първостепенно значение за него и че ще реши проблема с нелегално преминаващите през границата, както и с нелегално пребиваващите в страната.

Тръмп заяви също, че ще депортира всички

които нямат право да бъдат в Щатите. След като стана президент, той ограничи приемането на имигранти от някои ислямски и африкански държави, както и на кандидати, които са бедни и необразовани. Президентът се опита да наложи искането си за приемане на разрешение и финансиране за строеж на стена с Мексико, като рискува правителството да остане без бюджетна рамка и да прекрати работа (government shutdown), което струва на държавата милиони долари. Той издаде и президентски указ, с който спря действието на програмата DACA за деца, доведени в страната като малолетни. Указът обаче бе блокиран с решение на федерален съд. Очаква се през октомври по въпроса да се произнесе Върховният съд. Тръмп продължава да иска цялостна имиграционна реформа, но демократите и републиканците не могат да се разберат и да предложат закон, който да удовлетворява всички. Той също изказа мнение, че иска да подпише президентски указ, с който да забрани автоматичното получаване на гражданство за деца на имигранти, родени в САЩ.

 

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четено

ИМИГРАЦИОННИ

Тръмп отказва имиграционни молби заради празни полета във формулярите

Тръмп иска да намали броя на легалните и нелегалните имигранти. И използва всякакви прийоми

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: fastpayhealth.com

Тръмп иска да намали броя на легалните и нелегалните имигранти. И използва всякакви прийоми. Президентски укази, меморандуми, въвеждане на нови правила за влизане в страната и за получаване на документи. Пандемията не го спря и той е все така деен по въпроса, както от времето, когато беше кандидат за президент, и от времето, когато влезе в Белия дом преди четири години.

Имиграционните (USCIS) са бухалката на Тръмп за осъществяване на идеята му за съкращаване на имиграцията. Те послушно налагат нови изисквания за имигрантите и постигат целта на Тръмп – да откажат мнозина да подават документи за промяна на статут или да ги принудят да си тръгнат към родните държави.

Последният удар по имигрантите е даване на откази за зле попълнени молби за документи. Не сте попълнили дадено поле – дават ви отказ. Искали сте да кажете, че въпросът не се отнася за вас или вашия роднина и сте попълнили съкращението N/A (не се отнася за кандидата) – пак ще получите отказ. Това е може би най-произволната и абсурдна промяна досега в имиграционната система.

Въведена миналата есен, промяната позволява на имиграционните да отхвърлят заявления,

ако не е попълнено всяко отделно поле, дори онези, които очевидно не се отнасят до заявителя. Ако например оставите полето „средно име“ празно, тъй като заявителят няма презиме, за съжаление молбата ви се отхвърля.

Нямате номер на апартамент, защото живеете в къща? Оставите ли полето за апартамент празно, също ще сте отхвърлени. И това не е единственият въпрос, който може да ви вкара в беля. И всичките са тривиални въпроси, които обаче нямат съществено значение. И изглежда абсурдно да не може да се оставят празни или да се постави отговор N/A.

Не сте посочили адрес на родителите ви, защото са мъртви? Нямате братя и сестри, защото сте единствено дете? Няма дати за професионална история, защото молбата за имиграция е за 8-годишно дете? Ако имиграционните видят празни полета на такива въпроси, ще ви отрежат за виза или други имиграционни документи.

Тази промяна в работата на имиграционните беше последната бюрократична промяна, направена без съгласието на Конгреса и без спазване на официалния процес за въвеждане на правила. Това отново показва, че
„стената“ на президента Тръмп срещу имигрантите е изградена не от стомана или бетон,
а от документи и бюрокрация.

На въпроса как тази промяна в процеса на обработка на лични данни служи на обществения интерес, говорител на USCIS отговори в имейл:

„Необходими са пълни заявления, за да могат нашите инспектори да запазят целостта на нашата имиграционна система и да се гарантира, че те могат да потвърдят самоличността, както и имиграционната и криминалната история на кандидата, за да се определи допустимостта му“.

„Смъртта е с хиляди разрязвания на хартия“, казва Сеселия Фридман Левин, старши съветник по политиката в неправителствената организация Асиста, която представлява имигранти, преживели насилие.

След първоначален потоп от объркващи писма с откази заради новото правило за попълване на всички полета, адвокатите по имиграцията започват да попълват всичко в имиграционните документи на своите клиенти. Те прекарваха допълнителни часове в срещи да изяснят всички въпроси, като внимателно пишат „N/A“ или „none“ („няма“) във всички полета, дори когато това изглеждаше излишно.

В някои полета не е възможно да се въвеждат вълшебните думи „няма“ или „N/A“, тъй като USCIS е кодирал PDF файла, за да позволява въвеждане само на цифри. И няма съответна цифра за „N/A“. Така адвокатите започват да пишат „N/A“ на формулярите на ръка. Някои използват пишещи машини. Други поръчват специални гумени печати с надпис „N/A“ и ползват него.

Цялата тази сложна работа отнема огромно количество време. Но поне кандидатите имаха начин да прескочат тези безсмислени изисквания да се пише нещо на всеки въпрос.

Какво направи Тръмп? Принуди имиграционните да се адаптират. И те го направиха – като въведоха изискване на такива въпроси да отговаря друг орган. За поне една от визовите категории.

В края на юни на уебсайта на USCIS се появи нов текст с малък шрифт. В него се казва, че политиката за забрана за празни полета на молбите ще се простира до поне един документ, който трябва да бъде попълнен от служители на реда – някой, над който имигрантите и техните адвокати нямат контрол. Тези длъжностни лица трябва да попълнят и подпишат формуляр, удостоверяващ, че имигрантите, кандидатстващи за виза, са жертва на престъпление (U), подпомагат разследването за преследване.

Адвокатите по имиграция казват, че дори когато имат добри отношения с органите на реда,
завършването на тези удостоверения може да изисква месеци на молене и подканяне.
Сега адвокатите трябва да убедят полицаите да преработят всички формуляри, които вече са подписани, и да сложат „N/A“ навсякъде, където е възможно.

„Това са служители, които понякога вече са помогнали повече, а сега трябва да ги притесняваме отново, за да поискаме тези козметични промени“, казва Сафия Н. Морган, старши адвокат в Ню Йорк.

Отделно през последните месеци поне двама други адвокати са получили откази от USCIS за пропуски в други формуляри, попълнени от трета страна – и в двата случая става дума за доклад за медицински преглед, необходим за заявление за зелена карта. Този документ се подписва от сертифициран от USCIS лекар и се подава в агенцията в запечатан плик. На имигрантите не е разрешено дори да преглеждат попълнения формуляр, за да се убедят, че лекарят не оставя празни полета.

USCIS не е потвърдил публично дали прилага винаги своята политика за изцяло попълнени молби за медицински формуляри от лекар. От уебсайта на USCIS се вижда, че имиграционните инспектори посочват, че тя важи само за визи за убежище, жертва на престъпление и жертва на трафик.

Забраната да се подават имиграционни молби с празни полета е огромна загуба на ресурси за хората, които попълват формулярите, и тези, които ги обработват. Всъщност USCIS харчи също толкова много, за да плаща на хора, да плаща за повече часове на служителите да търсят причини, за да отхвърли имигрантите за документи. Но важно е отмъщението. Срещу имигрантите. Просто защото са тук. Отмъщението, което идва от Тръмп и с което той иска да са пропити имиграционните – агенцията, която най-много работи с имигрантите.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Издаването на визи и зелени карти ще забуксува заради масови съкращения

13 400 имиграционни остават без работа

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Имиграционните, които се занимават с разглеждането на документи за гражданство, издаването на зелени карти и визи ще бъдат масово съкрщавани. Те ще останат назначени на щат, но няма да работят и да получават заплата.

Плановете са 2/3 от служителите да бъдат съкратени или общо 13 400 души от 20 000. Причината е, че няма пари за заплати, тъй като бюджета на агенцията беше орязан заради коронавируса.

„През последните няколко месеца USCIS предприе действия за предотвратяване на фискална криза, включително ограничаване на разходите за заплати“, заяви говорител на агенцията.

„Без намеса на Конгреса USCIS ще трябва да предприеме драстични действия, за да поддържа агенцията“.

Необходимите пари, за да продулжи агенцията да съществува са били 1,2 млрд. долара, но Конгреса е отказал да ги предостави.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Тръмп обмисля забрана за влизане в САЩ за US граждани и хора със зелени карти, ако са с коронавирус

Забраната за влизане в САЩ за граждани и постоянни жители по план трябва да се прилага в крайни случаи заради пандемията

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БТА/АП

Тръмп обмисля ход, който би могъл да позволи на имиграционните служители временно да забранят влизането на гражданите на САЩ и постоянно пребиваващи лица, заподозрени че са се заразили с COVID-19 в чужбина.

И в момента има много граждани на САЩ и хора със зелени карти, които имат близки извън страната и са се прибрали при роднините си или са отишли да нагледат имотите си. Според новото предложение те могат да бъдат блокиран да се върнат братно, ако проверяващите по летищата „основателно вярват, че човекът може да е бил изложен или е заразен с заразна болест“.

Федералните агенции са били помолени да представят своите отзиви относно предложения план до Белия дом до вторник. Не е ясно кога новата наредба може да бъде одобрена или обявена пред обществеността.

В проекта за забрана за влизане на граждани на САЩ и притежатели на зелена карта във връзка с коронавируса се посочва, че всяка заповед, блокираща гражданите и други законни постоянни жители, трябва да „включва подходящи обосновки, за да се гарантира, че не се нарушават конституционни права“ и че пътуващите не могат да бъдат блокирани като цяла група.

Документите, получени от „Ню Йорк Таймс“, не уточняват колко дълго ще бъде необходимо на гражданин или законно пребиваващо лице да остане извън страната

Центъра за контрол и превенция на заболяванията(CDC) очаква всяка забрана за американски граждани или притежатели на зеленикарти при идването им от чужбина да се прилага само при „най-редки обстоятелства“, се казва в проекта. Този ход ще бъде направен „при необходимост в интерес на общественото здраве и ще бъде ограничен по времетраене се казва в предложението.

Медицинските експерти обаче казват, че забраните за пътуване не работят в случаите, когато вече има значително разпространение на коронавирус в общността, каквато е ситуацията в САЩ.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в featured, US гражданство
Тръмп наредил, а после отменил атака срещу Иран

Президентът Доналд Тръмп наредил късно в четвъртък военна атака срещу Иран, но по-късно отменил решението си докато планът вече бил...

Затвори