Открийте ни и в

САЩ

Успешен тест: САЩ се приближават бързо до своя хиперзвукова ракета

Тестът е направен дни след като Русия обяви, че е използвала своя хиперзвукова ракета, за да порази склад за амуниции в Украйна

публикувано

на

САЩ ще имат хиперзвукови оръжия до края на 2023 година
Сн: DARPA, художествено изображение

В средата на март САЩ успешно са изпробвали хиперзвукова ракета, но не са обвили това, за да не нагнетяват напрежение с Русия, съобщи CNN. Тестът е бил преди посещението на президента Байдън в Европа, е казал пред медията служител в министерството на отбраната, запознат с темата.

Ракетата, наричана Hypersonic Air-breathing Weapon Concept (HAWC) е изстреляна от бомбардировач B-2 над Западното крайбрежие. Това е първия успешен тест на версията на хиперзвукова ракета на “Локхийд-Мартин”. Ускорител е довел ракетата до висока скорост, след което свръхзвуковия постояннотоков въздушнореактивен двигател (scramjet) e запалил и я е ускорил до скорост над пет пъти повече от тази на звука (Mach 5) – границата, над която скоростта се определя като хиперзвукова.

Ракетата е прелетяла малко над 480 км, но дори близо до долната граница на хиперзвуковата скорост този полет е продължил под 5 минути.

Франция тества модернизирана ядрена ракета

Тестът е направен дни след като Русия обяви, че е използвала своя хиперзвукова ракета, за да порази склад за амуниции в Украйна. Висшите служители от администрацията на САЩ омаловажиха съобщението за изстреляна ракета “Кинжал”, като казаха, че това не “променя играта” в Украйна и дори изразиха недоумение, че такава ракета е изстреляна по неподвижна мишена.

Докато “Кинжал” се смята за усъвършенствана версия на “Искандер”, HAWC е създадена по по-напреднала технология – с “въздуходишащ” свръхзвуковия постояннотоков въздушнореактивен двигател. Освен това американската ракета няма бойна глава – тя е кинетична и разчита на силата на удара в целта при огромната скорост, за да я унищожи.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено