Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви пред гостуващия президент на Индонезия Джоко Уидодо, че ще участва в предстоящата среща на върха на Г-20 в Бали в зависимост от това кой друг ще участва.

"Със сигурност приемам поканата. Участието на Украйна ще зависи от ситуацията със сигурността в страната и от състава на участниците в срещата на върха", заяви Зеленски след разговорите им в Киев, като очевидно се позова на участието на руския президент Владимир Путин.

Уидодо беше в Киев, преди да се отправи към Москва за среща с Путин.

Индонезия, подобно на повечето големи развиващи се икономики, се опита да запази неутрална позиция и призова за мирно разрешаване на продължаващата от месеци руска офанзива в Украйна.

Тази година Индонезия е ротационен председател на Г-20 и Джакарта е подложена на натиск от страна на Запада да изключи президента на Русия от срещата, след като през април обяви, че той е поканен.

Италианският министър-председател Марио Драги заяви във вторник, че Уидодо е изключил присъствието на Путин на срещата на върха на организацията през ноември - изявление, което Кремъл бързо отхвърли.

Страните от Г-20 съставляват около 80 % от общото световно икономическо производство, докато Г-7 допринася с около 31 %.

Путин се присъедини към миналогодишната среща на върха на Г-20 в Рим през октомври чрез видеоконферентна връзка поради кризата с коронавируса.