Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

Учат имигрантите без статут как да получат здравна грижа

Инициатива в Илинойс ще ги образова за здравните им права

публикувано

на

Сн.: Архив

Нова инициатива подпомага нелегалните имигранти в предградията на Чикаго да получат достъп до здравна грижа.

Миналата седмица коалиция от активисти постави начало на инициативата „Имигрантска здравна академия“ – двугодишен пилотен проект, който ще подготви лидери от имигрантските общности в предградията, които ще разпространяват информация как имигрантите могат да получат достъп до здравеопазване въпреки техния имигрантски статут в САЩ. Инициативата има за цел да подобри достъпа на имигрантите до здравеопазване

чрез подготвяне на лидери

 от тези общности относно техните права и как работи американската здравна система.

В проекта участват повече от 5 неправителствени организации, които защитават интересите на имигранти от Латинска Америка, Арабския свят и други.

Активистите също публикуваха подробен доклад как езиковият достъп, културните пречки и недоверието в правителството играят роля защо имигрантите нямат достъп до здравни варианти, когато имат нужда. По време на пандемията от коронавирус някои имигранти не са пожелали да разкриват информация, когато са потърсили ваксина, а други не са предоставили информация, която е можело да бъде полезна за контактно проследяване, пише още в доклада.

Едит Авила Олеа, един от лидерите на неправителствената организация „Коалиция за правата на имигрантите и бежанците в Илинойс“ и съавтор на доклада, подчерта, че дори и в началото на пандемията нелегалните имигранти са се страхували да си направят тест за коронавирус или да посетят болница за лечение заради информацията, която

могат да съберат за тях

 Повече от 3800 латиноси са починали в Илинойс от усложнения, свързани с прекаран COVID-19, според данни на щатското здравно ведомство.

Авила Олеа поясни, че страхът сред някои имигранти произлиза от така нареченото правило public charge, което отказва постоянно пребиваване на имигранти, ако потърсят помощи от държавата. По-рано тази година администрацията на президента Джо Байдън обяви, че няма да защитава правилото в съда.

По думите на Авила Олеа това, което се опитват да направят, е да изчистят тези недоразумения и да помогнат на имигрантите да разберат, че се прилагат закони, които ги защитават, включително Закона за преносимост и отчетност на здравното осигуряване или само политика за конфиденциалност при посещение на клиника или болница.

Академията ще се фокусира върху имигрантските общности в предградията, макар че по-късно може да включи и квартали на Чикаго, сподели още тя и допълни, че има повече такива организации в града в сравнение с предградията.

Инициативата в полза на здравето на нелегалните имигранти идва на фона на решението на правителството отпреди няколко седмици да въведе голяма промяна в имиграционната политика на САЩ – прекратяване депортирането на нелегални имигранти.

Дни по-късно администрацията на президента на САЩ Джо Байдън реши и имиграционните власти да прекратят масовите арести на нелегални имигранти на работното място. Министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас публикува преди седмица ново ръководство, в което той определя

 „експлоатиращите работодатели“

като „най-вредния“ аспект на пазара на труда в САЩ.

Масовите акции срещу нелегалните работници бяха честа практика по време на управлението на бившия лидер Доналд Тръмп. През 2019 г. бе предприета мащабна операция в няколко птицекланици в Мисисипи, довела до арестуването на близо 700 нелегални работници. Тогава властите определиха акциите като най-големите в един щат в американската история.

Майоркас поиска от имиграционните агенции да се съсредоточат върху тези работодатели, които наемат работници без необходимите документи за работа в САЩ. Предвиждат се по-солени глоби за работодателите. Министърът на вътрешната сигурност поиска също имиграционните власти да се координират с други агенции, включително и с Министерството на труда.

Министърът отбелязва, че използваният от предишната администрация механизъм е довел до

арестуването на стотици работници

и е бил прилаган от работодателите като инструмент за потискане и отмъщение срещу служители, които настояват за правилно прилагане на трудовото законодателство.

Майоркас е инструктирал имиграционните агенции към силовото ведомство да излязат с предложения за защита на нелегални работници от депортация при подаване на сигнал срещу работодатели заради трудова експлоатация.

Според експерти промените означават, че Министерството на вътрешната сигурност повече не гледа на масовите акции срещу нелегалните работници на работното място като ефективна мярка в борбата с незаконната заетост.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА