Открийте ни и в

Любопитно

Учените ще настроят “Часовника на Страшния съд” за 75-ти път: Време за световно бедствие…

В продължение на 75 г. той служи като метафора за това колко е близо човечеството до самоунищожение

публикувано

на

Символичният „Часовник на Страшния съд“, изготвен от известния физик Алберт Айнщайн и атомни учени от Чикагския университет, оценява възможността за изчезване на човечеството от 1947 г.

Колкото по-близо е часът до полунощ, толкова е по-близо Земята до глобална катастрофа. Първоначално часовникът е показвал заплахата от глобална ядрена война, но от 2007 г. насам отразява и технологиите, които влияят на климатичните промени, както и развитието на науката, която може да нанесе необратими щети.

Според доклада на Sözcü е обявено, че часовникът, който е активен от 1947 г., ще бъде пренавит за 75-ти път, за да определи съдбата на човечеството.

Картина на Мишел Грейнджър, избрана от Жан Мишел Жар за корица на неговия албум от 2016 г. Oxygène, продължение на емблематичния Oxygène от 1976 г.

В настройката на часовника ще влязат скорошната дългосрочна епидемия, разпространение на ядрени оръжия в Иран, Китай и Северна Корея, продължаващата климатична криза. Ще бъдат оценявани теми като държавно спонсорирани кампании за дезинформация и разрушителни технологии.

Последния път, когато часовникът беше поставен напред през 2018 г., светът беше предупреден, че остават 2 минути до апокалипсиса. През 2019 г. минутната стрелка на часовника продължи да се държи на 120 секунди преди полунощ.

Времето на символичния часовник се определя от 73 години от организация, наречена The Bulletin of the Atomic Scientists. Полунощта символизира произведено от човека бедствие и възможността за апокалиптично развитие, което би могло да унищожи човечеството и цивилизацията в резултат на това бедствие. Колкото по-висока е тази вероятност, толкова повече часовникът се приближава до 12.

Bulletin of Atomic Scientists също обяви, че ще проведат онлайн конференция, за да обяснят кога смятат, че ще свърши светът.

На уебсайта на Bulletin of Atomic Scientists беше споделено, че в продължение на 75 години “Часовникът на Страшния съд” служи като метафора за това колко близо е човечеството до самоунищожение.

Годината, в която часовникът се е отдалечил най-много от полунощ, е през 1991 г. – след разпадането на Съветския съюз и края на Студената война,

Часовникът е “съживен” от американски учени, участващи в проекта Манхатън, който доведе до първото ядрено оръжие по време на Втората световна война и се откроява като символично отброяване, което показва колко близо е човечеството да се изправи пред глобална катастрофа.

Според Юджийн Рабинович, редактор на Bulletin of Atomic Scientists, художникът Мартил Лангсдорф е бил натоварен да направи часовника и той е бил помолен да създаде часовник, който да „накара хората да се страхуват“.

Единственият път в историята на организацията, която е основана през 1945 г. и актуализира часовника от 1947 г., е годината на Студената война през 1953 г., когато часовникът на Страшния съд достига критична точка, а стрелката за минути е преместена на 2 минути преди нея.

Когато часовникът беше настроен за първи път, беше от 7 до 12 минути. Годината, в която часовникът се е отдалечил най-много от полунощ, е през 1991 г., след разпадането на Съветския съюз и края на Студената война, а минутната стрелка е преместена на 17 минути преди това.

Докато организацията актуализира часовника, в борда има 13 учени, носители на Нобелова награда, с които тя се консултира за изчисления.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА