Открийте ни и в

Здраве

Учени близо до ново поколение антибиотици

bgvoice

публикувано

на

Френски учени създадоха нови съставки, които са ефикасни в борбата с резистентните към съществуващите терапии бактерии. Това дава надежди за разработване на ново поколение антибиотици.

„Резултатите от експерименти с гризачи трябва да бъдат потвърдени в клинични изследвания“, отбелязаха специалистите от Френския институт за здравеопазване и медицински изследвания и университета в Рен.

„Дадохме си сметка, че произвеждан от златистия стафилокок токсин, чиято роля е да улесни инфекцията, може да унищожи други бактерии в човешкия организъм“, заяви ръководителят на екипа Брис Фелден. Учените модифицирали въпросното вещество, за да отнемат токсичността му, като същевременно съхранят антибактериалните му свойства. Две от създадените по този начин 20 съставки се оказали ефикасни при лечението на мишки, заразени с резистентни щамове на златистия стафилокок и бактерията Pseudomonas aeruginosa, която често става причина за вътреболнични инфекции.

Антибактериалните свойства на тези съставки се дължат отчасти на способността им да направят пропусклива мембраната на заразяващите бактерии, предизвиквайки смъртта им.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Здраве

България на борба с китайския коронавирус. ДАНС и МВР дебнат, нямаме обаче тестове – чакаме ги

Златко Желев

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: БТА

Разпространението на китайския коронавирус ще бъде следено от оперативна група, в която влизат представители на здравното министерство, МВР и ДАНС.

Въпреки ниската вероятност за внос на вируса у нас, е създадена необходимата организация, за да бъдем в готовност, заяви пред БНР директорът на Столичната здравна инспекция Данчо Пенчев.

При евенутално установяване на коронавирус у нас лечението ще се извършва в Инфекциозните отделения на страната.

СЗО повиши степента на заплаха от коронавирус

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обяви: „Оценката на Европейския център за контрол на заболяванията е, че бъдещото разпространение е много вероятно, че заплахата за Европа за внос е на средно ниво и че засега мерките, които се прилагат, са достатъчни“.

В момента на Летище София се осъществява засилен контрол, включително с термометриране чрез инфрачервени термокамери, като особено внимание се обръща на пътниците, пристигащи от Москва, Истанбул и Лондон – градовете, в които има прекачване на пътуващи от Китай.

В Китай правят по 8 млн. маски на ден, лекари ходят с памперси, болни припадат по улиците (ВИДЕО)

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев предупреди, че все още няма лечение за коронавируса: „Сега вече се преливат антитела от преживелите, взима се кръв, взимат се антителата и се лекуват с тях болните. Засега лечение, противовирусно както за хепатит С и за грип няма за коронавируси“.

Страната ни ще има тестове за изследване на китайския грип до седмици по линия на партньорството ни със Световната здравна организация.

Бил Гейтс предсказал епидемията в Китай - 33 млн. души могат да умрат за 6 месеца

Световната здравна организация най-накрая оцени като висок риска от разпространение на китайския коронавирус в глобален мащаб.

Тя промени оценката си за опасността от „умерена“ на „висока“ в международен план и призна, че е допуснала „грешка във формулировката“ в предишните си доклади.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Американски учени очакват първата ваксина срещу коронавируса до 3 месеца

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. АП/БТА

Когато новосформираната за създаване на ваксина изследователска група на Националните институти по здравеопазване на САЩ се събере за пръв път тази седмица, се очаква членовете й да бъдат улеснени в работата си, предаде Ройтерс. Целта им е да извършат клинични изпитания и първата им задача дойде много бързо. За три месеца те вероятно ще тестват първата от няколко потенциални експериментални ваксини срещу новия подобен на ТОРС коронавирус, който се разпространи в Китай и чужбина.

„Казах им, че ще трябва незабавно да се справят със сериозни трудности – отбеляза директорът на Американския институт по алергии и инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи. – Три месеца от генетичното секвениране до клиничните тестове е най-краткият срок, даван някога за подобна ваксина.“

Китайски учени успяха бързо да идентифицират генетичната секвенция на новия коронавирус и официално я оповестиха, позволявайки на редица изследователски екипи да се заловят за работа. Разполагайки с генетичния код, учени могат да стартират разработването на ваксина, без да се нуждаят от проба от вируса.

По време на смъртоносното разпространение на тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) през 2003 г., на американски учени бяха нужни 20 месеца, за да стигнат от генетична секвенция до първа фаза на клинични опити. За този период разпространението му бе под контрол. Този път изследователски екипи в целия свят вече изпълняват програми за тестване на ваксини, терапии и вземане на контрамерки, за да се предотврати възможността от глобално разпространение на новия вирус.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Внимание: Акарите в леглото причиняват алергии

Люба Момчилова

публикувано

на

Виж цялата статия

Cтaвaтe cутрин, прaвитe cи кaфe и зaкуcкa, пригoтвятe ce зa рaбoтa и cи oпрaвятe лeглoтo. Нaпълнo нoрмaлно, нaли?! Oкaзвa ce обаче, чe вcъщнocт дa oпрaвитe лeглoтo cи рaнo cутрин нe caмo мoжe дa нe e нaй-дoбрaтa идeя, нo и e cтрaшнo oпacнo зa здрaвeтo ви.

Oпрaвянeтo нa лeглoтo cлeд cън ce oкaзвa лoшa идeя, прoтивнo нa нaлoжeнoтo миcлeнe, чe тoвa гoвoри зa дoбрa културa и пoрядки зa рeд в дoмa. Дoкaзaтeлcтвoтo зa тoвa oткрихa бритaнcки учeни oт унивeрcитeтa Кингcтън.

Мaлкo извecтeн фaкт e, чe измeжду чaршaфитe ни живeят oкoлo милиoн и пoлoвинa

нeвидими зa чoвeшкoтo oкo нaceкoми

Тoвa ca дoмaшнитe aкaри, кoитo прeживявaт, хрaнeйки ce c мъртвa чoвeшкa тъкaн. Тe ca нaй-чecтият причинитeл зa зaбoлявaнeтo acтмa. Зa дa

oцeлeят, тeзи cъздaния имaт нуждa oт тoплa и влaжнa cрeдa.

 

Кaктo ce знae, кoгaтo чoвeк cпи, ce пoти, и тo мнoгo. Cрeднo чoвeк мoжe дa oтдeли дo литър тeлecнa тeчнocт прeз пoритe нa кoжaтa cи, кoeтo cъздaвa идeaлнaтa oкoлнa cрeдa зa дoмaшнитe aкaри.

Рeшeниeтo нa прoблeмa, cпoрeд изcлeдoвaтeлитe, e дa ocтaвим лeглoтo cи нeoпрaвeнo. Пo тoзи нaчин микрocкoпичнитe живoтинки щe бъдaт ocтaвeни бeз любимaтa cи тoплa и влaжнa cрeдa.

Акарите са микроскопични паякообразни същества, които живеят почти навсякъде в жилището ни – в прахта по мебелите, в леглата, в дрехите. Тези организми се хранят с мъртвите клетки на кожата на хората, домашните любимци и др. В същото време, според всички съвременни изследвания, акарите са причинител номер едно на алергии при хората.

Паякообразните паразити са

 близки до кърлежите и паяците

като вид, спадат към членестоногите паякообразни. Сами по себе си не представляват особена опасност за човека. Поради микроскопичния си размер не бихме могли да усетим дори агресивните им набези по най-деликатната ни и фина кожа.

Това, с което са опасни акарите, е, че белтъците, които отделят при метаболитните си жизнени процеси и оставят в екстрементите си, могат да доведат до алергична реакция от страна на чувствителния към тях организъм.

Медиците смятат, че обитателите на домашната прах са причина за астматични пристъпи и алергични реакции

Всъщност, те се смятат за един от най-съществените фактори за развитие за алергично заболяване. Те могат да предизвикат астма, конюнктивит, дерматит, обриви по кожата, кихане и кашлица и мн. др.

Симптомите са обичайните за алергична реакция – повишаване на температурата, кихане,

кашляне, хрема или запушен нос

възпалено гърло, болка в синусите, сърбеж, зачервяване на очите, главоболие.

Симптомите на астма включват хъхрене, кашляне, затруднено дишане, напрежение в гръдния кош.

При малките деца е възможно да се прояви екзема, обрив, дерматит, конюнктивит.

Много е трудно да се живее с алергии през цялото време – някои от тях дори може да бъдат опасни за живота или най-малко да ни разболеят хронично за дълъг период от време. Въпреки че на практика е невъзможно напълно да се отървем от домашните акари, най-добрият начин за борбата с тях е като се контролира тяхната популация.

 


Мръсното спално бельо – опасно за здравето

Според доктора по хигиена Лиса Акърли е препоръчително да го изпираме веднъж седмично или в краен случай през две седмици. Когато пропускаме да изперем чаршафите си, те стават не просто мръсни, но и опасни, твърди специалистът.

Бактериите и гъбичките, които живеят в леглото, са предпоставка лесно да се пренесат гъбички на краката между партньорите. Със същия успех може да се заразим с вируси от чаршафите си.

„Помислете си за всички неща, които правите в леглото. Освен като място за спане, то служи и за работно място от вкъщи, за пиене на чай, маса за храна и дори като спалня за кучето или котката“, каза д-р Акърли.

Специалистът дава няколко съвета как да избегнем лошите последствия от мръсното спално бельо. На първо място, да почистваме редовно с прахосмукачка цялото спално помещение и матрак, а възглавниците да бъдат изпрани и подсушени, за да се избегне образуването на буци. За по-лесна поддръжка е хубаво да се поставят калъфки.

 


Домашен спрей елиминира акарите

В домашна обстановка можете да приготвите инсектицид, който да елиминира вредните организми в домашните тъкани и по ъглите на помещенията. Такива продукти се продават и в магазините.

За да приготвите сами спрея срещу акари, ще са ви необходими бутилка за спрей, ½ чаша алкохол за разтривки, ½ чаша дестилирана вода, 30 капки етерично масло – лимон, евкалипт, лавандула, кипарис, канела.

Смесете всички продукти в бутилката. Пръскайте навсякъде, където е възможно да виреят необезпокоявано – завивките на леглото, възглавниците, пердетата и т.н. Не е добра идея да използвате този спрей, ако имате деца на възраст под 3 години или сте бременни. Ако става дума точно за такъв случай, трябва да подходите по различен начин. Отново напръскайте вещите у дома, но преди контакт с тях се уверете, че сместа се е изпарила.

 


С природни средства борим астмата

Астмата е много неприятно състояние. От нея страдат много деца и възрастни. Симптомите се обострят в определени моменти, като отключват серия от задушливи хрипове, кашлица, невъзможност за поемане на въздух.

3-4 корена от хрян се изчистват и се настъргват на ситно. Смесват се с 350-400 г мед и се взима по 1 с.л. няколко пъти на ден.

За премахване на спазъма при астма и хронични бронхити и от кашляне се прилага следната отвара от билки: бял оман – 14 г, подбел 29 г и босилек 21 г. В 250 г се поставя 1 чаена лъжичка от всяка билка. Вари се 3 мин., кисне 20 мин. След това отварата се приема 3 пъти на по 80 г след ядене.

Джинджифилът е чудесен природен лек за много неща, едно от тях е астмата, като намалява възпалението на дихателните пътища.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada