Открийте ни и в

Любопитно

Учени: Голямото количество сняг, падащ в Антарктида, е следствие от глобалното затопляне

Антарктида претърпя своеобразна гореща вълна през март, когато температурата се повиши до минус 11,5 градуса по Целзий

публикувано

на

Антарктида беше засегната от рекордно високи температури и необичайно големи количества сняг в някои региони през последния месец. Такива екстремни явления оставиха учените с много въпроси и малко отговори.

Ледът, покриващ Антарктическия океан, беше с 26 процента под средния за миналия месец. Ако погледнете историята, това е вторият най-малък леден покрив, регистриран някога.

Що се отнася до температурата, Източна Антарктида претърпя своеобразна гореща вълна миналия месец, когато температурата се повиши до минус 11,5 градуса по Целзий, което е много по-топло от средното за тази област от около минус 55 градуса.

Изследователска станция Concordia се намира на около хиляда километра от океана и на три хиляди метра над морското равнище и е заобиколена от дълбока ледена пустиня. Това се промени в средата на март. Въпреки че температурата достигна рекордно ниските минус 11,5 градуса, паднаха около 10 сантиметра сняг, което е повече, отколкото пада през цялата година.

“Можехме да си позволим да излезем много по-лесно облечени, разкриващи лицето, с обикновена тениска с дълги ръкави и добро вълнено покривало отгоре, и това беше достатъчно, за да останем навън за много дълго време. Това наистина е невъзможно при нормални условия през март”, каза Жулиен Уитуик, изследовател в Concordia.

Учените обясняват, че голямото количество сняг, падащ в Антарктида, е следствие от глобалното затопляне. Когато атмосферата се загрее, тя може да съдържа повече влага, а повече влага означава повече сняг.

Иначе март 2022 г. беше с 0,39 градуса по-топъл от средното за света през периода 1991-2020 г., което го прави петият най-топъл март в световен мащаб.

Средната температура в Европа обаче беше с 0,43 градуса по-ниска, което направи март 2022 г. третият най-студен от десет години.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено