Открийте ни и в

Коронавирусът

Учени доказаха способността на пиперина в черния пипер да блокира COVID-19

Пиперинът е от дълго време се използва като част от биоактивни добавки за различни медицински цели

публикувано

на

Веществото пиперин в черния пипер може да блокира разпространението на коронавирус. Това заключение направиха петербургски учени от Института по цитология на Руската академия на науките и Санктпетербургския изследователски институт по епидемиология и микробиология “Пастьор” след проучване.

Съответната публикация беше публикувана на 9 ноември в списанието Biomedicines.

Според един от авторите на статията, Олга Остроумова, създаването на лекарства, които блокират протеините на повърхността на човешката клетка, на която инфекциозният агент (ТОРС-CoV-2) е приложен, може да помогне за намаляване на скоростта на разпространение на COVID-19.

Тъй като коронавирусът постоянно мутира, тези протеини също се променят и много от лекарствата вече не са ефективни.

В тази връзка проучванията, обясни Остроумова, се основават на изследване на вещества, които блокират не протеиново съединение, а сливането на липидни мембрани (мембрани) на човешки клетки и коронавирус.

„За това са използвани растителни алкалоиди. Например най-ефективното съединение – пиперин – се съдържа в черния пипер, известно е от дълго време и се използва като част от биоактивни добавки за различни медицински цели“, каза ученият.

Разпространението на SARS-CoV-2 спира поради факта, че вирусната липидна обвивка, чиито свойства променя пиперинът, губи способността си да се слива с мембраните на човешките клетки, а вирусът от своя страна не прониква в клетките.

Заключението е, че COVID-19 няма да може да стане устойчив на пиперин, тъй като вирусът не може напълно да се отърве от липидната мембрана и мутациите на вируса на практика не го засягат.

На 10 ноември директорът на изследователския център „Гамалея“ Александър Гинцбург заяви, че институтът разработва лекарство от антитела за лечение на пациенти с коронавирус.

Първите тестове, отбеляза той, ще започнат през януари 2022 г.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА