Открийте ни и в

СВЯТ

Учени: Европа се затопля по-бързо от другите континенти, високите температури счупиха рекорди

Горещите вълни убиват десетки хиляди хора всяка година

публикувано

на

Горещите вълни стават все по-интензивни, по-чести и по-продължителни поради изменението на климата, особено в Европа, предупреждават учени, отбелязвайки, че Старият континент се затопля три до четири пъти по-бързо от останалата част от сушата в същия климатичен пояс.

Високите температури това лято счупиха рекорди на континента, достигайки около 40 градуса по Целзий или над 40 градуса по Целзий в голяма част от Западна Европа.

“Виждаме увеличаване на броя на горещите вълни и тяхната интензивност” каза климатологът от Френската лаборатория за климата и околната среда Робърт Ваутар за “Гласът на Америка”.

Горещата вълна от 2003 г. уби повече от 70 000 души, докато следващите горещи вълни през 2006, 2010, 2015, 2018, 2019 и 2020 г. убиха десетки хиляди.

Средната температура сега е с до 1,99 градуса по Целзий по-висока, отколкото в прединдустриалния период, а Европа се е затоплила почти два пъти повече от средната глобална стойност от 1,1 градуса по Целзий.

“Последните горещи вълни показаха, че температурите в Европа са с три до пет градуса по-високи, отколкото в периода преди изменението на климата. Наистина не знаем защо имаме такова непредвидимо повишаване на температурата. Прогнозните модели лесно предвиждат увеличение от 1,5 до два градуса на горещите вълни, но не могат да предвидят четири градуса. Наистина невероятно”, каза френският климатолог.

Дием Кумо, климатолог от университета Vrij в Амстердам, казва, че Европа се затопля три до четири пъти по-бързо от останалата част от страната в същата климатична зона.

Климатът в Европа също се формира от въздушното течение, което се движи бързо от запад на изток в северното полукълбо. Учените смятат, че тазгодишните горещи вълни се засилват поради сухата почва, причинена от сушите.

“Влажната почва отблъсква топлината. Когато почвата, която обикновено е влажна, изсъхне, вие сте намалили изпарението на вода от растенията или директно от почвата. Този процес обикновено използва много енергия и ако това не се случи поради изсъхналата почва, тогава тази енергия започва да загрява въздуха”, обяснява ученият Соня Сенервитан от Цюрих.

Забавянето на основното океанско течение в Атлантическия океан също може да допринесе за горещи вълни в Европа. Това течение затопля водата на север и носи студена вода от дълбините на юг. Климатичните модели прогнозираха, че теченията ще забавят затоплянето.

“Не сме 100 процента сигурни, но има индикации, че течението се забавя през последните десетилетия”, казва физикът Левке Цезар от университета Мейнут в Ирландия.

Забавено океанско течение може да охлади Северния Атлантик и да предизвика промени във въздушните течения, за да донесе още по-топъл въздух в Централна Европа, което може да означава повече горещи вълни.

Учените са съгласни, че са необходими повече изследвания, за да се определи защо Европа се затопля толкова бързо. Ясно е, казват те, че летата в Европа ще стават все по-горещи.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено