Открийте ни и в

Вашето здраве

Учени: Захарта уврежда мозъка и панкреаса

публикувано

на

Нормално е на всекиго от нас да ни се прияде нещо сладичко от врем на време. Знаем, че са повечето сладки продукти на пазара съдържат голямо количество захар, но когато искаме нещо сладичко, все едно забравяме за всички вреди, които може да ни нанесе бялата рафинирана захар. Макар че е една от най-старите съставки в света, захарта може да доведе до много сериозни проблеми и увреди, свързани с нашето здраве.

Известният руски диетолог д-р Алексей Ковалков обяви захарта за най-вредния продукт в света. Той отбеляза, че изкуствено полученото съединение на фруктоза и глюкоза трябва да бъде изключено от храната на абсолютно всички хора.

„Нито един продукт на земята не е довел до толкова много смъртни случаи и до такъв огромен брой патологии като захарта”, смята Ковалков.

Според него човешкият организъм не е приспособен към захарта и повишеното количество въглехидрати, които получава с нея.

„Средно човек консумира около 70 кг захар годишно. Това никога не се е случвало досега в природата. Панкреасът не може да издържи”, категоричен е лекарят.

Той подчертава, че ендокринолозите призовават хората да следят нива на кръвната захар и да не допускат тя да надвишава 6 милимола на литър.

Много хора се оплакват, че сладкото ги привлича силно. Такива навици обаче често водят до затлъстяване и захарен диабет. Захарта често бива наричана “сладък наркотик”, но доскоро нямаше научни доказателства за подобни твърдения.

Датски учени са провели експеримент със свине и са стигнали до извода, че захарта наистина влияе на мозъка като дрога.

Няма съмнение, че поради силния си физиологичен ефект захарта е вредна за здравето. Но са съществували съмнения как и дали влияе на мозъка и поведението.

В продължение на 12 дни прасетата са получавали по 2 литра подсладена със захар вода. С помощта на магнитно-резонансна томография е сравнено състоянието на мозъка на животните преди началото на изследването, в края на първия ден от него и при приключването му.

Заключението на учените е, че захарта влияе на “системата за възнаграждение” по същия начин, както наркотичните вещества, освобождавайки трансмитерите допамин и опиоди, пише БГНЕС.

Консумацията на захар отслабва имунната система. В редица изследвания е установено, че захарта намалява действието на белите кръвни телца, които се борят с инфекциите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено