Открийте ни и в

Коронавирусът

Учени: Лятото може да донесе нова вълна на заразени с нови щамове на Омикрон

Последните седмични данни от френското обществено здравеопазване потвърждават информацията за увеличен брой заразени

публикувано

на

Новите случаи на коронавирус в България са 513

Новата лятна вълна от коронавирусна инфекция и нейното въздействие все още са несигурни. Известно е, че новите щамове омикрон BA.4 и BA.5 са отговорни основно за увеличаването на броя на заразените в няколко европейски страни след Южна Африка и Португалия, твърдят учени.

Съобщава се, че тези нови варианти на Омикрон, идентифицирани от учени в началото на април в Ботсвана и Южна Африка, са се появили между средата на декември и началото на януари.

В Южна Африка, където са идентифицирани подвариантите BA.4 и BA.5 и където днес преобладава инфекцията с подвариант BA.4, пикът на епидемията се наблюдава в средата на май и нейното въздействие е много умерено.

Но в Португалия заразата с варианта BA.5 вече е широко разпространена и лекарите казват, че заболеваемостта нараства, но все още е на по-ниско ниво от предишната вълна, се казва в изявление на Френската национална агенция за обществено здраве.

Напоследък, както е посочено, има увеличение на броя на заразените и повече случаи на инфекция с новите подварианти на Омикрон.

Във Франция постепенно доминират подвариантите BA.4 и BA.5 в сравнение с BA.2, който доминира там от началото на годината доскоро, твърдят учени.

Подобна е ситуацията в Обединеното кралство и Германия. Експертите казват, че досега не е идентифициран подтип BA.3 сред заразените.

Говорителят на френското правителство Оливия Грегоар, говорейки след заседание на Министерския съвет относно леко връщане към епидемията от коронавирус, каза, че здравните власти са нащрек и че „няма място за безпокойство“.

Последните седмични данни от френското обществено здравеопазване потвърждават информацията за увеличен брой заразени и увеличен брой нови подварианти на Омикрон, съобщават местните медии.

Експертите казват, че облекчаването на мерките за обществено здраве също допринася за това развитие и посочват, че и двата най-нови подварианта на Омикрон изглежда се разпространяват дори по-бързо от предишните му подварианти.

Въпросът, който задават, е дали лятото, синоним на повече дейности на открито, ще помогне за предотвратяване на потенциалното разпространение на епидемията.

„Можем да разчитаме на по-ниска честота на заразяване през лятото, отколкото през зимата, но този сезон сам по себе си не може да повлияе или предотврати нова вълна от инфекции и бихме могли да видим, че в случай на разпространение на щама на коронавирус Делта през юли 2021 г., когато имаше четвърта вълна”, казват епидемиолозите.

Засега няма доказателства за повишена загриженост относно разпространението на подвариантите BA.4 или BA.5 в сравнение с други варианти на Омикрон, казват френски учени, но добавят, че е твърде рано за по-точни данни.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено