Открийте ни и в

Коронавирусът

Учени: Настинка може да ни осигури имунитет срещу COVID-19 за години напред

Възстановени от смъртоносния белодробен вирус SARS през 2003 г. имат имунна защита срещу ключови протеини, открити в COVID-19

публикувано

на

Някои форми на обикновената настинка може да се окажат полезни, като осигурят на организма защита срещу коронавируса, сочи едно от последните научни изследвания, чиито резултати са цитирани от „Дейли Мейл“. Подобен имунитет, придобит от настинка, може да трае до 17 години, смятат вирусолози, проучвали пациенти със смъртоносния SARS вирус от 2003 г.

Според експертите пациенти, които са изкарали настинки, причинени от свързани с COVID-19 вируси, може да са придобили имунитет или да прекарат по-лека форма на болестта, твърдят учените.

Бета коронавирусите ОС43 и НКU1 водят не само до обикновени настинки, но и до остри гръдни инфекции сред по-възрастните, но и при по-младите пациенти. Установено е, че тези вируси са сходни генетически с коронавирусите за COVID-19, MERS и SARS, които бяха предадени от животни на хората.

Коронавирусите причиняват до 30 процента от всички настинки, но няма точни данни точно колко от тях се дължат на бета коронавирусите. Сега учените са открили доказателства, че благодарение на Т-клетките на паметта може да е налице определен тип имунитет в тялото за години напред срещу атаки от вируси със сходен генетичен състав. И то дори за пациенти, които преди това не са били атакувани от COVID-19 или SARS.

Т-клетките са бели кръвни клетки, част от втората защитна линия на имунната система срещу вирусни атаки, която се задейства около седмица след заразяването. Дълго време се считаше, че Т-клетките осигуряват дългосрочна защита срещу вирусите, затова са наричани „клетки на паметта“.

Последното изследване, ръководено от имунолога проф. Антонио Бертолети, в което участват и колеги от Медицинското училище в Сингапур Duke-NUS, има някои „забележителни“ находки относно потенциалната защита на Т-клетките срещу COVID-19.

Тепърва чрез тестове ще се установява каква защита предлагат Т-клетките срещу COVID-19, но според експертите пациенти, възстановени от смъртоносния белодробен вирус SARS през 2003 г., имат имунна защита срещу ключови протеини, открити в COVID-19.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА