Открийте ни и в

Интересно

Учени намериха начин да контролират популацията на комарите

Комарите са едни от най-опасните за хората създания, тъй като пренасят различни инфекциозни заболявания

публикувано

на

Учени намериха начин да контролират популацията на комарите
Сн.: БТА

Генетици от Калифорнийския университет в Ривърсайд са открили как да превръщат комарите във “вечни тийнейджъри”, като влияят на хормоните на линеенето им, пише списание “Протоколи на Американската академия на науките”.

Откритието им ще помогне да се контролират популациите на комарите, без да бъдат засягани други видове насекоми.

Комарите са едни от най-опасните за хората създания, тъй като пренасят различни инфекциозни заболявания.

Въпреки това всички от тях, които застрашават хората, не могат да бъдат напълно ликвидирани, тъй като това ще се отрази неблагоприятно на съществуващите екосистеми. Освен това е малко вероятно процесът да е възможен от техническа гледна точка.

Поради тази причина учените работят върху технологии, които ще позволят да бъдат контролирани популациите от комари, а при необходимост бързо да бъде намален броят на опасните насекоми. Съществуват проекти за създаване на генетично модифицирани комари, които не могат да се размножават – смята се, че ако такива насекоми бъдат пуснати в природата, те ще се конкурират с плодовитите, като по този начин броят на последните ще намалее.

Авторите на новото изследване са избрали друга позиция, като са обърнали внимание на механизма на линеене на насекомите. Метаморфозата на членестоногите се контролира от стероидния хормон екдизон, който работи в комбинация с транспортни протеини, необходими за преминаването му клетъчните мембрани. Учените са установили, че комарите имат три “вносителя на екдизон”. Ако те бъдат блокирани, комарите спират да се развиват и се превръщат във “вечни тийнейджъри”.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА