Открийте ни и в

Интересно

Учени откриха главната причина за изчезването на цивилизацията на маите

bgvoice

публикувано

на

Учени от университета на Пенсилвания, САЩ, са установили, че отглеждането на царевица от древните маи е довело до изчезването на цивилизацията им.

Специалистите са изследвали костите в 50 човешки гроба, открити сред руините на град Кахал Печ в Белиз. Резултатите от радиовъглеродното датиране показват, че гробовете са ползвани през периода 735 – 400 г. пр. Христа и през периода 800 – 850 г.

Изследователите са установили състава на изотопите в останките колаген, за да разберат какъв е бил хранителният режим на жителите на Кахал Печ. Оказало се, че с годините е нараснал делът на царевицата в дажбите на маите.
Ранните маи са консумирали не само царевица, но и диви растения и месо от животни. Разнообразната храна е осигурила хранителна безопасност по време на многовековни суши, например през периода 300 – 100 г. пр. Христа. Но през периода 750 – 900 г. увеличаването на населението е довело до усилване на зависимостта от царевицата и до по-голяма интензификация на земеделието.

По мнението на учените фактът, че отглеждането на неустойчива към сушата царевица е послужило като основа на обществото на маите, е допринесъл за социално-политическия крах на Кахал Печ.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Интересно

Facebook е премахнал 5,4 милиарда фалшиви профила от началото на годината

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Facebook съобщи в сряда, че е премахнал 5,4 милиарда фалшиви потребителски профила от началото на годината.
Броят на изтритите профили за същия период на миналата година е бил 2,1 милиарда.

В доклада си за прозрачността, който публикува два пъти годишно, Facebook обясни, че е засилил способността си да установява и блокира профили, които не са истински или вършат нередности.

Компанията Facebook промени логото си, за да се отличава от продуктите си

След поредица скандали с управлението на лични данни американският гигант в сферата на социалните мрежи полага все повече усилия да възстанови доверието към себе си, особено с наближаването на президентските избори в САЩ догодина.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Джин със слонски екстременти – хит в Южна Африка

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Производителите на южноафрикански джин, примесен със слонски екскременти, се кълнат, че използването им не е просто ефект за привличане на внимание.

Идеята за нестандартния джин, наречен Индлову, осенява създателите му Лес и Пола Ансли преди година. По време на сафари те научават любопитни факти за храносмилателния процес при слоновете. Едрите животни похапват разнообразие от плодове и цветя, но храносмилат по-малко от една трета от тях.

Откриха основата причина за пристрастяването към алкохола

Когато решават да произвеждат напитката, Лес и Пола получават първата пратка слонски екскременти по пощата от парка, където са били на сафари. Понастоящем двойката учени сами събират изпражненията с голи ръце.

Екскрементите се изсушават и натрошават, след което се измиват, за да се отстранят мръсотията и пясъкът. Крайният продукт от процеса са останки от плодове, цветя, листа и кора, които се стерилизират и отново се сушат, преди да бъдат добавени към джина, придавайки му „дървесен, пикантен и земен“ вкус.

За партида от между 3000 и 4000 бутилки от напитката се използват около пет големи торби слонски екскременти.
Името Индлову, което Лес и Пола Ансли дават на джина, означава слон на зулуски език. Цената на бутилка е 500 ранда (около 32 долара).

В света се пие все повече алкохол

Джинът е хит сред туристите, които търсят уникални сувенири и история за разказване след завръщането у дома.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

„Горката Франция“ покорява сърцата в Северна Америка (ВИДЕО)

Ясен Дараков

публикувано

на

Виж цялата статия

Повече от 1300 българи дойдоха в Чикаго, за да гледат „Горката Франция“ – първото турне на Катето Евро, Сашо Кадиев, Сашо Дойнов, Фахрадин Фахрадинов и Анелия Луцинова от тази страна на Океана.

„Много ни се радват, всички. Но и ние им се радваме, защото и на нас ни е приятна тази емоция на публиката, и тези хубави чувства и мисли, които ни изпращат, ни се отразяват. Доста уморени сме от пътя, но се държим, все едно не сме играли“, каза след представлението в чикагския Copernicus center Катето Евро.

„Можем да изиграем още едно представление. Много е яко в Америка. Ние за пръв път сме в Щатите. Българите, които са толкова надалеч от Родината, имат друга емоция, друга енергия. Ние всеки ден играем театър в България, и у дома много ни се радват. Тук обаче

хората ни приемат много по-сърдечно.

Плюс това, е много вълнуващо да пътуваш от град на град, да разглеждаш този голям свят – на бързи обороти, но е красиво.“

В продължение на десетина минути стотиците зрители изпратиха на крака и с бурни аплодисменти актьорите.

„Имаше много и само хубави емоции. Всички много се смяхме, чак ми стана неудобно. Много силен момент – благодарим за всичко, което те направиха на сцената. Благодарим и на организаторите, разбира се, на всички, които бяха съпричастни с представлението“, каза след спектакъла Константина Коюмджиева, която живее в Чикаго.

„За мен постановката беше уникална. Много се смях, Сашо Дойнов изигра целия театър, много ни хареса. Искаме още да има и да гледаме много такива постановки – да дойдат специално в Чикаго и да ги гледаме. Всички бяха уникални, браво на българския театър!“, каза Десислава Очев.

А Сашовците –

Кадиев и Дойнов – наистина импровизират много

и предложиха на зрителите нови дози емоции и смях. „В последните няколко години текстът, който в момента играем, на 50% сме го пренаписали ние с Кадиев“, обясни Дойнов. Той в един момент дори не се сдържа и каза на сцената на Кадиев: – „Ако искаш, да се върнем към текста“, с което предизвика още повече смях и аплодисменти.

За Дойнов обаче, който е най-възрастният в групата, не дългите разстояния и безсънните часове се оказаха проблем, а нещо съвсем друго и прозаично – стриктните правила срещу пушенето и липсата на хубаво, европейско кафе.

„Имам право навън и аз една цигара да запаля в моя живот. И ако утре намеря и някое кафе да пийна, човешко, ще съм благодарен Богу. Сипват ни ошав, кафява крушова чорба, дето правят за Бъдни вечер ошав, такова е кафето“, обясни с неподправеното си чувство за хумор Дойнов.

А в неделния ден

Катето Евро успя да се срещне със своите почитатели

и да им разкаже интересни истории от своята биографична книга „И още нещо“. Тя първо гостува в център „Малката България“, а по-късно посрещна и зрителите в Коперник център, където също раздаде автографи и се снима с всички. Емоции, донесли сълзи от радост, но и малко тъга.

„Играем с голямо вълнение, знаем, че ни чакате, че ви е мъчно, сигурно, за България. Възхищам ви се, че сте имали смелостта да дойдете тук и да се борите за живота си, защото животът в България е много труден за повечето хора“, каза през сълзи Катето при срещата си с българите.

А „Горката Франция“ предложи още сълзи, но от смях – от първата до последната минута – и изправи зрителите на крака.

В Сиатъл

10 дни преди представлението няма нито едно свободно място,

въпреки че от залата пуснаха допълнително билети.

 

Сънародниците ни в Лас Вегас за първи път имаха възможност да се насладят на истинско театрално преживяване – спектакъл, игран в зала, а не в бистро. Близо 300 българи станаха на крака, за да аплодират актьорите, които гостуваха в града на греха с помощта на имиграционния адвокат Кристина Крилчев.

Турнето на „Горката Франция“ продължава. Идния уикенд актьорите ще гостуват в Атланта, Сиатъл и Лос Анджелис-Ориндж каунти.


Турнето на „Горката Франция“

  •  15 ноември, петък – Атланта
  •  16 ноември, събота – Сиатъл
  •  17 ноември, неделя – Лос Анджелис – Ориндж Каунти

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada