Открийте ни и в

Здраве

Учени откриха добрия ефект от вечерните тренировки върху здравето

Резултатите от изследването са от особено значение за диабетиците

публикувано

на

Ходенето на фитнес късно вечер ускорява метаболизма и понижава кръвната захар през нощта. Експерти, ръководени от учени от Австралийския католически университет, изследваха метаболизма на 24 мъже с наднормено тегло, изложени на риск от развитие на диабет тип 2, на които беше предложена диета с високо съдържание на мазнини.

Сутрешните и вечерните тренировки подобряват кардиореспираторното здраве, докато късно нощните упражнения понижават нивата на глюкозата през нощта, пише списание Diabetologia.

Субектите бяха разделени на групи в зависимост от това дали са се занимавали със спорт сутрин, вечер или изобщо не. Независимо от времето на деня, тренировките подобряват състоянието на кардиореспираторната система, а тези, които тренират късно вечерта, имат значително намаляване на нивата на глюкозата през нощта.

Според водещия изследовател Трин Мохолд резултатите от изследването са от особено значение за диабетиците, които имат проблеми с регулирането на глюкозата.

„Открихме, че упражненията сутрин или вечер водят до подобрения в кардиореспираторната система, но нощната кръвна захар се подобрява само при вечерната група трениращи“, обяснява изследователят.

Според д-р Мохолд хората с диабет тип 2 често изпитват скокове на глюкозата през нощта. Проучването установява, че нощната хипергликемия – високи нива на кръвната захар – вече може да се управлява с упражнения.

Преди това Научният консултативен комитет по хранене на Обединеното кралство (SACN) установи , че диета с ниско съдържание на въглехидрати намалява нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2 и пациенти с наднормено тегло или затлъстяване само за шест месеца.

Учените отбелязват в наблюдаваната група загуба на тегло, подобряване на нивото на гликирания хемоглобин HbA1c, кръвната захар на гладно и триацилглицерол в кръвния серум.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА