Открийте ни и в

Любопитно

Учени от Джорджия: Тайната на щракането с пръсти е разгадана

Учените са използвали за изследването си високоскоростни камери и датчици

публикувано

на

Учени изследваха щракането с пръсти и установиха, че това е най-бързото ускорение на човешкото тяло, съобщи в. “Дейли мейл”.

При него върхът на издаващия звук пръст достига дланта само за седем милисекунди – 20 пъти по-бързо от мигането. Точното количество енергия е ключово за добрия звук.

Щракането с пръсти е процес с три фази – започва с притискане на палеца и средния пръст, при което енергията се натрупва в сухожилията. Триенето между пръстите служи като заключващ механизъм, докато средният пръст не премине покрай палеца и удари дланта.

Учени с ново откритие: Самолети и кораби ще се движат с гориво от въздух

За разлика от подобните механизми при животните, като някои мравки и термити, според учените от Технологичния институт на Джорджия при човека по-важна роля има триенето на кожата.

Учените са използвали за изследването си високоскоростни камери и датчици. Те са проверили и как действат върху него различни накрайници, включително и метални, защото са се вдъхновили за експеримента от злодея Танос в “Отмъстителите”. Той щрака с пръсти, за да унищожи половината човечество, но това не би следвало да е ефикасно, след като е с метални ръкавици.

С ръкавици щракането на пръсти е невъзможно, защото няма необходимото триене.

За ефектното щракане с пръсти, съществува “златна зона” – търкането трябва да е оптимално. При леко търкане, като с ръкавици, няма достатъчно енергия. Ако е прекалено силно, пръстите се приплъзват бавно и голяма част от енергията се разпръсква като топлина.

Резултатите от изследването ще са полезни за разработване на по-подвижни протези.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА