Открийте ни и в

Интересно

Учени разработват иновативно лечение на мозъчни тумори с РНК

Лечението е успешно тествано върху експериментални животни гризачи

публикувано

на

Изследователи в САЩ, водени от гръцки учен от диаспората, разработват нов тип лечение на рак на мозъка, който съчетава наночастици и фокусиран ултразвук, позволявайки на мощни лекарства за РНК да преминат през кръвно-мозъчната бариера.

Лечението е успешно тествано върху експериментални животни гризачи, проправяйки пътя за неговото тестване при хора и оставяйки обещания, че може да бъде ново лечение за рак на мозъка в бъдеще.

Изследователският екип, воден от д-р Костас Арванитис, асистент в Технологичния институт в Джорджия, в сътрудничество с д-р Тоби Макдоналд от Университетската болница Емори в Атланта, публикува публикацията в списание Science.

Част от проучването е финансирано от Националния институт по биомедицинска образна диагностика и биомеханика на Националния здравен институт и Националния институт по рака на САЩ.

Рибонуклеиновата киселина (РНК), „гръбнакът“ на новите видове ваксини, използвани срещу Covid-19, може да се използва за лечение на мозъчни тумори, които често са устойчиви, според ново изследване в стандартната химиотерапия и лъчетерапия.

Изследователите установиха, че тип РНК, наречен микроинтерферираща РНК или siRNA, ако е опакован в специфични наночастици и комбиниран с техниката на „фокусиран върху микромехурчета ултразвук“, може да прекъсне експресията на определени гени, които водят до рак.

РНК е многократно използвана молекула, която циркулира в човешкото тяло. Различните видове РНК правят много неща – от подпомагане на производството на протеини до регулиране на активността или експресията на гените.

Изследванията за използването на РНК за лечение на заболявания и разстройства сега нарастват бързо, включително в областта на рака.

По-специално, siRNA може да инхибира експресията на гени, които подпомагат развитието на рак. Но РНК е крехка. За да оцелее в тялото толкова дълго, колкото е необходимо, за да има ефект, то трябва да бъде опаковано в някакъв мъничък носител.

Тези вектори са изправени пред препятствие, тъй като обикновено са твърде големи, за да преминат кръвно-мозъчната бариера, плътна бариера от клетки, която предотвратява навлизането на вредни материали в кръвния поток в мозъка.

Изследователите прилагат двойна стратегия. Те опаковат siRNA в специфични наночастици, които могат да прекъснат експресията на гени, които водят до рак.

Наночастиците са предназначени да защитават siRNA, докато тя тече през кръвния поток, и да подобряват нейното усвояване от раковите клетки.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Интересно

Хилари Клинтън в непроизнесената си реч: Американската мечта е достатъчно голяма за всички (ВИДЕО)

Речта завършва с обещанието, че „ще направим Америка дори по-велика, отколкото някога е била, за всеки един от нас“

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Кандидат-президентът от 2016 година Хилари Клинтън, която спечели над 2 млн. гласа повече от Тръмп, но загуби изборите поради особеностите на избирателната система в САЩ, за първи път представи части от победната реч, която щеше да произнесе, ако беше спечелила.

Тя говори за силата на устойчивостта в стрийминг платформата MasterClass, където знаменитости от всички области на живота споделят опита си, да да вдъхновяват други хора.

„В този урок ще се изправя пряко срещу едно от моите най-известни поражения, като споделя с вас речта, която се надявах да изнеса, ако бях спечелила през 2016 година“ – каза Хилари Клинтън, чийто съпруг Бил Клинтън управлява като президент два мандата.

Embed from Getty Images

Г-жа Клинтън призна, че никога не е чела тази реч на глас, но и че тя ще й помогне „да затвърдя коя съм аз, в какво вярвам и защо се надявам на такава страна, каквато бих искала за себе си и за децата си… и вярвам, че това е Америка и тя е най-добрата“.

В части от речта, споделени с TODAY, г-жа Клинтън показа някои основни неща, които щеше да подчертае, ако бе надделяла над Тръмп:

„Скъпи сънародници американци, днес изпратихте послание до целия свят. Нашите ценности са трайни. Нашата демокрация е силна. И нашето мото остава: e pluribus unum – „един от многото“.

Няма да бъдем характеризирани само от нашите различия. Ние няма да бъдем държава на „ние срещу тях“. Американската мечта е достатъчно голяма за всички. Чрез дълга, упорита кампания бяхме предизвикани да изберем между две много различни визии за Америка. Как растем заедно, как живеем заедно и как заедно се изправяме пред свят, пълен с опасности и обещания.

По принцип тези избори ни предизвикаха да решим какво означава да си американец в 21-ви век. И да посегнем към единство, достойнство и онова, което президентът Линкълн нарече „по-добрите ангели на нашата природа“. Посрещнахме това предизвикателство.“

Хилари Кринтън говори и за значимостта на първия случай в историята, в който жена заема президентския пост. В речта си тя казва, че чрез честта, която американците са й оказали (ако бе спечелила), те са променили лицето на демокрацията в своята страна.

Изписаха Бил Клинтън от болницата

„Срещала съм жени, които са родени преди жените да имат право на глас. Те чакат тази вечер сто години. Срещала съм малки момчета и момичета, които не разбират защо жена никога преди не е била президент. Сега те знаят и светът знае, че в Америка всяко момче и всяко момиче може да израсне и да стане това, което мечтае – дори президент на Съединените щати. Това е победа за всички американци. Мъже и жени. Момчета и момичета. Защото, както страната ни доказа още веднъж, когато няма граници, небето е границата“ – гласи непроизнесената реч на г-жа Клинтън.

Embed from Getty Images

В речта не е пропуснато партийното разделение разделение на страната. Под него обаче стои здравата обща основа на фундаменталните ценности, според кандидат-президентката.

Г-жа Клинтън споделя и спомени за майка си, за която говори много емоционално. Речта завършва с обещанието, че „ще направим Америка дори по-велика, отколкото някога е била, за всеки един от нас“.

Изявата на Хилари Клинтън е първата от сериите „MasterClass Presents the White House“. Тя ще бъде последвана от разговор с нейния съпруг, президента Бил Клинтън, който ще говори за всеобхватното лидерство.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Тончо Токмакчиев: Бургас е град на бохеми

Любимите му места в Бургас са пристанището и мостът

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Един град става град заради личностите си, а не заради улиците, заяви по отношение на Бургас роденият там актьор Тончо Токмакчиев пред „24 часа“ по случай празника на града. Според него градът се развива и винаги е бил по-напред от другите.

Актьорът подчерта неповторимата атмосфера на морския град. По думите му „Бургас е известен и със своите бохеми – артисти, художници, поети“.

Още от детството си той си спомня Бургас като отворен, моряшки град.

„Постоянно имахме възможността да се докоснем до неща, които другите градове нямаха. Шофьорите чрез морския транспорт носеха луксозни стоки за бита, които бяха немислими за времето на социалистическия реализъм“ – разказа Токмакчиев.

Анкета: Лили Иванова е най-обичаният български изпълнител

Любимите му места в Бургас са пристанището и мостът. Актьорът обича още да се разхожда из Морската градина, да наблюдава морето през зимата и да се радва на красивите стари къщи. Той не е скъсал връзката с родния си град, защото майка му живее там, има приятели, а и често играе в бургаския театър.

„Детството ми е минало на брега, не мога да кажа, че другите места са същите, но носят такова усещане. Морето е огромна емоция – едно е да отидеш за 15 дни през лятото, друго е да бъдеш цялата година там. Морето е най-красиво през зимата, има драматизъм, има друго преживяване. И хората са различни. Те носят артистизъм и всеки, който е дошъл тук, се е заразил с атмосферата му“ – сподели актьорът.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Пещерите Менденал – синята магия на Аляска (СНИМКИ)

Те са едни от най-известните ледени атракции в света

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Flickr

Аляска крие много тайнства и снежни вълшебства, но едно от тях е особено магично. Това са ледените пещери Менденал, една от най-известните естествени ледникови атракции в света.

Те привличат фотографи и спортисти от много страни с уникалния си син цвят. За съжаление климатичните промени застрашават този феномен с изчезване и неговите почитатели не престават да алармират за действия.

Ледникът Менденал се намира в долината със същото име, на 20 километра от град Джуню, в Югоизточна Аляска. Местните му имена са

Ледникът зад града

и Ледникът зад малкото езеро.

Тези магични сини пещери представляват 19-километров кух ледник, а особената част от историята е, че дотам трябва да се достигне с каяк и после да се катери по него.

19-те километра на Менденал обаче вероятно скоро ще започнат да намаляват заради глобалното затопляне.

Научно наблюдение, което се води от 1942 година насам, показва, че ледникът се е смалил с около 3 километра от 1958 г. Преди това той е намалил обема си с по-малко от километър от 16-и век.

Интересното е, че разтапянето на Менденал всъщност създава нови, интересни форми в пещерите в него.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА