Открийте ни и в

Любопитно

Учени са на път да разработят универсална противогрипна ваксина

Надеждата е чрез ваксината да се накара имунната система да разпознава всеки грипен вирус, с който може да се сблъска в бъдеще

публикувано

на

Експериментална ваксина е осигурила широка защита срещу всичките 20 известни подтипа на грипните вируси A и B в първоначални тестове върху мишки и порове, потенциално откривайки пътя към универсална противогрипна ваксина, която може да помогне за предотвратяване на бъдещи пандемии, предаде Ройтерс, позовавайки се на американско изследване, съобщи БТА.

Двудозовата ваксина разчита на същата иРНК технология, използвана във ваксините срещу КОВИД-19 на “Пфайзер/Бионтех” и “Модерна”. Тя доставя малки липидни частици, съдържащи и РНК инструкции за клетките да създават реплики на хемаглутинините – протеини, които се появяват на повърхността на грипния вирус.

Универсалната ваксина няма да означава край на грипните сезони, но би спестила “гадаенето” при разработването на годишни ваксини месеци преди грипния сезон всяка година.

Майка парамедик оказа помощ на тежко пострадала в катастрофа: Не разпозна дъщеря си

“Идеята е да разполагаме с ваксина, която да осигури на хората базово ниво на имунна памет за различни грипни щамове, така че да има много по-малко заболявания и смъртни случаи, когато настъпи следващата грипна пандемия”, каза в изявление ръководителят на изследването Скот Хенсли от Медицинското училище “Перелман” към университета на Пенсилвания.

За разлика от стандартните противогрипни ваксини, които доставят една или две версии на хемаглутинина, експерименталната ваксина включва 20 различни вида с надеждата да накара имунната система да разпознае всеки грипен вирус, с който може да се сблъска в бъдеще.

Мъск създава свой смартфон, ако Apple и Google се откажат от Twitter

В лабораторни експерименти имунната система на ваксинираните животни разпознава хемаглутинините и се защитава срещу 18 различни щама на грип А и два щама на грип В. Нивата на антителата, предизвикани от ваксината, остават непроменени в продължение на най-малко четири месеца, според публикацията в сп. “Сайънс”.

Ваксината намалява признаците на заболяване и предпазва от смърт дори когато поровете са били изложени на различен тип грип, който не е включен в нея, казват изследователите.
Универсалната противогрипна ваксина, ако е успешна в изпитванията върху хора, не е задължително да предотвратява инфекцията. Целта е да се осигури трайна защита срещу тежки заболявания и смърт, отбелязва Хенсли.

Учителка по български с килограми злато, давала пари срещу лихва на деца

“Макар обещаващите резултати да предполагат защитна способност на новата ваксина срещу всички подтипове грипни вируси, не можем да бъдем сигурни, докато не бъдат направени клинични изпитвания върху доброволци”, казва в изявление Адолфо Гарсия-Састрем, директор на Института за глобално здраве и нововъзникващи патогени към болницата “Маунт Синай” в Ню Йорк.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено