Открийте ни и в

Здраве

Учени: Сезонният грип H1N1 е възможен потомък на испанския пандемичен грип от 1918 г.

Тази оценка противоречи на теорията, че вирусът H1N1 е генериран чрез генетична рекомбинация на различни вируси

публикувано

на

Вирусът на сезонния грип H1N1 вероятно е пряк “потомък” на грипния щам, причинил глобалната пандемия на така наречения “испански” грип от 1918-1919 г., според нови оценки на европейски учени.

Проучването се основава на генетичен анализ на проби, събрани в Европа по време на тази пандемия, за която се смята, че е убила 50 до 100 милиона души по целия свят.

Цифрите са в сравнение с най-малко 15 милиона починали при пандемията Covid-19, според последните оценки на Световното здравеопазване на СЗО.

Историческите и медицински записи показват, че пикът на мистериозната грипна пандемия настъпва през есента на 1918 г., в средата на Първата световна война, и продължава до зимата на 1919 г.

По-късно, през 30-те години, причината за избухването й е бил вирус, а много по-скоро научните изследвания стигнаха до заключението, че това е грип А от подтип H1N1.

Изследователи от няколко европейски страни, водени от д-р Себастиен Калвиниак-Спенсър и Торстен Волф от Института Роберт Кох в Берлин, които публикуваха своите открития в списанието Nature Communications, анализираха 13 редки проби, взети от 1901-1931 г. се съхраняват в музеи в Германия и Австрия.

Шест от пробите идват от 1918-1919 г. и от тях учените са успели да “прочетат” последователност пълен геном (от Мюнхен през 1918 г.) и два частични генома (от Берлин през 1918 г.).

Генетичният анализ в сравнение с проби от съвременните щамове на грипния сезон доведе до заключението, че съвременният грип H1N1 вероятно произхожда от оригиналния пандемичен щам от 1918 г.

Тази оценка противоречи на преобладаващата теория, че сезонният вирус H1N1 е генериран чрез генетична рекомбинация от геномни фрагменти на различни вируси.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА