Открийте ни и в

България

Училище в родопското село Осиково остана само с един ученик

Случаят с обучението на един единствен ученик в Осиково е разрешен от образователните институции като изнесено училище

публикувано

на

Единственото училище, което е останало в родопското село Осиково (Смолянска област) се посещава само от един ученик. По документи училището се води затворено от тази учебна година, но в сградата продължава да учи единствената ученичка в селото – четвъртокласничката Емилия, разказват от кметството. Преподава й бившата директорка на закритото учебно заведение Маруся Шуменска, която все още не се отказва от идеята, че то може да бъде съхранено в бъдеще като климатично училище.

Случаят с обучението на един единствен ученик в Осиково е разрешен от образователните институции като изнесено училище. Ученичката е записана в най-близкото до Осиково училище в Девин, но активно учи в класните стаи в родното си село. С преподавателите от Девин се свързва по интернет, не само заради пандемията. За да посещава училище, през следващите години семейството на Емилия трябва да напусне селото, обясняват от кметството. Родителите на последната ученичка в Осиково засега нямат възможност да се преместят в селище с училище, защото имат бебе, обяснява кметът Велин Палигоров.

Училището е важно за всяко село, с неговото закриване обезлюдяването и миграцията се задълбочават, обяснява Маруся Шуменска. Според нея училищната сграда може да бъде превърната в климатично училище, използвайки природните дадености на Осиково. Местни жители разказват поредица от случаи, при които деца с астма и подобни здравословни проблеми от други райони на страната оздравяват след престой при баби и дядовци в Осиково, благодарение на климата в планинското село.

Против правилата: Частно училище върнало всички ученици в клас още на 4 януари

В плановете за запазване жизнеността на Осиково кметът Велин Палигоров прибавя проекта за откриване на фабрика за бутилиране на изворна вода.

Закритото вече училище в Осиково е било със статут на защитено в продължение на години, но след продължаващата миграция на младото поколение, затварянето на класните стаи поради липса на ученици става неизбежно.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА