Открийте ни и в

Коронавирусът

Училище по телевизията – абициозният проект за дистанционно обучение в Мексико

Амбициозният план на правителството е да запише обширен набор от уроци за всички нива във всички класове до гимназията и след това да ги излъчи по телевизията.

публикувано

на

Сн.: Си Ен Ен

Правителството на Мексико няма да разреши присъствено обучение в училищата тази година, което означава, че 30 милиона ученици в Мексико всички ще бъдат принудени да учат дистанционно.

Властите твърдят, че пандемията на коронавирус – която е отнела приблизително 60 000 живота на фона на повече от 550 000 потвърдени случаи – все още е твърде опасна, за да може децата да се върнат в класните стаи.

Дистанционното обучение е трудно дори в развитите страни. Но в страни като Мексико оналйн обучението не би могло да обхване всички деца- само 56% от домакинствата имат достъп до интернет, според правителствената статистика.

Така че, ако законът изисква всички мексикански деца да минат през публично образование, правителството е решило най-добрият начин да бъде чрез ефира на телевизията. 93% от домакинствата имат телевизия.

Амбициозният план на правителството е да запише обширен набор от уроци за всички нива във всички класове до гимназията и след това да ги излъчи по телевизията. Управляващите са разработили споразумения с различни телевизионни канали за излъчване на това съдържание, 24 часа на ден, 7 дни в седмицата.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Коронавирусът

Близо една трета от англичаните, преболедували коронавирус, са хоспитализирани повторно

Специалисти твърдят, че най.често повторно хоспитализация е нужна при по-възрастните пациенти или тези от малцинства

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

Около 29 на сто от пациентите в Англия, преболедували тежка форма на Ковид-19, били хоспитализирани отново в рамките на до 140 дни от изписване от болницата.

Британската Национална статистическа служба, Юнивърсити колидж Лондон и университета на Лестър обобщиха в доклад изследване върху последиците от коронавируса върху 47 700 души на средна възраст 65 години за периода от началото на миналата година до август миналата година.

Около 12,2 на сто от тях са починали няколко месеца след изписване от болницата. Изследването показа, че най-често повторна хоспитализация била нужна при по-възрастните пациенти, както и сред представители на национални и расови малцинства.

Във Великобритания ваксинират по 140 души в минута

Учените подчертават, че прекаралите COVID-19 се оказват отново в болница 3,5 пъти по-често, отколкото връстниците си в сходно здравословно състояние с други заболявания. Резултатите от изследването сочат, че при близо една трета от пациентите са диагностицирани респираторни заболявания след заразата с коронавируса, като половината от пациентите не са страдали преди това от подобни болести.

Най-продължителни последици от инфекцията изпитват мъжете над 50 години от по-бедни райони, които са с наднормено тегло и злоупотребяват с пушенето, добавят авторите на изследването.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Колко опасни могат да бъдат фалшивите ваксини?

„Склонността към самолечение и самостоятелен избор на лекарства доведе до появата на фалшификати“, твърдят от СЗО

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

След масовата ваксинация срещу COVID-19, стана и по-голям рискът от появата на фалшиви ваксини на пазара. В началото на декември Европол предупреди за внимание в това отношение. А Световната здравна организация отправи същото предупреждение още през март миналата година и призова хората да не се доверяват на несертифицирани сайтове и на реклами за съмнителни препарати в интернет.

“Склонността към самолечение и самостоятелен избор на лекарства доведе до появата на няколко хиляди сайта, които предлагат неконтролиран достъп до некачествени и фалшифицирани лекарствени средства”, каза Пернет Бурдийон Естев от СЗО.

Макар някои да смятат, че проблемът с подправените лекарства засяга единствено по-бедните страни, други твърдят, че това не е вярно.

Европол: Задават се фалшиви ваксини срещу COVID-19

“Нито една държава не може да се предпази от появата на фалшиви или подправени препарати”, твърди Естев. Той пояснява, че е трудно да се оценят вредите, които тези препарати нанасят на пациентите. В повечето случаи “ментетата” са безвредни, но не притежават лечебно въздействие. Има обаче и такива, които създават сериозна опасност за здравето и могат да доведат дори до смърт.

Според доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), през 2016-а година общият обем на търговията с подправени лекарствени средства е възлизал на 4,4 милиарда долара в световен мащаб. При това докладът не отчита фалшивите препарати, които се разпространяват само в национален мащаб.

Данните на ООН сочат, че около два милиарда души в света нямат достъп до необходимите лекарства, ваксини и медицинско оборудване. Този дефицит често се компенсира чрез използването на некачествени или подправени медикаменти.

И все пак за коронавирусната инфекция най-голяма опасност си остават фалшивите препарати. А дори ваксината да не е фалшива, тя може пак да не отговаря на стандарта за качество заради технологични нарушения или поради грешки при транспортирането и съхраняването. Ваксината, разработена от BioNTech и Pfizer, например трябва да се транспортира и съхранява при ниски и дори свръхниски температури.

Малцина се замислят и за това, че фалшифицирани препарати биха могли да  попаднат в официалните вериги за доставка на ваксини. Прашант Ядав, преподавател в Медицинското училище в Харвард, обяснява,  че това може да стане както на много ранен етап, още по пътя към летището, така и по-късно, когато дозите вече се разпределят из съответната страна. Колкото по-дълга е веригата за доставяне на ваксината, толкова повече опасности от пробив в нея съществуват. Това най-вече се отнася до онези ваксини, при които търсенето е много по-голямо от предалгането – както е в случая с ваксините срещу коронавируса, обяснява Ядав.

Според цитирания доклад на ОИСР, един от факторите, които благоприятстват търговията с подправени медикаменти, е минималният риск от наказателно преследване. Повечето “ментета” биват разкрити едва когато попаднат в ръцете на търговците на дребно или на пациентите. Тогава вече е много трудно да се проследи цялата верига и да се установи къде точно е станала подмяната. Но дори виновниците да бъдат открити и изправени пред съд, наказанията обикновено са минимални – по-ниски от тези за търговия с наркотици, пише още в доклада.

Пернет Бурдийон Естев от СЗО разказва, че експертите от Организацията вече са открили в интернет няколко препарата, представяни като ваксина срещу Covid-19. В тези случаи разпространяването на фалшификатите е било предотвратено и няма причини за безпокойство. Засега рискът да станете жертва на фалшива ваксина в официалните пунктове за имунизация остава нисък, успокоява експертът.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Във Великобритания ваксинират по 140 души в минута

Обединеното кралство се надпреварва да е сред първите големи държави, които ще ваксинират населението си

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

Великобритания ваксинира средно по 140 души на минута срещу Covid-19. Това заяви първият в историята британски министър на ваксинацията Надим Захави.

Обединеното кралство е на пето място в света по брой на жертвите от Covid-19 и се надпреварва да е сред първите големи държави, които ще ваксинират населението си. Последните данни показват, че в Обединеното кралство 3 857 266 души са получили първа доза от ваксините срещу коронавируса, а 449 736 втора доза.

“Нещата вървят добре, ваксинираме средно по 140 души на минута. Това е средно за страната, така че някои области се справят по-добре”, сподели Захави.

“Ще видите, че това ще се подобри, когато отворим повече от големите центрове за ваксинация, общо 17 до тази седмица и 50 до края на месеца”.(…) “Днес в някои области, където са ваксинирали по-голямата част от жителите на над 80-годишна възраст, писма се изпращат до тези, които са на над 70 години и тези, които са клинично уязвими”, добави той.

Захави каза, че до края на месеца в Лондон ще има възможност за ваксиниране през всичките 24 часа от денонощието. Ключови професии като учителите, полицейските служители и работниците в магазините могат да се преместят на върха в списъка за ваксиниране, след като на всички жители на над 50-годишна възраст бъде предложена доза, увери министърът.

В момента Великобритания пуска ваксината на първо място за най-уязвимите, като се започне от тези, които са в домовете за възрастни или на над 80-годишна възраст. Захави заяви, че ще работи със Съвместния комитет по ваксинацията, за да установи кой ще получи следващата доза, когато кралството премине във втора фаза на ваксинирането.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Износът на италианско вино пресъхва

Износът на италианско вино е спаднал до най-ниското си равнище от 30 години

Затвори