Открийте ни и в

САЩ

Фалшивите новини по-опасни от тероризма и климатичните промени

bg-voice

публикувано

на

Фалшивите новини са по-опасни от тероризма и климатичните промени, а журналистите са тези, които трябва да им противодействат. Това е меннието на мнозинството американци според проучване на изследователския център „Пю“, направено между февруари и март.

Според анкетираните лъжливите информации са по-голям проблем дори от престъпността, климатичните промени, расизма, незаконната имиграция и тероризма. Като по-голям проблем от тях са определени наркоманиите, достъпа до здравеопазване, политическата система на САЩ и неравенството.

Според две трети от американците фалшивите новини уронват доверието в правителствените институции, а повече от половината смятат, че лъжливите новини влияят зле и на доверието на хората един в друг. Половината участници в проучването признават, че им се е случвало да избягват разговор с някого, за да избегнат възможността той да повдига такива теми.

Мнозинството от американците признават, че понякога или често се сблъскват с измислени новини, много от хората твърдят също така, че имат навика да проверяват прочетеното.

78 процента заявяват, че са проверявали факти в прочетените новини, а почти две трети са престанали да четат определена медия. Половината от анкетираните са променили навиците си за използване на социалните мрежи, а 43 на сто просто четат по-малко новини.

Повече от половината не са оптимисти относно проблема – 56 на сто от анкетираните смятат, че проблемът ще се влошава в следващите пет години,  а едва 10 процента очакват подобрение.

Интересно е също, кои според анкетираните са основните източници на фалщиви новини. 36 на сто смятат, че това са журналистите, почти толкова – 35% посочват чуждестранни сили, а според 26 процента аудиторията сама създава фалшиви новини.

53 на сто споделят мнението, че основната отговорност за справяне с проблема имат медиите. Само 12 процента биха възложили тази задача на правителството, 9% на технологичните компании, а 20 на сто от анкетираните смятат, че самото общество трябва да се погрижи за ограничаването на това тревожно явление.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

САЩ

Дават зелена карта срещу близо $1 млн. инвестиция

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимка: green-card.com

Ново правило, което вече е в сила от 21 ноември, почти ще удвои минималната сума, която чуждестранен инвеститор трябва да си предвиди, за да получи виза ЕВ-5. До скоро парите бяха $500 000, а вече ще са $900 000. Желаещият трябва да инвестира тези пари в икономиката на САЩ и да подсигури поне 10 работни места, за да вземат зелена карта.

Мярката на администрацията на Тръмп е опит за реформиране на противоречива програма, станала популярна сред богатите китайски граждани, които търсят постоянно пребиваване в САЩ в замяна на инвестиция. Програмата е мудна и често се случват злоупотреби или опити за измама.

Спонсорирате някой за зелена карта? Внимавайте какви помощи взима

„Една от основните цели на тази промяна е да увеличи сумата, за да ограничи броя на инвеститорите“, каза Уилям Сток, адвокат по имиграцията и член-основател на Klasko Immigration Law Partners, LLP.

Заради влязлата в сила промяна, в последните дни се забелязваше и бум на чуждестранни граждани, които се опитват да „хванат последния влак“ и да получат зелена карта срещу по-малка инвестиция.

Нови правила за зелена карта намаляват шансовете на българите

Сумите ще се повишават постоянно, като се очаква те да стигнат до $1,8 млн. Инвестициите трябва да са в райони или места, където равнището на безработицата е 150% над средното за страната.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Сондланд потвърди: Цялата администрация на Тръмп знаеше за сделката със Зеленски

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Посланикът на САЩ в ЕС Гордън Сондланд и един от приближените до президента Доналд Тръмп хора, потвърди, че е имало сделка с Украйна – те да разследват противниците на Тръмп, а той да им отпусне военна помощ за близо $400 млн.

„Имаше ли „услуга за услуга“, отговорът е „Да“, коментира Сондланд в своето встъпително изказване в сряда пред разследващите за импийчмънт.

Ключовият свидетел Гордън Сондланд дава показания по разследването за импийчмънт. Какво се случи досега?

Сондланд подчерта, че всичко това е било ясно сред хората от администрацията на Тръмп, посочвайки, че висшите служители и дори секретарите на кабинета са били наясно с договореностите. Освен това те са знаели, че те се случват по „изричното указание“ на президента.

Снимка: АП/БТА

„Всички бяха в примката. Не беше тайна“, каза Сондланд и специално цитира имейл от 19 юли, копиран до действащия ръководител на кабинета на Белия дом Мик Мълвейни, министърът на енергетиката Рик Пери, държавния секретар Майк Помпео и „много висши служители.“ В този имейл той разкрива, че „току що е разговарял със Зеленски и е осигурил ангажимент за „напълно ясно разследване.“

Шест дни по-късно Тръмп говори директно със Зеленски и препраща искането си за разследване на основния му опонент Джо Байдън по време на телефонно обаждане на 25 юли, което се превръща в централен фокус на разследването за импийчмънт.

Тръмп готов да даде показания в разследването за импийчмънт

Сондланд обяснява на членовете на Комитета за разузнаване на Камарата в сряда, че „по-късно вярва“, че военната помощ, която е замразена от Тръмп през лятото – няма да бъде предоставена на Украйна, освен ако страната не се ангажира публично с провеждането на желаните разследвания на Тръмп.

Снимка: АП/БТА

Сондланд също коментира, че е казал на вицепрезидента Майк Пенс на 1 септември, че е обезпокоен, че забавянето на военната помощ е свързано с „въпроса за разследванията.“

„Всички разбрахме, че тези предпоставки за разговор в Белия дом и срещата, отразяват желанията и изискванията на президента Тръмп. Исканията на Джулиани бяха чисто „услуга за услуга“ за организиране на посещение в Белия дом за президента Зеленски. Джулиани поиска от Украйна да направи публично изявление, в което да обяви разследвания на изборите 2016 г./DNC сървъра и Бурисма.“

Адам Шиф: "Ако това поведение не заслужава импийчмънт, тогава кое?" (ВИДЕО)

Сондланд не се съмнява, че Джулиани „изразява желанията на президента на Съединените щати и знаехме, че тези разследвания са важни за президента“. Той също така заяви, че не е искал да работи с Джулиани, но смята, че това е изискване, наложено от Тръмп и ще бъде единственият начин да убедят Тръмп да приеме по-продуктивна позиция спрямо Украйна.

„Ние нямахме желание да поставяме никакви условия на украинците. Тогава вярвах, както и сега, че мъжете и жените от Държавния департамент, а не личният адвокат на президента, трябва да поемат отговорност по въпросите за Украйна.“

Сондланд признава, че паметта му „не е перфектна“, добавяйки, че той не си прави редовно бележки и че Държавният департамент не му е предоставил достъп до всичките телефонни записи и имейли.

Демократите търсят опции за импийчмънт по няколко обвинения

Той допълва, че процесът би бил „по-прозрачен“, ако Държавният департамент предостави документите.

Сондланд се появи на изслушването в сряда с нови текстови съобщения и имейли, които според него доказват, че топ служители в Белия дом и Държавния департамент са участвали в кампанията за натиск на Тръмп.

Сондланд бе в очевидно добро настроение и се усмихваше, заемайки мястото си в свидетелския стол в сградата на Конгреса в четвъртия ден от откритите слушания по разследването.

Сондланд беше назначен за посланик от Тръмп, след като даде $1 млн. за церемонията по встъпване в длъжност на президента през януари 2017 г. През октомври Тръмп го нарече „наистина добър човек“, но след като той смени писмените си показания пред разследващите в Камарата на депутатите този месец, президентът каза пред репортери в Белия дом, че „много слабо познава този господин“.

Публикуваха нова стенограма от разследването за импийчмънт срещу Тръмп

Разследването може да доведе до одобряване от Камарата на официалните обвинения срещу Тръмп, които след това трябва да бъдат изпратени в контролирания от републиканците Сенат. В Сената процедурата преминава в съдебен процес, който ще реши дали президентът да бъде отстранен от длъжност. Малцина са сенаторите републиканци, които отказват да подкрепят президента, отбелязва агенцията.

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл каза вчера, че е „немислимо“ две трети от сенаторите да гласуват за осъждане (т.е. за импийчмънт) на Тръмп по това обвинение, по което се води разследването.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

„Нека се отървем от „шиб…те“ съдии“! И още от живота в Белия дом

Avatar

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимки: CNN, MGN, БТА

Една политическа книга вади на показ неподозирани подробности от живота в Белия дом и е готова да предизвика серия от трусове в него. „Предупреждението“ се появи на пазара на 19 ноември, но съдържанието й отдавна е обект на публични дискусии. Части от книгата, чийто автор е анонимен, вече излязоха в различни медии и открехнаха завесата пред това, което се задава.

Всъщност книгата би могла да бъде и още по-скандална, но много от случващото се в Белия дом вероятно е трябвало да бъде премълчано заради анонимността на автора. Той твърди, че е висш служител в администрацията на Доналд Тръмп и държи анонимността му да бъде запазена. Затова и главни действащи лица са представени като неназовани висши служители, а много от разказите в книгата приличат на неясни спомени.

И въпреки всичко „Предупреждението“ има какво да разкаже. Едно от открояващите се твърдения в нея е, че хора от екипа на Тръмп са обмисляли да го саботират така, че да предизвикат оттеглянето му. Служители от вътрешния кръг на президента пък били ужасени от това, че руският президент Владимир Путин го „държал в джоба си“. Според книгата и много от висшите служители в администрацията на Тръмп държали оставките си в лаптопите и на бюрата си.

Белият дом категорично отхвърли твърденията в книгата, пише CNN. Преди седмица прессекретарят Стефани Гришман каза: „Така написана, книгата рисува портрет, който е пълна противоположност на това, което президентът всъщност е“.

Ето няколко от по-важните детайли, описвани в книгата:

 Хора от екипа на Тръмп обмисляха да го саботират“

Авторът твърди, че висши служители от обкръжението на Тръмп смятали да го саботират, за да го подтикнат да се оттегли.

В един от пасажите в книгата авторът описва настроението на един от съветниците:

„Както каза един от тях, склонностите на президента са толкова отблъскващи, че може би трябва да му дадем въже, на което да обеси собственото си президентстване“, пише авторът. И допълва: „Съветникът смяташе да остави президента да отстрани ръководството на Министерството на правосъдието. Той изглеждаше много нетърпелив да го направи. Помощниците му смятали, че ако му помогнат да следва инстинктите си, това ще доведе до провала му“.

Според анонимния служител обаче това е смущаващо поведение, защото представителите на правителството не трябва да правят грешни ходове само и само да накажат Тръмп.

Авторът пише с тревога и за атаките на Тръмп към разузнаването. Той твърди, че за един от дебатите за междинните избори съветник на президента му препоръчал да признае, че руснаците са се опитали да се намесят в изборите през 2016 г. Тръмп отказал, а реакцията му предизвикала страхове, включително и в собственото му обкръжение, че той е някак винаги подръка в джоба на Путин.

Авторът разказва и случка, разиграла се в Белия дом, която според него показва, ме Тръмп вярва на Путин повече, отколкото на американското разузнаване в оценката му за Русия и за останалата част от света. Анонимният писател твърди, че според бивш висш служител на ФБР Тръмп е отхвърлил информация на разузнавателната си агенция за ракетните възможности на друга държава, защото Путин му казал нещо напълно различно.

„Не ме интересува, вярвам на Путин“, казал президентът според служителя на ФБР.

Саудитската реакция за Кашоги – „най-лошото прикритие“

Авторът на „Предупреждението“ твърди, че президентът имал „слабост“ и към други диктатори освен Путин. Един от тях изглежда е бил саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман.

Тръмп изглеждаше, че е приел обяснението на саудитците, че лидерът им няма нищо общо с убийството на журналиста Джамал Кашоги през октомври миналата година. Президентът обаче нарекъл това „най-лошото прикритие за всички времена“ и обяснил на съветниците си, че има една единствена причина, поради която ще подкрепя Бин Салман – петролът.

„Няма да говоря повече за това!“, казал той на екипа си. „Петролът е 50 долара за барел. Знаете ли колко глупаво би било да влезем в тази битка? Петролът ще скочи на 150 долара за барел. Исусе. Колко (f****ing) глупаво би било?“.

Авторът твърди и че зетят на Тръмп Джаред Къшнър защитавал Бин Салман. „Трябва да погледнете на нещата от негова гледна точка“, казвал той често. Миналата есен Къшнър защитил американския съюз със Саудитска Арабия, а по-късно ЦРУ обяви, че престолонаследникът лично е поръчал убийството на Кашоги.

 Тръмп искаше да се отърве от федерални съдии

В книгата президентът е описан като често притеснен от правителствените институции, които не се придържат към неговата воля. Сред най-честите мишени на неговите критики е съдебната система, която често блокира негови укази. „Не можем ли да се отървем от съдиите? Нека се отървем от „шиб…те“ съдии“, казва веднъж Тръмп, според автора. „Не трябва да има такива, наистина“.

Изглежда, Тръмп е стигнал дотам, че да иска от правния си екип да напише проектозакон, който да изпрати на Конгреса, за намаляване на броя на федералните съдии.

„Служителите игнорираха изблика и откаченото искане“, пише анонимният автор.

Тръмп е силно подозрителен и към персонала си и неговата нелоялност. Атмосферата, която авторът описва, че цари в Белия дом, е „параноична и потайна“, най-вече заради щатните служители, които съветват президента и неговия политически екип.

Според автора, някои срещи в Белия дом се провеждат само с политическия екип, изключвайки онези, които не са назначени от Тръмп. Някои от тези срещи, твърди авторът, се провеждат в една от защитените зали на Белия дом, дори когато не се обсъжда класифицирана информация, която да го налага.

Авторът пише за Тръмп, че е „предпазлив, когато вижда лица, които не разпознава“.

 Някои служители вече са написали оставките си

Авторът много пъти обяснява защо да останеш в администрацията е по-добрият избор, отколкото да се вдигнеш на протест. „Мислехме, че можем да се защитаваме заедно“, пише той. Но в същото време някои от служителите изглежда са били готови да си тръгнат. „Всички бяхме написали молбите си за напускане и ги държахме в бюрата си или в лаптопите си“, пише той. Имало и хора, които твърдели, че са си начертали червени линии, които не биха преминали, или поведение, което не биха толерирали от страна на ръководителя си.

Според автора, докато някои служители казвали, че ще напуснат, ако Тръмп ги притисне да преминат личните си граници, други преосмисляли престоя си извън тези морални граници.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada