Открийте ни и в

САЩ

Фалшиви твърдения наводниха дебата Тръмп-Байдън

Тръмп се включи в дебата във вторник вечерта толкова незачитащ фактите, колкото и на митингите си

публикувано

на

Президентът Доналд Тръмп предизвика порой измислици и разпалване на страха във войнствен дебат с Джо Байдън, в един момент твърдейки, че броят на починалите от COVID-19 в САЩ би бил 10 пъти по-висок при демократа, защото искал отворени граници по време на пандемията, коментира Asociated Press. Подобно нещо Байдън никога не е казвал.

Тръмп се включи в дебата във вторник вечерта толкова незачитащ фактите, колкото и на митингите си.

Ето как някои от техните изявления от Кливланд се отнасят към фактите в първия от трите планирани президентски дебати за изборите на 3 ноември:

Смъртните случаи от вируса

Тръмп, обръщайки се към Байдън за смъртните случаи в САЩ от COVID-19: “Ако вие бяхте тук, нямаше да бъдат  200 000 души, щяха да бъдат 2 милиона души. Вие не искахте забрана за Китай, които бяха тежко засегнати…. Ако ви слушахме, страната щеше да остане отворена.”

Фактите: Дръзкото твърдение, че Байдън като президент щеше да види 2 милиона смъртни случая, се основава на фалшиво обвинение. Байдън никога не се е противопоставял на решението на Тръмп да ограничи пътуванията от Китай. Байдън бавно заемаше позиция по въпроса, но когато го направи, подкрепи ограниченията. Байдън никога не е съветвал да се остави страната „широко отворена“ посред пандемията.

Тръмп многократно и невярно твърди, че е забранил пътуванията от Китай. Той ги ограничи.

Ограниченията на САЩ, които влязоха в сила на 2 февруари, продължиха да позволяват пътуване до САЩ от китайските територии Хонконг и Макао. Асошиейтед прес съобщи, че над 8000 китайски и чуждестранни граждани, базирани в двете местности, са влезли в САЩ през първите три месеца след налагането на ограниченията за пътуване.

Освен това над 27 000 американци се завърнаха от континентален Китай през първия месец след влизането на ограниченията в сила. Американските служители загубиха следите на над 1600 от тях, които трябваше да бъдат наблюдавани за излагане на вируса. Десетки страни предприеха подобни стъпки за контрол на пътуванията от горещи точки преди или по същото време, когато САЩ го направиха.

Протестите

Тръмп: “Шерифът (на Портланд, Орегон) просто излезе днес и каза: Аз подкрепям президента Тръмп.”
Фактите: Това не е истина. Шерифът на окръг Мултномах, Оргеон, където е разположен Портланд, заяви, че не подкрепя Тръмп.
Шерифът, Майк Реси, написа в Туитър: “Като шериф на окръг Мултномах никога не съм подкрепял Доналд Тръмп и никога няма да го подкрепя.”

Портланд беше гореща тема в дебата за протестите за расова несправедливост в американската полиция и федерални агенти многократно се сблъскваха с демонстранти, събрани пред централната сграда на съда и полицията в центъра. Някои протестиращи са хвърляли тухли, камъни и други снаряди по офицери. Полицията и федералните агенти реагираха с изстрелване на сълзотворен газ, гумени куршуми и други нелетални боеприпаси, за да разпръснат тълпите.

Байдън: “Имаше мирен протест пред Белия дом. Какво направи той? Той излезе от бункера си и накара военните да пръскат със сълзотворен газ.”

Фактите: Полицията, а не военните, използваха сълзотворен газ, за да отблъснат принудително мирно протестиращите от площад Лафайет пред Белия дом на 1 юни.

И няма доказателства, че президентът Тръмп е бил в бункер в Белия дом. Агентите на тайните служби го бяха откарали там дни по-рано, когато стотици протестиращи се събраха пред сградата на изпълнителната власт, някои от тях хвърляха камъни и дърпаха полицейските барикади.

Тръмп и Байдън лице в лице: президентски дебат ли? Ето какво се случи

Здравни грижи

Тръмп: “Цената на лекарствата ще поевтинее с 80 или 90%.”
Фактите: Това е обещание, а не реалност.

Тръмп не успя да прокара законодателство за намаляване на цените на лекарствата чрез Конгреса. Основните регулаторни действия от неговата администрация все още са в процес и вероятно ще бъдат оспорени в съда.

На хоризонта няма план, който да понижи цените на лекарствата толкова драматично, колкото твърди Тръмп. Инфлацията на цените на лекарствата по лекарско предписание е ниска и бавна през годините на неговото управление, но не е направила обратен завой и не е ускорила в другата посока.

Цените варираха от година на година. Поглеждайки назад към мандата на Тръмп, от януари 2017 г., когато той встъпи в длъжност до последните данни от август 2020 г., цените на лекарствата са се повишили с 3,6%, според анализ на икономиста Пол Хюз-Кромуик. Той е разгледал данни от правителственото Бюро по трудова статистика, което измерва цените за набор от лекарства с рецепта, включително генерични лекарства и маркови лекарства.

При сравняване на цените през 2019 г. с година по-рано, наистина има спад. Цените паднаха с 0,2% през 2019 г., обрат, невиждан от 70-те години на миналия век. Но това не е близо до 80% или 90%. От август миналата година до този август цените са нараснали с 1,4%.

Отговор на вируса

Тръмп: Др. Антъни Фаучи “каза много ясно, ‘маските не са полезни’. След това той промени мнението си, той каза, ‘маските са полезни’.”
Фактите: Той заобикаля решаващ контекст. Тръмп разказва историята по начин, който пропуска ключови уроци, научени по време на разрастването на пандемията на коронавируса, пораждайки съмнения относно достоверността на съветите за обществено здраве. В началото на огнището редица служители на общественото здравеопазване призоваха обикновените хора да не използват маски, страхувайки се от недостиг на и без това съкратените доставки на лични предпазни средства, необходими на лекарите и медицинските сестри в болниците. Но това се промени, тъй като стана много ясна заразната природа на коронавируса, както и фактът, че той може да се разпространява чрез малки капчици, вдишани във въздуха от хора, които може да не проявяват никакви симптоми.

Фаучи от Националния здравен институт, заедно с д-р Робърт Редфийлд от Центровете за контрол и превенция на заболяванията, д-р Стивън Хан от Администрацията по храните и лекарствата и д-р Дебора Бъркс от работната група за коронавирус в Белия дом, всички са съгласни по значението на носенето на маски и практикуването на социално дистанциране. Редфийлд многократно е казвал, че може да бъде толкова ефективен, колкото ваксината, ако хората приемат този съвет присърце.

Тръмп за коронавируса и неговите предизборни митинги: “Досега не сме имали никакъв проблем. Навън е, това е голяма разлика според експертите. Имаме огромни тълпи.”
Фактите: Това не е вярно.

Тръмп проведе закрит митинг в Тълса в края на юни, като привлече както хиляди участници, така и големи протести. Директорът на здравния отдел на окръг град Тълса заяви, че митингът „вероятно е допринесъл“ за драматичен скок на новите случаи на коронавирус там. До първата седмица на юли, окръг Тълса потвърждава над 200 нови ежедневни случая, поставяйки рекордни висоти. Това е повече от два пъти повече от седмицата преди митинга.

Тръмп, обръщайки се към Байдън: “Вие не се справихте много добре със свинския грип. H1N1. Вие бяхте бедствие.”
Фактите: Тръмп често изкривява случилото се в пандемията от 2009 г., която уби много по-малко хора в Съединените щати, отколкото коронавирусът убива сега. Като начало Байдън като вицепрезидент не управлява федералния отговор. И този отговор беше по-бърз, отколкото когато COVID-19 дойде в САЩ.

Тогава мрежата за наблюдение на грипа на Центровете за контрол и превенция на болестите задейства аларма, след като две деца в Калифорния станаха първите хора, диагностицирани с новия грипен щам в тази страна.

Около две седмици по-късно администрацията на Обама обяви извънредна ситуация в областта на общественото здраве срещу H1N1, известна още като свински грип, а CDC започна да освобождава противогрипни лекарства от националните запаси, за да помогне на болниците да се подготвят. За разлика от него, Тръмп обяви извънредно положение в началото на март, седем седмици след обявяването на първия случай на COVID-19 в САЩ, а здравната система на страната се бори месеци наред с недостиг на критични доставки и тестове. Повече от 200 000 души са починали от COVID-19 в САЩ. CDC определя броя на загиналите в САЩ от пандемията H1N1 за 2009-2010 г. на около 12 500.

Икономика
Байдън: Тръмп ще бъде “първият (президент) в американската история”, загубил работни места по време на своето управление.
Фактите: Не, ако Тръмп не бъде преизбран, той няма да бъде първият президент в историята на САЩ, загубил работни места. Това се е случило и при Хърбърт Хувър, президентът, който губи изборите през 1932 г. от Франклин Рузвелт, след като Голямата депресия причинява загубата на много работни места.

Официалните данни за работните места датират само от 1939 г. и през този период нито един президент не е приключил своя мандат с по-малко работни места, отколкото когато е започнал. Изглежда, че Тръмп е на път да загуби работни места през първия си мандат, което би го направило първият, който е направил това след Хувър.

Гласуване

Тръмп за подозренията за масови измами при гласуване по пощата: “Това са фалшиви избори.”
Фактите: Той преувеличава заплахите. Твърдението на Тръмп е част от едномесечно усилие да сее съмнение относно целостта на изборите, преди изобщо да се стигне, и да се поставят под въпрос резултатите.

Експертите многократно са заявявали, че няма признаци на широко разпространени измами при гласуването по пощата, както и петте щата, които са разчитали изключително на тази система за гласуване дори преди пандемията на коронавируса. Самият директор на ФБР на Тръмп Крис Рай заяви на изслушване в Конгреса миналата седмица, че в историята бюрото не е виждало „какъвто и да е вид координирани национални усилия за измама на гласоподаватели при големи избори, независимо дали става въпрос за поща или по друг начин“.

Рай признава измамите на избиратели на местно ниво „от време на време“, но дори и там Тръмп очертава прекалено ужасен портрет на реалността и погрешно представя фактите по един конкретен случай, получил значително внимание миналата седмица след необичайно съобщение на Департамента по правосъдие.

Тръмп заяви, че девет военни бюлетини, намерени изхвърлени в кошчето за отпадъци в окръг Лузерне, Пенсилвания, са маркирани за него. Въпреки че това е в съответствие с първоначалното изявление, направено от Министерството на правосъдието, по-късно длъжностните лица го преразгледаха, за да кажат, че седем от деветте бюлетини са с името на Тръмп.

Върховният съд
Байдън за номинацията на съдията за Върховния съд Ейми Кони Барет: “Тя смята, че Законът Обамакеър не е конституционен.”
Фактите: Това не е вярно.

Кой решава ще бъде ли Ейми Кони Барет съдия във Върховния съд?

Байдън говори за избрания от Тръмп заместник на покойната съдия Рут Гинсбърг. Барет беше критична към закона от епохата на Обама и съдебните решения, които го потвърдиха, но никога не е казвала, че той не е конституционен. Върховният съд ще изслуша аргументи по делото на 10 ноември, а администрацията на Тръмп иска от Върховния съд да постанови закона за противоконституционен.

Престъпленията

Байдън: “Фактът е, че престъпността е намаляла с 17%, 15% в нашата администрация.”
Фактите: Това е преувеличено.

Като цяло броят на престъпленията с насилие е намалял приблизително с 10% от 2008 г., година преди Байдън да встъпи в длъжност като вицепрезидент, до 2016 г., последната му пълна година в службата, според данните от програмата за унифицирано докладване на престъпността на ФБР. Но броят на престъпленията с насилие отново нараства по време на последните две години на управление на Обама и Байдън, увеличавайки се с 8% от 2014 до 2016 г. През 2016 г. в САЩ бяха избити повече хора, отколкото във всеки друг момент от администрацията на Обама.

Тръмп: „Ако погледнете какво се случва в Чикаго, където 53 души бяха простреляни и осем загинаха. Ако погледнете Ню Йорк, където се покачва така, както никой никога нищо не е виждал … цифрите се увеличават 100 150, 200%, престъпност, лудост е какво става.”

Насилие в Чикаго: 9 убити и 51 ранени през уикенда

Фактите: Неточно. Статистиката в Чикаго е вярна, но тези цифри са само малка снимка на престъпността в града и Съединените щати, а стратегията му подчертава как данните могат лесно да бъдат манипулирани, за да отговарят на момента.

Що се отнася до Ню Йорк, Тръмп може би е говорил за престрелки. Те нарастват в Ню Йорк с около 93% до момента тази година, но като цяло престъпността намалява с около 1,5%. Убийствата са се увеличили с 38%, но е имало 327 убийства в сравнение с 236, все още ниски в сравнение с миналите години. Например, в сравнение с преди десетилетие престъпността намалява с 10 процента. Доклад на ФБР, публикуван в понеделник за данните за престъпността за 2019 г., установява, че насилствените престъпления са намалели през последните три години.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Любопитно

Ким Кардашиян призна за насилие в миналото си

Първият й мъж е искал тя да си прави пластични операции

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Преди да създаде семейство с Кание Уест, риалити звездата Ким Кардашиян бе омъжена за 72 дни за баскетболиста Крис Хъмфрис. Забравен факт е, че преди брака си с Хъмфрис, Кардашиян бе омъжена за музикалния продуцент Деймън Томас.

В документите за развод от 2003 г. Ким посочва насилие от страна на Томас. След като той я ударил, Томас е платил за пластична операция, която ще скрие белезите.

По думите на Кардашиян, той я ударил, защото тя е осъществила контакт със стар приятел. Ким не споменава дали този приятел е старо гадже.

Освен физически Деймън Томас е тормозил Ким Кардашиян и психически. Тя сподели, че не й позволявал да излиза от къщата им без придружител. Накарал я да се откаже от работата си – тогава в магазин за дрехи, за да не могат бившите й гаджета да я посещават.

Риалити звезда сподели още, че първият й мъж е искал тя да е перфектна и е изисквал да си прави пластични операции. Така например той й дал 3650 долара и я накарал да си направи липосукция.

Тези твърдения на Ким Кардашиян са отхвърлени от Деймън Томас, според който всичко това е плод на нейното въображение.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Southwest Airlines пускат и средните седалки за празниците

Авиокомпанията, базирана в Далас, цитира няколко проучвания, според които рискът от заразяване с коронавирус на борда на самолет е изключително малък, когато пътниците носят маски

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Southwest Airlines съобщи, че започва да пуска в продажба и средните седалки за полети по популярни маршрути, които бяха държани празни в продължение на месеци заради безопасността на пътниците по време на пандемията.

Авиокомпанията, базирана в Далас, цитира няколко проучвания, според които рискът от заразяване с коронавирус на борда на самолет е изключително малък, когато пътниците носят маски. В един от случаите Международната асоциация за въздушен транспорт открила 44 случая на предаване на Covid-19, свързани с пътуване със самолет, като повечето от тях са регистрирани преди авиокомпаниите да приемат засилени процедури за почистване и изисквания за носене на маска, се казва в съобщение на авиокомпанията.

„Това са 44 души от близо 1,2 милиарда пътници, пътували през 2020 г., или един случай за всеки 27 милиона пътници тази година. Както предполага IATA, това е приблизително същата рискова категория като удар от мълния “, се казва в изявление на Southwest.

Друго проучване на Airbus, Boeing и Embraer установи, че системите за въздушен поток, филтрите и преградите на облегалката на самолета, заедно с носенето на маска, правят летенето по-безопасно, отколкото всеки друг тип вътрешна среда.

„Очакваме търсенето да бъде по-силно около празниците, така че вероятно има смисъл да се предоставят повече места на разположение на клиентите през декември“, каза Хелън Бекер, управляващ директор и старши анализатор в Cowen, пред NBC News.

Бекер също цитира проучването IATA, с което е доказано, че скоростта на предаване на вируса е по-ниска при пътуване по въздух.

Решението да се пуснат средните седалки идва в момент, когато Southwest отчете най-голямата си загуба за тримесечие в четвъртък.

Авиокомпанията регистрира загуба от 1,2 милиарда долара за трите месеца, приключващи на 30 септември. През същия период на миналата година Southwest отчете печалба от 659 милиона долара.

„Тази практика за ефективно държане на средните седалки затворени ни свързва с ранните дни на пандемията, когато имахме малко знания за поведението на вируса“, се казва в изявление на авиокомпанията в четвъртък.

„Въз основа на констатации от доверени медицински и авиационни организации, ние ще възобновим продажбата на всички налични места за пътуване от 1 декември 2020 г.“

Delta и Alaska са единствените две американски авиокомпании, които засега се ангажират да блокират средните места до януари.

Тъй като Southwest се готви да изпълнява пълни полети по време на периода на почивките след Деня на благодарността, някои клиенти изразиха загриженост дали това е правилният избор в момент, когато случаите започват да се увеличават.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Сняг заваля в Чикаго

Снежна покривка може да се задържи на места до обяд в понеделник

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Лек дъжд и снеговалеж заваляха над Чикаго в неделя срещу понеделник.

Малки натрупвания се очакват на запад и север от града с покривка най-много до сантиметър, която ще се задържи до обяд в понеделник.

Снегът ще се задържа главно за покриви и тревисти повърхности.

Това ще бъде първият сняг за сезона и около две седмици преди средното за сезона. Това ще бъде и най-студената седмица от около шест месеца насам.

След понеделник следващата вероятност за валежи е четвъртък.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в дебати, Тръмп, факти
Тръмп и Байдън лице в лице: президентски дебат ли? Ето какво се случи

„Президентски дебат“ е твърде извисена фраза, за да опише какво всъщност се е случи във вторник в университета Case Western,...

Затвори