Открийте ни и в

САЩ

Фалшиви твърдения наводниха дебата Тръмп-Байдън

Тръмп се включи в дебата във вторник вечерта толкова незачитащ фактите, колкото и на митингите си

bgvoice

публикувано

на

Президентът Доналд Тръмп предизвика порой измислици и разпалване на страха във войнствен дебат с Джо Байдън, в един момент твърдейки, че броят на починалите от COVID-19 в САЩ би бил 10 пъти по-висок при демократа, защото искал отворени граници по време на пандемията, коментира Asociated Press. Подобно нещо Байдън никога не е казвал.

Тръмп се включи в дебата във вторник вечерта толкова незачитащ фактите, колкото и на митингите си.

Ето как някои от техните изявления от Кливланд се отнасят към фактите в първия от трите планирани президентски дебати за изборите на 3 ноември:

Смъртните случаи от вируса

Тръмп, обръщайки се към Байдън за смъртните случаи в САЩ от COVID-19: “Ако вие бяхте тук, нямаше да бъдат  200 000 души, щяха да бъдат 2 милиона души. Вие не искахте забрана за Китай, които бяха тежко засегнати…. Ако ви слушахме, страната щеше да остане отворена.”

Фактите: Дръзкото твърдение, че Байдън като президент щеше да види 2 милиона смъртни случая, се основава на фалшиво обвинение. Байдън никога не се е противопоставял на решението на Тръмп да ограничи пътуванията от Китай. Байдън бавно заемаше позиция по въпроса, но когато го направи, подкрепи ограниченията. Байдън никога не е съветвал да се остави страната „широко отворена“ посред пандемията.

Тръмп многократно и невярно твърди, че е забранил пътуванията от Китай. Той ги ограничи.

Ограниченията на САЩ, които влязоха в сила на 2 февруари, продължиха да позволяват пътуване до САЩ от китайските територии Хонконг и Макао. Асошиейтед прес съобщи, че над 8000 китайски и чуждестранни граждани, базирани в двете местности, са влезли в САЩ през първите три месеца след налагането на ограниченията за пътуване.

Освен това над 27 000 американци се завърнаха от континентален Китай през първия месец след влизането на ограниченията в сила. Американските служители загубиха следите на над 1600 от тях, които трябваше да бъдат наблюдавани за излагане на вируса. Десетки страни предприеха подобни стъпки за контрол на пътуванията от горещи точки преди или по същото време, когато САЩ го направиха.

Протестите

Тръмп: “Шерифът (на Портланд, Орегон) просто излезе днес и каза: Аз подкрепям президента Тръмп.”
Фактите: Това не е истина. Шерифът на окръг Мултномах, Оргеон, където е разположен Портланд, заяви, че не подкрепя Тръмп.
Шерифът, Майк Реси, написа в Туитър: “Като шериф на окръг Мултномах никога не съм подкрепял Доналд Тръмп и никога няма да го подкрепя.”

Портланд беше гореща тема в дебата за протестите за расова несправедливост в американската полиция и федерални агенти многократно се сблъскваха с демонстранти, събрани пред централната сграда на съда и полицията в центъра. Някои протестиращи са хвърляли тухли, камъни и други снаряди по офицери. Полицията и федералните агенти реагираха с изстрелване на сълзотворен газ, гумени куршуми и други нелетални боеприпаси, за да разпръснат тълпите.

Байдън: “Имаше мирен протест пред Белия дом. Какво направи той? Той излезе от бункера си и накара военните да пръскат със сълзотворен газ.”

Фактите: Полицията, а не военните, използваха сълзотворен газ, за да отблъснат принудително мирно протестиращите от площад Лафайет пред Белия дом на 1 юни.

И няма доказателства, че президентът Тръмп е бил в бункер в Белия дом. Агентите на тайните служби го бяха откарали там дни по-рано, когато стотици протестиращи се събраха пред сградата на изпълнителната власт, някои от тях хвърляха камъни и дърпаха полицейските барикади.

Тръмп и Байдън лице в лице: президентски дебат ли? Ето какво се случи

Здравни грижи

Тръмп: “Цената на лекарствата ще поевтинее с 80 или 90%.”
Фактите: Това е обещание, а не реалност.

Тръмп не успя да прокара законодателство за намаляване на цените на лекарствата чрез Конгреса. Основните регулаторни действия от неговата администрация все още са в процес и вероятно ще бъдат оспорени в съда.

На хоризонта няма план, който да понижи цените на лекарствата толкова драматично, колкото твърди Тръмп. Инфлацията на цените на лекарствата по лекарско предписание е ниска и бавна през годините на неговото управление, но не е направила обратен завой и не е ускорила в другата посока.

Цените варираха от година на година. Поглеждайки назад към мандата на Тръмп, от януари 2017 г., когато той встъпи в длъжност до последните данни от август 2020 г., цените на лекарствата са се повишили с 3,6%, според анализ на икономиста Пол Хюз-Кромуик. Той е разгледал данни от правителственото Бюро по трудова статистика, което измерва цените за набор от лекарства с рецепта, включително генерични лекарства и маркови лекарства.

При сравняване на цените през 2019 г. с година по-рано, наистина има спад. Цените паднаха с 0,2% през 2019 г., обрат, невиждан от 70-те години на миналия век. Но това не е близо до 80% или 90%. От август миналата година до този август цените са нараснали с 1,4%.

Отговор на вируса

Тръмп: Др. Антъни Фаучи “каза много ясно, ‘маските не са полезни’. След това той промени мнението си, той каза, ‘маските са полезни’.”
Фактите: Той заобикаля решаващ контекст. Тръмп разказва историята по начин, който пропуска ключови уроци, научени по време на разрастването на пандемията на коронавируса, пораждайки съмнения относно достоверността на съветите за обществено здраве. В началото на огнището редица служители на общественото здравеопазване призоваха обикновените хора да не използват маски, страхувайки се от недостиг на и без това съкратените доставки на лични предпазни средства, необходими на лекарите и медицинските сестри в болниците. Но това се промени, тъй като стана много ясна заразната природа на коронавируса, както и фактът, че той може да се разпространява чрез малки капчици, вдишани във въздуха от хора, които може да не проявяват никакви симптоми.

Фаучи от Националния здравен институт, заедно с д-р Робърт Редфийлд от Центровете за контрол и превенция на заболяванията, д-р Стивън Хан от Администрацията по храните и лекарствата и д-р Дебора Бъркс от работната група за коронавирус в Белия дом, всички са съгласни по значението на носенето на маски и практикуването на социално дистанциране. Редфийлд многократно е казвал, че може да бъде толкова ефективен, колкото ваксината, ако хората приемат този съвет присърце.

Тръмп за коронавируса и неговите предизборни митинги: “Досега не сме имали никакъв проблем. Навън е, това е голяма разлика според експертите. Имаме огромни тълпи.”
Фактите: Това не е вярно.

Тръмп проведе закрит митинг в Тълса в края на юни, като привлече както хиляди участници, така и големи протести. Директорът на здравния отдел на окръг град Тълса заяви, че митингът „вероятно е допринесъл“ за драматичен скок на новите случаи на коронавирус там. До първата седмица на юли, окръг Тълса потвърждава над 200 нови ежедневни случая, поставяйки рекордни висоти. Това е повече от два пъти повече от седмицата преди митинга.

Тръмп, обръщайки се към Байдън: “Вие не се справихте много добре със свинския грип. H1N1. Вие бяхте бедствие.”
Фактите: Тръмп често изкривява случилото се в пандемията от 2009 г., която уби много по-малко хора в Съединените щати, отколкото коронавирусът убива сега. Като начало Байдън като вицепрезидент не управлява федералния отговор. И този отговор беше по-бърз, отколкото когато COVID-19 дойде в САЩ.

Тогава мрежата за наблюдение на грипа на Центровете за контрол и превенция на болестите задейства аларма, след като две деца в Калифорния станаха първите хора, диагностицирани с новия грипен щам в тази страна.

Около две седмици по-късно администрацията на Обама обяви извънредна ситуация в областта на общественото здраве срещу H1N1, известна още като свински грип, а CDC започна да освобождава противогрипни лекарства от националните запаси, за да помогне на болниците да се подготвят. За разлика от него, Тръмп обяви извънредно положение в началото на март, седем седмици след обявяването на първия случай на COVID-19 в САЩ, а здравната система на страната се бори месеци наред с недостиг на критични доставки и тестове. Повече от 200 000 души са починали от COVID-19 в САЩ. CDC определя броя на загиналите в САЩ от пандемията H1N1 за 2009-2010 г. на около 12 500.

Икономика
Байдън: Тръмп ще бъде “първият (президент) в американската история”, загубил работни места по време на своето управление.
Фактите: Не, ако Тръмп не бъде преизбран, той няма да бъде първият президент в историята на САЩ, загубил работни места. Това се е случило и при Хърбърт Хувър, президентът, който губи изборите през 1932 г. от Франклин Рузвелт, след като Голямата депресия причинява загубата на много работни места.

Официалните данни за работните места датират само от 1939 г. и през този период нито един президент не е приключил своя мандат с по-малко работни места, отколкото когато е започнал. Изглежда, че Тръмп е на път да загуби работни места през първия си мандат, което би го направило първият, който е направил това след Хувър.

Гласуване

Тръмп за подозренията за масови измами при гласуване по пощата: “Това са фалшиви избори.”
Фактите: Той преувеличава заплахите. Твърдението на Тръмп е част от едномесечно усилие да сее съмнение относно целостта на изборите, преди изобщо да се стигне, и да се поставят под въпрос резултатите.

Експертите многократно са заявявали, че няма признаци на широко разпространени измами при гласуването по пощата, както и петте щата, които са разчитали изключително на тази система за гласуване дори преди пандемията на коронавируса. Самият директор на ФБР на Тръмп Крис Рай заяви на изслушване в Конгреса миналата седмица, че в историята бюрото не е виждало „какъвто и да е вид координирани национални усилия за измама на гласоподаватели при големи избори, независимо дали става въпрос за поща или по друг начин“.

Рай признава измамите на избиратели на местно ниво „от време на време“, но дори и там Тръмп очертава прекалено ужасен портрет на реалността и погрешно представя фактите по един конкретен случай, получил значително внимание миналата седмица след необичайно съобщение на Департамента по правосъдие.

Тръмп заяви, че девет военни бюлетини, намерени изхвърлени в кошчето за отпадъци в окръг Лузерне, Пенсилвания, са маркирани за него. Въпреки че това е в съответствие с първоначалното изявление, направено от Министерството на правосъдието, по-късно длъжностните лица го преразгледаха, за да кажат, че седем от деветте бюлетини са с името на Тръмп.

Върховният съд
Байдън за номинацията на съдията за Върховния съд Ейми Кони Барет: “Тя смята, че Законът Обамакеър не е конституционен.”
Фактите: Това не е вярно.

Кой решава ще бъде ли Ейми Кони Барет съдия във Върховния съд?

Байдън говори за избрания от Тръмп заместник на покойната съдия Рут Гинсбърг. Барет беше критична към закона от епохата на Обама и съдебните решения, които го потвърдиха, но никога не е казвала, че той не е конституционен. Върховният съд ще изслуша аргументи по делото на 10 ноември, а администрацията на Тръмп иска от Върховния съд да постанови закона за противоконституционен.

Престъпленията

Байдън: “Фактът е, че престъпността е намаляла с 17%, 15% в нашата администрация.”
Фактите: Това е преувеличено.

Като цяло броят на престъпленията с насилие е намалял приблизително с 10% от 2008 г., година преди Байдън да встъпи в длъжност като вицепрезидент, до 2016 г., последната му пълна година в службата, според данните от програмата за унифицирано докладване на престъпността на ФБР. Но броят на престъпленията с насилие отново нараства по време на последните две години на управление на Обама и Байдън, увеличавайки се с 8% от 2014 до 2016 г. През 2016 г. в САЩ бяха избити повече хора, отколкото във всеки друг момент от администрацията на Обама.

Тръмп: „Ако погледнете какво се случва в Чикаго, където 53 души бяха простреляни и осем загинаха. Ако погледнете Ню Йорк, където се покачва така, както никой никога нищо не е виждал … цифрите се увеличават 100 150, 200%, престъпност, лудост е какво става.”

Насилие в Чикаго: 9 убити и 51 ранени през уикенда

Фактите: Неточно. Статистиката в Чикаго е вярна, но тези цифри са само малка снимка на престъпността в града и Съединените щати, а стратегията му подчертава как данните могат лесно да бъдат манипулирани, за да отговарят на момента.

Що се отнася до Ню Йорк, Тръмп може би е говорил за престрелки. Те нарастват в Ню Йорк с около 93% до момента тази година, но като цяло престъпността намалява с около 1,5%. Убийствата са се увеличили с 38%, но е имало 327 убийства в сравнение с 236, все още ниски в сравнение с миналите години. Например, в сравнение с преди десетилетие престъпността намалява с 10 процента. Доклад на ФБР, публикуван в понеделник за данните за престъпността за 2019 г., установява, че насилствените престъпления са намалели през последните три години.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Коронавирусът

Все повече американски компании отменят носенето на маски за ваксинирани служители и клиенти

Съюзът на регистрираните медицински сестри призовава C.D.C да преразгледа своите насоки за маски

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

Все повече компании отменят изискванията си за маски след новите федерални насоки от които стана ясно, че само ваксинираните хора ще могат да се разхождат без маска. Ръководството премахва изискванията за носене на маска на напълно ваксинираните хора в повечето места, като все пак напомня, че местните разпоредби трябва да се спазват.

Напълно ваксиниран човек означава да са преминали две седмици от полуването на втора доза от ваксината на Pfizer или Moderna, или единичната доза Johnson&Johnson’s.

Walmart обяви преди дни, че напълно ваксинираните клиенти няма да има нужда да носят вече маски, а напълно ваксинираните служители също от 18-ти май няма да носят маски. Costco и Publix също отменят изискванията си за маски за ваксинираните хора. Starbucks също ще направи маските незадължителни за ваксинирани клиенти от понеделник, освен ако местните разпоредби не ги спрат.

Какво стои зад решението ваксинираните да не носят маски в САЩ

Много от търговците заявиха, че няма да изискват доказателство за ваксинация. Costco, например, заяви, че вместо това ще изискват „отговорно и уважително отношение“.

Trader Joe’s също няма да задължи ваксинираните си клиенти да носят маски, въпреки, че за служителите те остават все още задължителни. Съветът за контрол на игрите в Невада също издаде насоки за носенето на маски отбелязвайки, че няма да изсква казината да потвърждават ваксинационния статус на служителите си, но няма и да им попречи ако решат да го направят.

Някои фирми като Target и CVS обаче планират да продължат да налагат носенето на предпазни медицински маски за клиентите си.

Новите насоки, публикувани в четвъртък от Центровете за контрол и превенция на заболяванията, бяха изненада за много американци. Месеци наред федералните служители предупреждаваха, че носенето на маски и социалното дистанциране са необходимост за контролиране на разпространението на вируса. Ръководството показа известно безпокойство, тъй като няма очевиден начин фирмите, техните служители или техните покровители да определят кой е ваксиниран и кой не.

Някои експерти по обществено здраве изразиха опасения, че неваксинираните хора също могат да решат да свалят маските си.

Отмяната на носенето на маски от ваксинирани предизвиква объркване в САЩ

„CDC залага, че като даде широка свобода на ваксинираните хора, това ще насърчи част от тях“, написа Лорънс Гостин, директор на Института за национално и глобално здравно право в университета Джорджтаун. „Но няма поведенчески доказателства за това. По-вероятно е и неваксинираните да свалят маските си.“

Синдикалните лидери посочиха и рисковете за здравето, пред които биха могли да се изправят работниците.

„Насоките са объркващи и не показват как това ще повлияе на работници, които са изправени пред често излагане на риск от хора, които не са ваксинирани и отказват да носят маски “, заяви в изявление в четвъртък Марк Пероне, президент на Обединения международен съюз на храните и търговците.

„Работници все още са принудени да се правят на полицаи за клиентите, които са неваксинирани и отказват да следват местните мерки за безопасност на COVID“, добави той.

Въпреки че паспортите биха могли да помогнат на бизнеса да работи по-безопасно, критици твърдят, че те пораждат опасения относно неприкосновеността на личния живот и справедливостта. И все пак стотици авиокомпании, правителства и други организации експериментират с нови електронни версии.

По въпроса за възможен федерален паспорт за ваксини, Джен Псаки, прессекретар на Белия дом, заяви на брифинг, че администрацията на Байдън остава фокусирана върху кампанията за ваксинация. Но тя остави отворена възможността компаниите от частния сектор да поискат някаква документация за ваксини.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

КРИМИ

Мъж, арестуван за убийството на съпругата си, е обвинен, че е гласувал за Тръмп от нейно име

Бари Морфю е обвинен във фалшифициране и злоупотреба с бюлетини по пощата

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

Мъж от Колорадо, който беше арестуван този месец за убийството на съпругата му, която беше обявена за издирване получи още едно обвинение – той е гласувал за Доналд Тръмп от нейно име.

Сн: БТА

53-годишният Бари Морфю е обвинен и във фалшифициране и злоупотреба свързана с бюлетини по пощата, което според съдебните протоколи е нарушение.

По-рано, на 5-ти май Бари е бил задържан по обвинение за убийство, както и подправяне на веществени доказателства, и опит за въздействие върху държавен служител свързани с разследването по издирването на съпругата му Сузани Морфю, която е обявена за издирване още преди една година.

Лиз Чейни: Републиканци гласуваха против импийчмънта на Тръмп от страх за живота си

49-годишната Сузан Морфю с която са имали две дъщери изчезва на 10-ти май 2020-та година в близост до малкото планинско градче Салида, окръд Чафи. Тя все още не е открита.

Месеци след това, през октомври в канцеларията на окръг Чафи пристига бюлетина за изчезналото лице, което чиновник съобщава за измама. Бюлетината не е имала необходимия подпис, но се твърди, че е подписана от Бари Морфю на реда за подпис. Шерифът на окръг Чафи е взел бюлетината и нейния плик като доказателство, а бюлетината и плика на Бари Морфю са иззети през март, 2021-ва.

По време на разпита с агенти на ФБР през април Бари признава, че е подал бюлетина от името на съпругата си. „Просто защото исках Тръмп да спечели. Просто си помислих защо пък да не му дам още един глас“, признава той.

Пред агентите на ФБР Бари отрича да е осъзнавал, че е незаконно да се подава бюлетина от името на друг човек. „Не знаех, че не мога да го направя от името на съпругата ми“, заявява той.

Бари Морфю е задържан в ареста на окръг Чафи. Следващата дата за явяване пред съда е 27-ми май. Неговите адвокати са служебни, които пък отказват да коментират наказателни дела.

Властите съобщиха, че не се очакват други арести във връзка с изчезването на Сюзан Морфю.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Край на кризата? Colonial Pipeline заработи нормално

Шофьори от Южна Каролина, Северна Каролина, Джорджия и Вирджиния алармират, че близо половината бензиностанции в четирите щата са спрели работа

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Компания Colonial Pipeline, която пострада от масирана кибератака и се наложи да спре преноса на горива по петролопроводите си, е възстановила работата си.

Това събощиха в събота управляващите компанията.

„Направихме всичко възможно, за да започнем отново нормалната си работа и да обслужваме системата си“, написаха от Colonial Pipeline в Twitter.

Тръбата на Colonial работи, но Вашингтон остана без бензин

Рестартирането започна още в сряда, но до събота вече системите работят в нормалния си капацитет.

Сн.: АП/БТА

Паралелно с добрата новина обаче от югоизточните американски щати идва и лоша. Шофьори от Южна Каролина, Северна Каролина, Джорджия и Вирджиния алармират, че близо половината бензиностанции в четирите щата са спрели работа. Данните идват от компанията GasBuddy, която следи за нивата на доставки на бензин на база информация от самите потребители.

Според информацията на GasBuddy, в Джорджия са затворени 43% от бензиностанциите, толкова са и в Южна Каролина, във Вирджиния не работят 44 на сто от обектите, а рекордьор е Южна Каролина с цели 65% неработещи бензиностанции. Най-малко кризата се е усетила във Вашингтон, където са били затворени само 10 на сто от обектите за продажба на автогорива. Информация за проблеми с наличните количества горива по бензиностанциите има още от Алабама, Флорида, Кентъки, Мериленд, Мисисипи, Тенеси и Западна Вирджиния.

Сн.: АП/БТА

Към момента в североизточните щати няма данни за прекъсване на доставките на горива. Не е изключено обаче в близките дни и там да се появят проблеми, тъй като доставките за този регион идват от южните щати, но процесът отнема няколко дни.

Цените на бензина спадат след пускането на тръбопровода Colonial

Заради мощната хакерска атака срещу Colonial Pipeline президентът на САЩ Джо Байдън подписа указ за подобряване на възможностите за киберзащита на федерално ниво и стандартите за цифрова сигурност в частния сектор. Според Съвета за национална сигурност документът премахва бариерите за обмен на информация между правителството и частните компании в областта на киберсигурността.

Документът предвижда създаването на специален съвет, който ще разглежда съответните инциденти. Указът въвежда още задължението софтуерните компании, които предлагат продуктите си на правителството, да поддържат определени стандарти и да докладват в случай на хакерска атака срещу тях.

Актът на Байдън всъщност ускорява процеса, започнат вече от администрацията му, за разработване на защита от хакерски атаки, която в близките години да бъде въведена при операторите на електрически мрежи, петролопроводи и други енергийни обекти и системи. Вчера пък от Siemens Energy обявиха, че разработват съвместно с американската софтуерна компания ServiceNow цифрова платформа за защита на критична енергийна инфраструктура от хакерски атаки.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Новата Ванга: Колони от коли при Марина от Миялица

Хиляди се стичат пред родната къща на жената и вярват в лечебната й сила

Затвори