Открийте ни и в

България

Фалшиви 500-еврови банкноти полетяха срещу главния прокурор Иван Гешев в парламента (СНИМКИ, ВИДЕО)

Гешев обясни, че си мечтае да е като в САЩ, където присъдите за различните престъпления се сумират и така накрая някой може да получи и над 100-годишна присъда

публикувано

на

Сн.: Минко Чернев/БТА

Главният прокурор Иван Гешев беше замерян от мъж с фалшиви 500-еврови банкноти, докато представяше отчета за първите 8 месеца от мандата му пред депутати от правната комисия в сряда следобед.

“Беше забавно. Това показва нивото на политическа култура и на реалните цели на хората, които протестират”, коментира Гешев, след като човекът бе изведен от заседателната зала. Преди това той отказа да вземе банкнотите, защото заплатата му била добра. Коментира иронично, че добре, че са били банкнотите, а не пистолет.

По време на изслушването Гешев отказа да отговоря на въпроси по конкретни дела пред депутатите. Той се оправда с тълкуването на Конституционния съд, че парламентът не може да разпитва за конкретни казуси. Гешев изтъкна, че ако по-рано знаел какви въпроси ще има към него, щял да иска разрешението на наблюдаващите прокурори да даде подробности за движението по делата.

Сн.: Минко Чернев/БТА

Сн.: Минко Чернев/БТА

Така без отговор останаха въпросите защо 2 години се точи проверката за апартамента на бившия финансов министър Владислав Горанов, за снимките и записите на премиера Бойко Борисов, както и за “Барселонагейт”, за танкера “Бадр”, за “Апартаментгейт”.

“Очаквах аналитичен доклад, а не политически диспут”, каза Гешев и няколко пъти повтори, че има тренинг от изслушването си за главен прокурор, което продължи над 10 часа.

Гешев не отговори конкретно и на въпроса на Крум Зарков (БСП) защо прокуратурата публикува едни разговори на обвиняемия Васил Божков, а за чата му с министър-председателя Борисов главният прокурор се е изказал пренебрежително. “Този въпрос има политически нюанс”, каза Гешев и пак започна да говори как всеки наблюдаващ прокурор си решава какво да огласи от даедено дело.

Няколко пъти Гешев обяви, че вижда, че вече тече предизборна кампания, но нито той, нито прокуратурата ще участват в политически игрички. Той за пореден път нарече “мит” това, че главният прокурор е недосегаем и безконтролен. Гешев посочи, че всеки прокурор може да го разследва и обясни как няма възможност да извърши престъпление по служба, нито има намерение да извърши престъпление. “Ако приемем пропагандната теза, че няма редови прокурор, който да разследва главния, означава, че 1500 човека нямат смелост, или имат друг ментален проблем. Тази хипотеза не издържа философски погледнато или аналитично”, обърна се Гешев към Зарков. “С удоволствие бих бил главен прокурор, който никой не познава. Но аз трябва да защитавам независимостта на прокуратурата”, каза му още той.

По време на дискусията Гешев обясни още, че си мечтае да е като в САЩ, където присъдите за различните престъпления се сумират и така накрая някой може да получи и над 100-годишна присъда.

Той няколко пъти повтори, че харесва Петко Каравелов и припомни вестникарска история от първите години след Освобождението, как след като е бил затворен в Черната джамия, Петко Каравелов е обяснил на чуждестранни журналисти, че не е бит и измъчван там, защото българската демокрация не позволява такива злодейства.

“В кой минал период след 1989 г. е имало повече борба с корупцията и организираната престъпност”, попита Гешев. И отново се оплака от политически и медиен натиск върху работата на прокуратурата. Той не назова поименно Цветан Василев и Васил Божков, но не веднъж даде да се разбере, че ги вижда като стоящи зад кампании срещу прокуратурата.

Преди участието на главния прокурор в правната комисия, говорителката му Сийка Милева и заместничката му Красимира Филипова обявиха, че са необходими промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които ще занижат изискванията към прокуратурата и ще я улеснят при събирането на доказателства и внасянето на дела в съда.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА