Открийте ни и в

СВЯТ

ФБР и MI5 притеснени, че Китай краде технологии

Китай сега също предприема стъпки, за да предпази икономиката си от всякакви бъдещи санкции, ако се опита да превземе Тайван със сила

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Висши представители на правоохранителните органи на САЩ и Великобритания се срещнаха с лидери на частния бизнес и академичните среди в сряда, за да привлекат вниманието към това, което според тях е сериозна заплаха за сигурността и икономиката, представлявана от Китай, който се стреми да открадне тяхната интелектуална собственост и да повлияе на политиката в западните страни.

Директорът на ФБР Кристофър Рей и генералният директор на MI5 Кен Маккалъм проведоха събитието в Лондон, за да подчертаят съвместната работа на двете агенции за сигурност за осуетяване на това, което според тях е най-сериозното предизвикателство от шпионаж и хакерство от страна на китайското правителство.

Освен кражбата на технологии, Китай сега също предприема стъпки, за да предпази икономиката си от всякакви бъдещи санкции, ако се опита да превземе Тайван със сила, извличайки поуки от усилията на Запада да накаже Русия за нейната инвазия в Украйна, каза Рей.

„Видяхме как Китай търси начини да изолира икономиката си срещу потенциални санкции, опитвайки се да се предпази от вреда, ако направят нещо, което да си навлече гнева на международната общност“, каза Рей. “В нашия свят ние наричаме този вид поведение улика.”

Той цитира скорошни оценки от проучване на Йейлския университет, че западните фирми са загубили 59 милиарда долара в резултат на руско-украинската война. „И ако Китай наистина нахлуе в Тайван“, каза Рей, „можем да видим същото нещо отново, в много по-голям мащаб.“

Маккалъм привлече вниманието към факта, че събитието в сряда беше първият път, когато лидерите на ФБР и MI5 проведоха съвместно публично събитие. Двете агенции имат тесни връзки, като служители на MI5 работят във ФБР, а агентите на ФБР са в MI5.

Бизнесът и университетите от десетилетия търсеха достъп до разрастващия се китайски пазар като начин да разширят бизнеса си. Но рискът също е нараснал.

„Широко разпространеното предположение на Запада, че растящият просперитет в Китай и увеличаването на свързаността със Запада автоматично ще доведат до по-голяма политическа свобода, се оказа напълно погрешно“, каза Маккалъм. „Но Китайската комунистическа партия се интересува от нашите демократични, медийни и правни системи. Не за да им подражава, за съжаление, а за да ги използва за своя печалба.“

Рей цитира неотдавнашни разследвания на ФБР за дейността на китайското разузнаване, включително опит за насочване към кандидат за Конгреса на САЩ в Ню Йорк поради връзки с протестите на площад Тянанмън през 1989 г., които бяха смазани от китайската армия. Той каза, че ФБР също е хванало хора, работещи за китайски компании, опитващи се да разкопаят ниви в селските райони на САЩ, за да се опитат да получат достъп до генетично модифицирани семена. Маккалъм каза, че MI-5 сега провежда седем пъти повече разследвания, отколкото през 2018 г., свързани с китайската дейност в Обединеното кралство.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА