ФБР съобщи в понеделник, че е арестувало "заподозрян сериен убиец", за който смята, че е отговорен за убийството на шест души и раняването на други двама в Мисури и Канзас. 25-годишният Перес Рийд беше заловен в петък, след като слезе от влака в Индипендънс, Мисури, се казва в прессъобщение на агенцията.

Рийд е носел полуавтоматичен пистолет калибър .40 по време на задържането.

„Този калибър съвпада с гилзи от огнестрелно оръжие, намерени при неразкрити стрелби в град и окръг Сейнт Луис през септември 2021 г. - се казва в прессъобщението - Поне шест жертви бяха простреляни, четири от тях смъртоносно, със същото огнестрелно оръжие калибър .40.“

Жертвите са избити между средата на септември и края на октомври.

Рийд отрича да е наранил някого, според клетвена декларация в наказателния иск, подаден във федерален съд в Мисури.

Той е живял в Сейнт Луис, но е пътувал до Канзас Сити, съобщи ФБР. Това е мястото, където са били застреляни още две жертви, а начинът, по който са били убити, съответства на почерка от стрелбите в района на Сейнт Луис.

Според клетвена декларация охраната в жилищния комплекс на последната жертва е предоставила на органите на реда снимка на шофьорската книжка на Рийд, която е била използвана за влизане в сградата.

Видеозаписът за наблюдение на сградата показва чернокож мъж с татуировка на полумесец на челото. Тази татуировка съответства на татуировката, която се вижда на снимката на Рийд.

В окръг Сейнт Луис заподозреният е обвинен в две убийства, едно нападение от първа степен и три въоръжени престъпни действия, съобщи местната прокуратура.

Досега той е бил федерално обвинен в пренасяне на огнестрелно оръжие през щатските граници с намерение да извърши престъпление, става ясно от съдебния иск.

Продължават разследванията на престъпленията в градовете Сейнт Луис и Канзас Сити. В Канзас Рийд още не е обвинен. Той е задържан във федерален арест, според прокуратурата на окръг Сейнт Луис.