Открийте ни и в

САЩ

Федерален съдия постанови: Тръмп трябва да предостави данъчните си декларации

Федерален съдия в четвъртък отхвърли последните усилия на президента Тръмп да блокира окръжния прокурор на Манхатън да получи данъчните му декларации, като категорично отхвърли аргументите на президента

публикувано

на

сн. АП/БТА

Федерален съдия в четвъртък отхвърли последните усилия на президента Тръмп да блокира окръжния прокурор на Манхатън да получи данъчните му декларации, като категорично отхвърли аргументите на президента.

Решението на съдия Виктор Мареро от Федералния окръжен съд в Манхатън бе поредния неуспех на президента във вече едногодишната му борба за блокиране на призива да предостави документите. Конфликтът вече е достигал до Върховния съд веднъж и може да приключи отново там, ако, както се очаква, Тръмп реши да обжалва.

Окръжният прокурор Сайръс Р. Ванс-младши, демократ, иска достъп до личните и бизнес доходи на Тръмп за осем години назад като част от разследването на бизнес практиките на президента.

Съдия Мареро отхвърли аргумента на президента, че искането на Ванс е политически мотивирано, казвайки в решението си, че „установеният съдебен процес“ не се „трансформира автоматично в случай на недееспособност на тормоз и лоша воля, само защото процедурата потенциално може да засегне президента.”

Апелативен съд нареди Тръмп да предаде данъчните си декларации за последните 8 г.

Съдия Мареро беше назначен на федералната скамейка през 1999 г. от президента Бил Клинтън.

Върховният съд с важно решение през юли отхвърли първоначалния аргумент на Тръмп, че действащият президент има имунитет срещу наказателно разследване. Но това решение отвори вратата на президента да се върне в по-нисшия съд в Манхатън и да повдигне други възражения срещу призовката.

Тръмп поднови борбата си през юли с нов аргумент, че се търси информация далеч извън юрисдикцията на местния окръжен прокурор.

Но в решението си от четвъртък съдия Мареро се съгласи с аргумента на Ванс, че отказът от исканата информация на практика би довело до предпазване на президента и неговите сътрудници от разследване, което потенциално би позволило датата на давност да изтече при евентуални престъпления.

Известно е, че Ванс разследва дали са нарушени някакви закони на щата Ню Йорк, когато са направени плащания в периода преди изборите за президент през 2016 г. на две жени, които заявиха, че са имали отношения с Тръмп. Прокурорът намекна още, че разследването му е по-широко, като се фокусира и върху потенциални банкови и застрахователни измами.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено