Федерален съд реши в сряда, че националният мораториум върху принудителното извеждане от имот, наложен от CDC с цел да се помогне на пострадали от пандемията, превишава правомощията на агенцията.

„Въпросът за съда е конкретен: дава ли Public Health Service Act (закон, натоварващ националната здравна служба с отговорността да предотвратява разпространението на пандемии, дошли отвън в САЩ – бел. ред.) права на CDC да налага национален мораториум върху принудителните извеждания? Не ги дава“ - отсъди съдията Добни Фридрих от Районен съд към федерален район Колумбия.

В съдебно решение от 20 страници тя обясни защо мораториумът, който трябваше да остане в сила до 30 юни,  трябва да бъде анулиран. Съдията отбеляза, че докато Конгресът е санкционирал предишните удължавания на мораториума, но за последното това не е направено.

Не е ясно какъв ще бъде непосредственият резултата от съдебното решение. То е едно от шестте такива, които са в разрез с различни аспекти на решенията на властите по темата и това бе подчертано в изложението на съдия Фридрих. В един от случаите друг съд е обявил мораториумът за противоконституционен и това решение е обжалвано от правителството на САЩ.Говорителката на Белия дом, Джен Саки, коментира, че Департаментът на правосъдието „разглежда“ решението и ще има какво да каже по въпроса по-късно.Тя подчерта, че се има предвид и важността на мораториума за американците, които са се затруднили с пращането на наема заради коронавирусната пандемия. Саки посочи, че през 2020 година има 1,5 милиона изгонвания по-малко от очакваното и това се дължи на мораториума, което пък е сигурен белег за неговото положително значение.

Много собственици критикуваха решението и го оспориха в съда, настоявайки, че то е направило невъзможно за тях да свързват двата края.

Мораториумът бе въведен първо като част от пакета със стимули за възстановяване Cares Act, подписан миналия март от тогавашния президент Доналд Тръмп. Той изтече през юли и бе последван от нареждане на CDC през септември. То бе със срок до януари, но бе удължено под ръководството на назначената от президента Байдън директорка на агенцията Рошел Уаленски.