Открийте ни и в

САЩ

Федерален съд отхвърли антитръстовите искове срещу Facebook

46 щата твърдят, че компанията на Марк Зукърбърг е в позиция на монополист и трябва да бъде разделена

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Федерален съдия отхвърли антитръстовите искове срещу Facebook Inc., компанията, която стои зад социалните мрежи Facebook и Instagram и десетки други уеб услуги.

Правителството на САЩ, в лицето на Федералната търговска комисия и още 46 щата, твърди, че компанията на Марк Зукърбърг е в позиция на монополист и трябва да бъде разделена.

Според окръжния съдия Джеймс Боузбърг обаче искът е “правно неиздържан”, тъй като не дава достатъчно доказателства в подкрепа на тази теза.

"Властта на Марк е безпрецедентна. Време е да разделим Facebook" (ВИДЕО)

Едно от изискванията за монопол са да се покаже, че компанията държи над 60% от даден пазар. Според съдията обаче закупуването на Instagram и WhatsApp би могло да крие нарушения, и че Facebook трябва да даде информация за тези покупки на Федералната търговска комисия.

Искът може да бъде преправен и внесен наново след 30 дни, но първата победа на Зукърбърг срещу всички – включително рядката в САЩ двупартийна подкрепа на иска – даде сериозен ефект върху акциите на компанията.

Инвеститорите в компанията отпразнуваха със солиден ръст на акциите и сега пазарната капитализация на Facebook Inc за пръв път мина 1 трилион долара, с което се нарежда до Microsoft, Apple и Amazon.

$11 млрд печалба за тримесечие - така Facebook приключи годината на COVID-19

Щатите, водени от Летисия Джеймс – прокурор от Ню Йорк – обвиниха Facebook през декември, че изкупува конкурентите си като Instagram и WhatsApp – сделки, сключени през 2012 и 2014 г., за да затвърди монопола си върху социалните мрежи.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА