Открийте ни и в

Вашите пари

Федералният резерв намали лихвитите за трети път тази година

публикувано

на

Федералният резерв на САЩ очаквано сви основните лихви с 25 базисни пункта по време на своето двудневно заседание, приключило в 20 ч българско време, съобщава CNBC. По този начин централните банкери оправдаха очакванията на анализаторите за трето поредно понижение на основните лихвени проценти за тази година.

По време на гласуването на представителите на Комитета по отворените пазари беше взето решение за понижаване на овърнайт репо лихвата с 25 базисни пункта до целевия диапазон 1,5-1,75%.

Федералният резерв намали основната лихва и намекна за допълнителни понижения

От Фед посочиха, че е много вероятно да настъпи пауза по отношение на мерките за парично облекчаване, което означава поне временно прекратяване на понижението на лихвените проценти.

В дните преди т. нар. „период на затъмнение“ на Федералния резерв – в който служителите мълчат за около две седмици преди срещата на централната банка – заместник-председателят Ричард Кларида подготви почвата за пауза от страна на Фед по отношение цикъла на облекчаване.

„Паричната политика не е предварително зададен курс и комисията ще я определя от заседание на заседание“, каза той.

Федералният резерв намали лихвения си процент с 0,25

Необходимо е да се достигне един устойчив темп на инфлацията, за да се мисли за покачване на лихвените проценти, посочи управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл след края на двудневното заседание на Комитета по отворените пазари.

Той добави, че според представителите на Фед настоящата позиция на паричната политика вероятно ще остане „подходяща“.

„Трябва да видим наистина значително увеличение на инфлацията, което да бъде постоянно, преди да обмислим повишаване на лихвените проценти“, подчерта Пауъл. По този начин за пореден път той акцентира върху целта на централната банка за ниво на инфлацията от 2%.

Управителят на Фед посочи още, че бъдещите свивания на лихвите са малко вероятни, докато условията остават такива, каквито са в момента.

По неговите думи корекцията в „средния цикъл“, за която гуверньорът на Фед говори през последните пет месеца, вероятно ще приключи.

„Виждаме, че настоящата позиция на паричната политика вероятно ще остане подходяща, стига постъпващата информация за състоянието на икономиката да остане в голяма степен съобразена с нашите перспективи“, заяви Пауъл пред журналисти.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Инвестициите, които трябва да избягваме в момента

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Продължение от миналия брой

 Какви видове инвестиции трябва да се избягват в сегашната ситуация, породена от световната пандемия от коронавирус, е един от често задаваните въпроси в момента. В миналия брой говорихме за това, че трябва да се избягват фондове с голямо участие на малки и средно големи американски и световни компании, защото се очаква те да понесат най-големите загуби и дори да фалират.

Днес продължаваме с друг съвет. Трябва да имате предвид, че винаги когато има една суматоха, много измами започват да се прокарват между хората и потенциалните инвеститори. Една от тях е мащабното агитиране на хора да инвестират в биткойни или други криптовалути, защото според някои това са „парите на бъдещето“, след като доларът и другите валути загубят своята стойност поради печатането на нови банкноти и риска от задаваща се инфлация.

На първо четене, тези твърдения могат да звучат донякъде логично, но ако влезем по-навътре, започваме да намираме повече

нишки на една безпочвена пропаганда

която цели да създаде изкуствено търсене на пазарите за криптовалути, защото единствената стойност на тези „виртуални пари“ се определя от търсенето и предлагането. Ако няма търсене, цените буквално се сриват на тези пазари, защото реално те нямат никаква съществена стойност и приложение.

Това е много важно да се има предвид, защото в разговорите ми с хора в последните седмици чувам мнения, че биткойните щели да бъдат „новите пари“, но никъде не намирам солидни доказателства за това, идвайки от местата, които регулират финансовите инструменти и финансовите институции. Така че засега това си остава само една огромна лъжа и пропаганда, която трябва да се избегне на всяка цена – не само днес, а и занапред. По мои наблюдения, опитните инвеститори не обръщат внимание на криптовалутите, но много начинаещи инвеститори, особено хора от така нареченото поколение „Millenials“ (родени между 1981 и 1995 г.), се наблюдава да залитат към тези валути не толкова поради финансова информираност, а поради бунтарски подбуди и надежди срещу статуквото на системата.

Но да се върнем на стоковите пазари – в момента наблюдаваме нещо много интересно, което трябва да се отбележи.

Индексът NASDAQ

който проследява технологичния сектор, е на плюс за годината, което показва, че дори в екстремни ситуации като тази „пандемия“ технологичните компании не спират да се развиват, дори обратното, те взимат надмощие над останалите сектори, защото повече хора се обръщат към тях за транзакции и услуги чрез интернет. Компании като Amazon, eBay, Zoom и много други в момента изживяват своя ренесанс и това ще даде голяма увереност на много от инвеститорите в бъдеще, че технологиите са почти „бронирани“ във всяка една икономическа атмосфера. Изглежда, че технологичният сектор се развива добре, когато нещата са добре, и се развива още по-добре, когато нещата са зле. Поне до момента.

Като обобщение на всичко казано дотук – обърнете внимание на фондове с утвърдени, огромни американски и технологични компании; избягвайте инвестирането във фондове, специализиращи в малки и средни компании в Америка и в световен мащаб;

избягвайте инвестирането

във фондове, специализиращи в международни компании от всякакъв размер; избягвайте инвестирането в индивидуални акции като цяло, независимо от размера на компаниите, и избягвайте да инвестирате в криптовалути, ако имате сериозни инвестиционни намерения, а не само спекулативни намерения, свързани със следващите няколко дни или седмици.

Искрено се надявам информацията, която представих днес, да е била полезна и интересна за всеки един от вас. Ако имате приятели и познати, които се интересуват и искат да знаят повече по темата, моля, споделете това съобщение с тях, за да могат да са по-информирани в този хаос и се надявам по-уверени в бъдещето.

Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, вие можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Над 42 млн. жители на Америка са искали помощ за безработица

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Пандемията от коронавирус тласна безработицата в САЩ към най-високото ниво от Голямата депресия (1929-1933), но статистическите данни показват, че пазарът на труда започна бавно да се възстановява. Въпреки това от началото на пандемията в САЩ безработните са се увеличили до над 42 млн. души.

Департаментът по труда съобщи, че 1,877 милиона американци са подали документи за обезщетение за безработица в седмицата до 30 май, информират Националното обществено радио и „Ройтерс“. Това означава спад с 249 000 спрямо предходната седмица, когато бяха регистрирани 2,126 млн. Броят на записалите се американци на борсата постоянно намалява от пика от 6,8 милиона за седмицата до 28 март.

„Ройтерс“ отбелязва, че за първи път от средата на март под 2 милиона безработни са подали документи за безработица за седмица. Анкетираните от осведомителната агенция икономисти прогнозираха 1,8 милиона безработни през миналата седмица.

Вчера компанията за човешки ресурси ADP съобщи, че частните компании в САЩ са затворили още 2,76 милиона работни места през май след близо 20 милиона работни позиции през април заради пандемията.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Скъпите имоти в САЩ – с милиони по-евтини

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Топ имоти с невероятно високи цени се продават с пъти по-евтино след идването на пандемията, породена от новия коронавирус. Това сочат справките на брокерите за последните месеци.

Списание Fоrbеѕ разказва за луксозните имоти, техните нови цени и новите им собственици.

Mилиapдepът и бивш изпълнитeлeн диpeктop нa Ubеr Tpaвиc Kaлaник зaкyпи Веllаgіо Еѕtаtе в Лoc Aнджeлиc зa 43,3 милиoнa дoлapa, cлeд кaтo цeнaтa мy пaднa oт 75 милиoнa дoлapa.

Веllаgіо Еѕtаtе в Лoc Aнджeлиc

Kaйли Джeнъp (чийтo cтaтyт нa милиapдep e пoд въпpoc) зaкyпи жилищe зa 36,5 милиoнa дoлapa в Ноlmbу Ніllѕ, кoeтo пъpвoнaчaлнo бeшe oбявeнo зa 55 милиoнa дoлapa. Cъocнoвaтeлят нa Аррlе Maйк Mapкyлa e oбявил coбcтвeнocттa cи Kapмeл, Kaлифopния, зa 37,5 милиoнa дoлapa, кoeтo e нaмaлeниe oт 59,95 милиoнa дoлapa пpeз 2013 г.

Kapмeл, Kaлифopния, СН Daily mail

Aмepикaнcкaтa пeвицa и aктpиca Глopия Ecтeфaн пpoдaвa дoмa cи във Флopидa зa 27,5 милиoнa дoлapa cлeд

нaмaлeниe oт 35 милиoнa дoлapa.

Глория Естефан СН Facebook

Имa пoнe oщe тpи пoдoбни имoтa в Лoc Aнджeлиc, кoитo нacкopo ca пpeтъpпeли пoдoбни cпaдoвe в цeнaтa cи cпopeд Дeйвид Kpaмep, aгeнт зa нeдвижими имoти. Oцeнитeлят нa нeдвижими имoти Джoнaтaн Mилъp кoмeнтиpa, чe мacoвитe oтcтъпки, нa кoитo cтaвaмe cвидeтeли ceгa, пoкaзвaт кoлкo мнoгo e билa нaдцeнeнa oбявaтa зa тoвa жилищe.

Ho зaщo вcички тeзи oтcтъпки в цeнитe ce cлyчвaт в мoмeнтa?

Kpaмep oбяcнявa внeзaпнитe движeния нa пaзapa, кaтo кaзвa: „Имaтe зaгpижeни пpoдaвaчи и зaтoвa тe ca пo-гъвкaви пo oтнoшeниe нa цeнaтa, кoятo иcкaт“.

Aгeнтитe oт Hю Йopк Бpayн Xapиc Cтивънc и Пaoлa дeл Hyнциo нaблюдaвaт

yвeличeнo тъpceнe нa oтcтъпки

нo cпopeд тяx caмo oпpeдeлeни видoвe имoти нa пaзapa в Hю Йopк щe oтгoвapят нa изиcквaниятa.

Kpaмep зaявявa, чe дългocpoчният eфeкт oт вcички тeзи aктyaлни нaмaлeния нaй-вepoятнo щe пoкaжe нacтoящитe coбcтвeници нa жилищa oт нaй-виcoк клac имoти, чe oбявявaнeтo нa кocмичecки цeни нe гapaнтиpa пpoдaжбa, дopи aкo имoтът ce paдвa нa виcoкa пoпyляpнocт зapaди иcкaнaтa цeнa.

„Epaтa нa aмбициoзнитe цeни e oтдaвнa пpиключилa. Toвa бeшe иcтopичecкa aнoмaлия и e вpeмe дa ce пpeoдoлee“, зaяви дpyг eкcпep в нeдвижимитe имoти.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada