Открийте ни и в

Интересно

Феномен: Mъж не вижда цифрите от две до девет, но може да чете

Пациентът, който е 60-годишен геолог, загубил способността си за разпознава цифрите от две до девет поотделно и в комбинации, но чете и общува с околните без проблеми

публикувано

на

Сн.: Pixabay

Неврофизиолози за пръв път проследиха работата на мозък на човек, който не може да вижда цифрите от две до девет, но може да чете и да общува нормално с околните.

„Този човек е същински парадокс. Опитахме се да разберем какви когнитивни процеси протичат в мозъка му и как“, каза Майкъл Маклоски, неврофизиолог от университета Джонс Хопкинс в САЩ. Той и колегите му са обобщили резултатите от изследванията си в статия в списанието на Националната академия на науките на САЩ.

Увреждането на различни мозъчни тъкани в резултат на инсулти, травми или генетични дефекти от една страна са причина за развитие на тежки нарушения в работата на мозъка или на причудливи аномалии, които не са характерни за останалите хора. От друга страна хората с подобни проблеми често помагат на учените да разгадаят вътрешните механизми на работа на мозъка и на човешкото съзнание.

Преди две години британски неврофизиолози под ръкводството на проф. Саймън Барън-Коен разкриха механизма на развитие на рядък вид синестезия – способността да се „вижда“ музиката и изучиха генома на представители на три семейства, притежаващи тази рядка аномалия.

Маклоски и колегите му откриха крайно необичайна особеност на човешкото съзнание и възприятие на околния свят, изучавайки работата на мозъка на доброволец, страдащ от рядка форма на невродегенеративна болест. Доброволецът, известен с инициалите Р.Ф.С., дълго време не е имал никакви проблеми с работата на мозъка.

През 2010 г. той започва да страда от силни главоболия, загуба на зрение и мускулни спазми, както и от множество други оплаквания, които се задалбочават. Впоследствие лекарите установяват, че оплакванията са свързани с това, че при пациента атрофира значителна част от кората, мозъка и дълбинните слоеве на мозъка.

През август 2011 г. тези процеси водят до развитието на странна форма на метаморфопсия, която се изразява в деформация във възприемането на цветове, форми, положение и др. Пациентът, който е 60-годишен геолог, загубил способността си за разпознава цифрите от две до девет поотделно и в комбинации.

Вместо това пациентът виждал набор от случайни линии и други хаотични рисунки, самият мъж казва, че вижда нещо като „топка спагети“. Неврофизиолозите установили, че всеки малък предмет, поставен пред една от тези цифри, става невидим за мъжа. Въпреки това обаче той запазва способността си да чете и да възприема останалите предмети наоколо.

Подобна избирателна метаморфопсия по принцип е невъзможна, казва Маклоски. Затова учените изследвали мозъка на доброволеца с електроенцефалограф, докато му давали да гледа изображения на предмети с и без цифри върху тях.

Изследването установило, че независимо, че не вижда цифрите и вписаните в тях изображения, мозъкът му реагира абсолютно идентично според енцефалографа при вида им, както и при вида на вписани в цифри изображения. Последващите опити разкрили, че мозъкът на мъжа разпознава и разчита думи, вписани в цифри, независимо от това, че мъжът не осъзнавал съществуването им.

Резултатите от изследването показват, че възприятието и съзнанието не са неразривно свързани, както досега смятаха повечето философи и неврофизиолози, а са отделни феномени. Учените тепърва ще изисняват как са свързани помежду си и защо връзката между тях е нарушена в мозъка на Р.Ф.С.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четено

Интересно

Тухлите могат да се използват като батерии

Изледователите казват, че ще мине доста време докато тези„интелигентни тухли“ бъдат налични в търговската мрежа.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Чрез поредица от реакции учени показаха, че тухлите могат да се трансформират в устройства за съхранение на енергия, достатъчно мощни, за да включат LED светлини.

Резултатите бяха публикувани във вторник в научното списание Nature Communications.

Потреблението на въглища в Съединените щати е по-малко от това на възобновяемата енергия.
Въпреки че учените предупреждават, че е необходимо много повече развитие в сферата на екологично чистите ресурси, изглежда, че един ден ще можем да използваме тухлените стени на сградите като батерии.

Изледователите казват, че ще мине доста време докато тези„интелигентни тухли“ бъдат налични в търговската мрежа.

„Това, което демонстрирахме в нашето изследване, е, че с метода ни е достатъчно да се освети аварийна лампа, която е в коридора или сензори, които биха могли да бъдат вградени в стените на къща“, казва Хулио М. Д’Арси, доцент по химия в Университета на Вашингтон в Сейнт Луис, Мисури, и един от авторите на изследването.

„Следващата стъпка е да се опитаме да съхранява повече енергия, така че да можем да захранваме по-големи устройства – като може би лаптоп – директно от стените на къщата.“

За да позволят на тухлите да съхраняват електричество, изследователите вкарват поредица от газове през лабиринта от пори вътре в тухлата. Газовете реагират с химическите компоненти на тухлата, покривайки ги с мрежа от пластмасов нанофибър, известна като PEDOT, който е добър проводник на електричество. Процесът превръща тухлите от червени на цвят в тухли с тъмен нюанс на синьото.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Елън Дедженерис забрани на служителите си да говорят с медиите

В момента WarnerMedia разследва токшоуто, след като през лятото се появиха безброй съобщения за тормоз на работното място и сексуални посегателства.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
архив

Служителите на „Шоуто на Елън“ са получили заповед да не говорят с медиите и да не разкриват дали Елън Дедженерис подстрекава токсична работна среда, както казаха бивши нейни подчинени и загатнаха за сексуален и психически тормоз.

Елън Дедженеръс е лош човек, твърдят нейни бивши служители

Юридическият екип на шоуто е казал на служителите да мълчат. Нарежданетообаче има само незначителни правни последици.

„Ако имат някакви притеснения, те трябва да се свържат със своите ръководители или следствения екип, който разглежда обвиненията“, е казано на работещите за шоуто. „Повечето членове на персонала смятат, че не могат да говорят поради правни причини, а в действителност това няма нищо общо със закона, а по-скоро е да се спаси задника на Елън“, казват някои от служителите.

В момента WarnerMedia разследва токшоуто, след като през лятото се появиха безброй съобщения за тормоз на работното място и сексуални посегателства.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Спасиха момиче в Юта, увиснало над скала с коса, оплетена във въже за спускане (ВИДЕО)

Момичето се е задържало над скалата поне 45 минути, преди отбор играчи по американски футбол да я изтегли на сигурно място.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Дейли Мейл

Отборът по американски футбол на университета „Дикси“ разказва как са спасили момиче, висящо от скалата „Захарния хляб“ в Сейнт Джордж, Юта. Играчите казват, че салучилото се миналата седмица е „поставило всичко в перспектива за тях в това смутно време“.

„Беше перфектно време“, каза първокурсника Мик Гарднър. „Отидохме там за среща на екипа, да разгледаме града“. Момчетата казват, че те са били просто на точното място в точното време. Около 7:00 PM при тях идва млад мъж, който ги помоли за помощ. Момичето, с което бил, някак си се оплело с косата си във въжето за спускане над слаките. Младата жена висяла от скалата и можела да падне долу в пропастта.

„Мисля, че всеки би се помогнал“, каза главният треньор по футбол Пол Питърсън . „Имахме достатъчно мускули, за да можем да я издърпаме доста бързо.“

Някои играчи се хващат за въже, за да издърпат момичето бавно, докато други играчи се позиционират в долната част на скалата, в случай че тя падне по време на спасяването. Питърсън смята, че жената е била на 20 години и се е задържала поне 45 минути, преди екипът да я изтегли на сигурно място.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в мъж, не вижда цифри, Неврология, общува, САЩ, феномен
Европа няма да пуска US граждани и след 1 юли

Този ход би бил голям удар по престижа и световния имидж на Америка

Затвори