Открийте ни и в

Коронавирусът

Финално: 10 починали и над 800 заразени на двата круизни кораба

публикувано

на

сн.АП/БТА

Над 800 души са били заразени на двата круизни кораба, които бяха поставени под карантина, съобщи Центърът за контрол и превенция на заболяванията.

Десет души, които са били на корабите Diamond Princess и Grand Princess, са починали. CDC съобщи, че хората трябва да избягват пътувания с круизни кораби по време на пандемията.

„Зараза с COVID-19 на круизни кораби създава риск за бързо разпространение на болестта между пътниците“, се казва в седмичния доклад на CDC за заболеваемост и смъртност в понеделник. „Изискват се агресивни усилия за спиране на заразата“.

Сред над 3 700 пътници и екипаж на Diamond Princess, 712 се заразиха с коронавирус. Корабът беше поставен под карантина, след като мъж, който слязъл в Хонконг бил заразен с вируса.

Над 60 пътници на Grand Princess също останаха блокирани на кораба, който се отправи на второ пътуване. CDC заяви, че много от пътуващите от първото пътешествие са дали положителен резултат за коронавирус и са заразили пътниците от следващия курс.

Общо 78 случая са потвърдени на Grand Princess, съобщи CDC.

Корабът се връщаше към Калифорния, когато на 4 март беше наредено да пусне котва далеч от брега, след като хора на плавателния съд дадоха положителен резултат за коронавирус. На пътниците беше позволено да слязат след едноседмична изолация.

Двойка, пътувала на Grand Princess, заведе дело за $1 млн. срещу круизната компания Princess Cruises, обвинявайки ги, че ги е изложила на болестта.

В доклада на CDC също се посочва, че на различни повърхности в каютите на Diamond Princess са открити следи от вируса 17  дни, след като пътниците са слезли от кораба.

Преди това CDC съобщи, че вирусът може да оцелее на различни повърхности от „часове до дни“. Центърът съобщи в своя доклад в понеделник, че вирусът е открит в каютите преди те да бъдат подложени на дезинфекция.

Princess Cruises заяви в изялвение, че доброволно са запазили каютите, така че CDC и здравните власти в Япония да могат да съберат данни за по-нататъшни изследвания на коронавируса. Японските здравни власти са установили, че вирусът, открит по повърхностите не е жизнеспособен, твърдят от круизната компания.

„Тестването беше умишлено проведено, преди да се извърши дезинфекцията. Тези констатации се очакваха, защото Princess Cruises доброволно запази тези каюти за това тестване“, се казва в изявлението.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Коронавирусът

70% от заразените с COVID-19 не го пренасят

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Епидемиолози от Хонконг са установили, че едва двадесет на сто от носителите на новия коронавирус са отговорни за 80 процента от случаите на заразяване с него, съобщи електронното издание „Сайънс алърт“.

Учените освен това са отчели, че 70 на сто от заразените не са го предали на други хора и че всички случаи на разпространяване на заразата са настъпили при социални събирания на закрито.

Случаите на масово заразяване са по-чести, отколкото можем да допуснем и повече, отколкото можем да отдадем на случайността, казва един от авторите на изследването Бен Каулинг, преподавател в университета на Хонконг, пред изданието „Бизнес инсайдър“. Той подчертава, че честотата на масовото заразяване надхвърля обичайните представи. Затова е важно да се ограничат възможностите за масово разпространение на заразата, казва той. За масово разпространяване се говори, когато един човек заразява повече хора, отколкото обикновено при други вируси.

Каулинг и екипът му са изследвали повече от 1000 случая на коронавирусна инфекция в Хонконг между 23 януари и 28 април. Учените са установили, че масовото заразяване било основната форма на пренасяне на заразата в града. Около 350 от случаите били резултат от разпространяване в общността, а останалите били „внесени“ от чужбина. Повечето от вътрешните зарази са настъпили в резултат на шест мащабни масови събирания на хора. Коефициентът на заразяване – средният брой индивиди, които един болен инфектира сред група хора без имунитет, при коронавируса засега варира между 2 и 2,5.

При случаите на масово заразяване с коронавируса в Хонконг обаче един човек е заразявал поне три пъти повече хора. Масовите зарази са се случили на сватбено тържество, в храм и в няколко заведения в града.
Резултатите от изследването все още не са публикувани в научно издание, защото очакват експертна оценка.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Как ще се пътува от САЩ до България това лято?

публикувано

на

Виж цялата статия

Истории за върнати от летищата наши сънародници, проблеми с документите и неяснота с режима на пътуване в условията на пандемия бележат началото на летния туристически сезон.

Много от българите в Северна Америка се готвят за традиционното пътуване до България. Гостуващи в САЩ и Канада наши сънародници не можаха да се приберат, защото изчакваха по- благоприятен момент или защото липсваха полети.

Междувремменно паспортите на много от тези хора изтекоха. Какво могат да направят те, а и всички останали, за да пътуват безпрепяствено?

Нужните документи за пътуване от САЩ до България

В най-общия случай трябва да имате валиден паспорт и билет. В случая, заради пандемията, ще трябва да влезете в България с българския си паспорт, тъй като все още там е в сила временната забрана за влизане на чужденци. Можете да влезете като чужденец, само ако имате статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваващ в България.

Зелената карта „не носи никаква добавена стойност“, уточняват посолството ни във Вашингтон на своята интернет страница. Това означава, че не можете да ползвате зелената си карта за международно пътуване.

Ако българският ви паспорт е изтекъл

Министерството на външните работи на България се договори с 30 страни да разрешават на българските граждани да се прибират в България, дори ако документите им за самоличност са изтекли в периода 30 март – 31 октомври. България реципрочно ще пропуска техните граждани с изтекли документи. Щатите са една от тези страни. „Българските граждани, които имат бордна карта за своя полет, ще могат при напускане да удостоверят самоличността си пред американските власти с паспорт, чиято валидност е изтекла в периода 13 март – 31 октомври 2020 г., като това не ги освобождава от отговорност за просрочен престой“, казаха от пресцентъра на МВнР за BG VOICE.

Ако българският ви паспорт е изтекъл преди 13 март, ситуацията е по-сложна, но не неразрешима. Деси Минков и съпругът й, които живеят в Атланта, се оказали в такова положение. „Паспортите ни бяха изтекли миналата година, но ни се наложи да пътуваме заради болест в семейството ми в Добрич“, разказва българката.

„Свързахме се с консулството ни във Вашингтон и обяснихме ситуацията. Приеха ни на другия ден и ни помогнаха да си издадем пасавани. Обясниха ни, че американски граждани могат да бъдат върнати от самолета в Щатите и да не им бъде разрешено да летят, ако пътуват към страна със забрана за чужди граждани. Ако пътникът бъде върнат обратно от тази страна, той ще трябва да пътува за сметка на авиокомпанията. Освен това авиокомпанията може да плаща и глоби. Затова най-доброто решение за нас беше да си извадим пасавани. Платихме по 59 долара и ги получихме веднага“, допълва Деси.

 

Деси и семейството й

Деси е впечатлена от бързата реакция на консулството ни във Вашингтон, от разбирането и обслужването там. Не такава бързина е срещнала обаче от американските власти за издаване на изтекъл през март американски паспорт на едното й дете, което е на 11 години. След много разговори по телефона е успяла да си уреди час за издаване на документа по спешност и се надява да не бъде отменен. „Обясняват ни че са прекратили бързите услуги защото подновяват паспорти на хора, подали молби още от февруари. По план Деси и семейството й трябва да пътуват през Амстердам на 12 юни.

Трябва ли да спазвате карантина в дома?

В момента Министерството на външните работи на България е класифицирало САЩ като страна с висок риск за пътуване до нея. Освен това за връщащите се от там важи заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от 29 май  за 14-дневна карантина. Всички лица, поставени под карантина „са длъжни да не напускат домовете си или мястото за настаняване, в което са посочили, че ще пребивават за посочения в предписанието срок“, се казва в заповедта.

Регионалните здравни инспекции трябва да изготвят списък на всички карантинирани лица на територията на съответната област и да вкарват данни за началото и края на карантината.

Нарушаването на наредбата, се наказва с глоба от 300 до 1 000 лева, според измененията в Закона за здравето.

Деси също ще трябва да се подложи на карантина. Тя не смята, че карантирата за идващи от САЩ ще се отмени скоро, въпреки че премиерът Бойко Борисов каза, че всички пандемични мерки трябва да паднат след 15 юни.

С какви полети може да се приберете до България?

В момента Delta Air Lines изпълнява всеки ден полети от Атланта и от Детройт до Амстердам. United Airlines
осигурява самолети всеки ден от Ню Йорк/Newark до Франкфурт, Амстердам и Лондон/Heathrow; от Чикаго до Лондон/Heathrow, както и от Вашингтон/Dulles до Франкфурт. Може да пътувате и от други сестинации в САЩ, но полетите са на определени дати или само в определени дни. Информация за това може да се намери на интернет страницата на Министерство на външните работи на Р България.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

СЗО смени препоръките за носене на маски

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Световната здравна организация (СЗО) актуализира своите насоки и препоръча правителствата да отправят всеобщ призив за носене на предпазни маски за лице на обществени места, където има риск от предаване на COVID-19 с цел да се ограничи разпространението на пандемичното заболяване, съобщават световните агенции.

Организацията препоръчва носенето на маски в случай на широко разпространение на новия коронавирус и при невъзможност да се спазва физическа дистанция, особено при лица на и над 60 години.

„В райони, където се наблюдава разпространението на вируса, препоръчваме на хората на възраст на и над 60 години, както и на тези, които имат съответните показания, да носят маски, когато спазването на физическа дистанция е невъзможно. В допълнение, СЗО съветва правителствата да насърчават хората да носят маски на места, където инфекцията е широко разпространена и физическото дистанциране е затруднено.

По-специално това важи за транспорта, магазините и други места, на които се наблюдава струпване на хора. Организацията смята, че медицинските маски трябва да се носят от всички хора, работещи в клиничното пространство на здравните заведения, а не само от персонала, полагащ грижи за пациентите“, казва генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. Според него е най-добре маските да бъдат трипластови.

В новите си препоръки, подтикнати от доказателства от проучвания, проведени през последните седмици, СЗО подчертава, че маските за лице са само едно от средствата, които могат да намалят риска от предаване на вируса и не трябва да дават фалшиво усещане за защита.

„Имаме нови данни от изследвания. Сега разполагаме с доказателства, че ако се прилага правилно, тази мярка осигурява бариера за потенциално инфекциозни капчици“, казва Мария Ван Керкхове от СЗО, цитирана от Ройтерс.

Докато някои страни и американски щати препоръчваха или направиха задължително носенето на маски, СЗО по-рано казваше, че няма достатъчно доказателства за или против използването им от здрави хора в по-широка общност. Организацията винаги е препоръчвала медицински маски да се носят от болни хора и от лицата, които се грижат за тях.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada