Открийте ни и в

България

Финансовият министър на Германия: Само можем да се учим от България

Асен Василев е разговарял с Линднер и е поискал помощ от германските митници за “Капитан Андреево”

публикувано

на

Финансовият министър на Германия: Само можем да се учим от България

„Поздравяваме България за стабилността на държавните финанси, което е вдъхновение за нас, както и за външния и държавния дълг. Впечатляващо е и постигнатото по отношение на финансовата стабилност. Ние можем само да се учим от българския опит и от прилагането на Плана за възстановяване и устойчивост”. Това заяви финансовият министър на Германия Кристиан Линднер след среща с вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, която се проведе в София.

„Имахме много добра дискусия с г-н Линднер”, каза от своя страна Василев. По думите му тя е била фокусирана върху няколко теми. „Първата беше свързана с възможността на Германия да подпомогне нашите усилия на ГКПП „Капитан Андреево” с персонал от германските митници. Втората беше свързана с възможността България

да се присъедини към еврозоната на 1 януари 2024 г.

и подкрепата на нашите колеги в тази посока”, посочи той.

„Обсъдихме и споразумението между двете страни за подпомагане на развитието на двете администрации с фокус върху процедурите, свързани с обществени поръчки. Говорихме и за възможността за Агенцията против пране на пари и Европейската прокуратура да имат засилени правомощия и да са в държава, която има много силна политика в тази област, каквато е Германия”, отбеляза Асен Василев.

Прокуратурата разследва - предлаган ли е огромен подкуп на шефа на БАБХ

Той заяви, че страната ни изключително много цени подкрепата на Германия, както конкретно по теми от двустранната област, така и нашето взаимодействие в Съвета на Европа и в европейските институции. „Там работим доста усилено по няколко теми, които сме поставили заедно. Това са възможността за общо закупуване на енергийни източници и по-специфично газ, както и общ европейски отговор при евентуален недостиг на храни, който се очертава в световен план”, уточни Василев.

От своя страна Линднер благодари за обмяната на опит и подчерта, че двете държави

винаги имат общи стратегически цели и перспективи, които заедно се опитват да постигнат.

„Изключително съм впечатлен от постиженията на българската страна по отношение на модернизацията на държавната администрация и включването й в европейските процеси, свързани с предстоящото включване в еврозоната. Оценяваме и борбата на българските власти с корупцията и те винаги може да разчитат на нашата подкрепа в тази насока”, каза Кристиан Линднер. И добави: „Имаме много общи теми, по които ще продължим да работим стратегически”.

„Българската позиция по отношение на Република Северна Македония трябва да бъде европейска позиция”, заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в отговор на германски журналист за българското вето за започване на преговори на Скопие за ЕС.

Василев заяви, че българската позиция по въпроса е много ясна. „Проблемът не е българската блокада на РСМ. Условията, които сме поставили – защитата на националните интереси, гаранцията, че ще бъде изчистен езика на омразата – са повече ангажименти на Европа, отколкото на България“, подчерта финансовият министър.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА