Открийте ни и в

Вашите пари

Финансови рискове, които водят до големи печалби

Ето няколко прости действия, които могат да ви направят по-богати

Невена Георгиева

публикувано

на

Аз никога не одобрявам безразсъдството, особено когато става въпрос за лични финанси. Но е важно да се помни, че прекалената предпазливост може да бъде лоша новина за банковата ви сметка – сега и през следващите години. Ето защо реших да опиша няколко случая, когато рисковете не са просто приемливи – те са от съществено значение.

Поискайте по-висока заплата

Изследване, проведено от д-р Мишел Гелфанд, професор по психология в Университета на Мериленд, установи, че мъжете са склонни да гледат на преговорите за заплата като на игра, докато жените са по-склонни да се страхуват от преживяването, като че плануват да отидат на зъболекар. Но ако си помислите внимателно, договарянето на заплащането ви не е най-лошото преживяване, което можете да имате – най-лошият изход от ситуацията би бил, ако работодателят ви каже „Не“. От друга страна, ако не поискате по-голяма заплата, това може да ви преследва до края на вашата кариера. Последиците могат да бъдат значителни – не само за настоящите ви финанси, но и за бъдещите ви пенсионни фондове. Да речем, че сте на 35 г. и даден работодател иска да ви плати $60,000 годишно. Ако водите преговори за по-високо заплащане и се споразумеете за $65,000 годишно, ще спечелите почти $240,000 в продължение на цялата си кариера. В изчислението се предполага, че ще получите годишни повишения на заплатата в размер на 3% и ще се пенсионирате на 65 години. Друг плюс на по-голямата ви договорена заплата е, че ще бъдете в по-добра позиция, за да лобирате за по-голяма заплата на следващото си работно място. И при това дивидентите не свършват дотук: ако работите за компания, която ви подарява вноски към вашия 401(к) пенсионен план като определен процент от заплатата, ще получите още повече пари – колкото по-голяма ви е заплатата, толкова повече пари за пенсиониране ще ви подари работодателят.

Инвестирайте

И то инвестирайте без значение от това какво прави пазарът. Спрете да чакате идеалната възможност. Всеки финансов специалист ще ви каже – никой не може да предрече какво ще се случи на фондовата борса – кога ще има възход и кога падение. Дори и постоянно да вкарвате пари в пазара, когато всички казват, че не трябва да го правите – историята показва, че ще излезете с едни гърди напред в дългосрочен план. Центърът за финансови изследвания на Schwab направи статистическо изследване, като проследи как $2,000, инвестирани годишно между 1993 и 2012 г. (период, който включва dotcom катастрофата и световната финансова криза), биха нараснали въз основа на дългосрочната стратегия на инвеститора. Ако бяхте оставили тези пари в брой (например в банкови сметки или съкровищници/облигации), щяхте да имате около $51,300 в края на този 20-годишен период. Но ако бяхте закупували акции за $2,000 през всяка година от 1993-а до 2012-а, дори и при най-високите цени, дори и при най-ниските цени, в края на 20-годишния период щяхте да имате $72,500 – с $21,200 повече! И имайте предвид, че колкото сте по-млади, когато започнете да инвестирате, толкова повече ще спечелите. Отделяйте $250 на месец, започвайки на 30-годишна възраст, и ще имате повече от $355,000 до 65-годишна възраст, ако приемем, че средната годишна възвръщаемост е 6% (това е консервативна оценка и се основава на историческата възвръщаемост за диверсифициран портфейл). През тези 35 години вие бихте допринесли $105,000 към пенсионната си сметка, растежът на вашите вноски ще предостави останалите $250,000. Изчакайте, докато навършите 45 години, за да започнете да инвестирате, и ще видите, че за да натрупате $355,000 до 65-годишна възраст, ще е нужно да инвестирате около $770 на месец. Това означава, че ще трябва да вкарате $80,000 повече от вашите собствени средства.

Не бъдете твърде предпазливи

след като се пенсионирате. Краят на кариерата ви най-вероятно е само началото на един много дълъг етап от живота ви. Един 65-годишен мъж в днешни дни може да очаква да доживее средно до 85 години. Тъй като спестените пари трябва да ви стигнат потенциално за десетилетия, не е разумно да влагате 100% от пенсионните си фондове в пари в брой или в краткосрочни облигации, въпреки че може да сте изкушени да защитите спестяванията си. Дори и „безопасни“ инвестиции носят вид риск: пари в спестовна сметка и облигации с продължителност от пет години или по-малко в момента плащат не повече от 2% лихва, но вашите пенсионни сметки трябва да растат с темпове, които надхвърлят инфлацията – средно около 3% в дългосрочен план. При това съотношение нещо, което струва $100 днес, ще струва повече от $240 след 30 години. Инвестирането в акции обикновено доставя най-високи печалби с течение на времето, така че поддържането на дори малка част от вашето портфолио в акции може да бъде умен ход за предпазване от покачващите се цени. Ако вашето пенсиониране продължи повече от две десетилетия, твърде голямата предпазливост при инвестирането на пенсионния ви фонд може да се окаже сериозна грешка.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Вашите пари

Пазарът на труда в САЩ се възстановява по-бавно от очакваното

266 000 работни места е добавила американската икономика през месец април

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

266 000 работни места е добавила американската икономика през месец април – значително по-малко, отколкото през март. Според икономисти това е знак, че бизнесите изпитват трудности да намерят работна ръка на фона на бързото икономическо възстановяване в страната.

Новите случаи на коронавирус намаляват, все повече бизнеси отварят врати, а щатите облекчават ограниченията си, бизнесът за четвърти пореден месец добавя работни места.

Безработицата в страната обаче остава 6,1% спрямо 6% през март. В същото време оптимизмът за икономическото възстановява нараства. Много американци вече не са притиснати от липсата на средства, след като получила 1400 долара помощи от държавата. Освен това властите смятат, че хората са и спестили значителни суми заради липсата на пътувания, развлечения и хранене по ресторанти през последната година.

Пандемично дъно: Под 500 000 заявления за обезщетения за безработица са подадени в САЩ

През последните седмици милиони хора започнаха да харчат пари, което съживи икономиката.

През април строителната индустрия не е добавила нови работни места, след като през март беше отчетено увеличение от 97 000. Производството загуби 18 000 позиции през последния месец, след като през март нае 54 000 души.

Транспортният бранш съкрати 74 000 работни места през последния месец.

Ресторантите, хотелите и местата за забавления добавиха 331 000 работни места през април.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Малките собственици на имоти в САЩ пред криза

Милиардите, отпуснати от правителството, стигат бавно до наемодателите

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Bloomberg

Над една година след като блокадите заради COVID-19 оставиха милиони обитатели на апартаменти без работа в САЩ, наемни облекчения за почти 47 млрд. долара на американското правителство започват да достигат до собствениците на имоти. За много от тях обаче помощта идва твърде бавно, пише Bloomberg.

Хоакин Вилануева, служител на летището, който притежава тристайно жилище и го дава под наем в източната част на Бостън, е трябвало да изтегли жилищен заем, само за да плати сметките. Един от наемателите, който не е плащал наем от осем месеца, изчезнал една нощ през март. Безработният мияч на чинии в ресторант в другата стая дължи 5 хил. долара.

„Не искам да изгубя жилището си, затова правя каквото е необходимо. Не съм богат като Доналд Тръмп“, казва имигрантът от Ел Салвадор, който мие подовете в близкото международно летище „Логан“.

Макар че правителството прие обхватни мерки миналата година, за да предотврати масово бездомничество сред наемателите

няма целенасочена помощ

за собствениците на наследствени имоти, които осигуряват голяма част от достъпните жилища в Америка. Подобно на наемателите си, тези собственици е по-вероятно да не са бели или да са имигранти, използващи недвижимия имот като инструмент за финансова стабилност. Сега вноските по ипотечния кредит, разходите за поддръжка и данъците се трупат и създават опасност собствениците на имоти да изгубят сградите си или да бъдат принудени да ги продадат на по-заможни инвеститори, търсещи сделки с потиснати имоти.

Десетките милиарди долара, които Конгресът предостави под формата на облекчения за наемите, започнаха да се отпускат през декември, а втората партида беше разпределена през март. Те трябваше да помогнат за покриването на наеми и неплатени режийни разходи. Но средствата достигат бавно до собствениците на имоти заради бюрокрацията, като скоростта варира в отделните щати.

„Фактът, че се намираме повече от една година в пандемия, излага много от собствениците на имоти на риск“, казва Рик Шагра, изпълнителен вицепрезидент на компанията RealtyTrac, която осигурява имотни данни за инвеститори.

Забавянето на наемите лишава собственици и наематели от добра воля. Но за да се спасят, двете страни ще трябва да си сътрудничат. За да предотвратят измами, местните власти често изискват дълги, подробни заявления, подписани от двете страни.

Малко са данните, които да показват какъв е делът на собствениците на имоти, които са в отчайващо положение, но не е необходимо твърде много, за да изпаднеш в затруднение, ако доходите спрат да идват от единствения наемател в малка сграда. С всеки следващ месец проблемите стават по-големи и по-трудни за разрешаване.

Много собственици на имоти

не отговарят на изискванията

за отлагане на плащанията по ипотечни кредити заради COVID-19, защото под една трета от тях имат ипотечни кредити, обезпечени от Fannie Mae, Freddie Mac или друга федерална агенция. А местните власти не могат да си позволят да опростят имотните данъци, особено в градове, които понесоха тежък удар заради пандемията.

„Дългосрочното притеснение тук е, че все по-голям дял от собствениците на наследствени имоти ще бъдат принудени да продават и наемите ще нараснат. Има голям интерес от компании за частни капиталови инвестиции и реална възможност за нарастваща консолидация“, коментира Питър Хепбърн, доцент по социология от университета „Рътгърс“, който изследва жилищното неравенство.

Малките собственици понасят удар от много посоки, казва Рой Хо, който управлява Асоциацията на собствениците на имоти в Ню Йорк. Тя има 800 членове, повечето от които са китайци. Някои от тях имат и бизнес с търговия на дребно или са собственици на бизнес имоти с магазини, козметични салони и ресторанти и сега се борят за оцеляване.

Някои от наемателите на жилища са напуснали града по време на пандемията, оставяйки свободни площи, а други са платили късно или изобщо не са плащали, разказва Хо. Положението може да стане неловко, когато собствениците и наемателите живеят в една и съща сграда.

Собствениците на имоти са

ограничени от забраните

на правителството за принудително извеждане на наематели, които са пропуснали наем по време на пандемията. Федералният мораториум ще изтече на 30 юни, ако президентът Джо Байдън не го удължи отново.

Някои собственици на имоти твърдят, че забраните за принудително извеждане ги обременява с наематели, които не са плащали наема си дори преди пандемията. Но много наематели са в същата лодка като собствениците с нарастващи дългове, отбелязва Кеа Уийвър, координатор на кампании за асоциацията Housing Justice For All в Ню Йорк. „Забраната за принудително извеждане е суров инструмент, но той е необходим“, смята тя.

Въпреки че темпът на изплащане на просрочени наеми се ускорява, се очертават други предизвикателства. Начинът, по който Конгресът разпредели парите, дава твърде голям дял на по-малки щати с нисък процент на населението, живеещо под наем.

Ню Йорк, например, има 2,4 млрд. долара от средствата и се очаква да покрие с тях под 80% от просрочените наеми, режийни разходи или просрочени такси, дължими в щата до март, сочат изчисления на Moody’s Analytics. В Илинойс средствата ще стигнат за покриването на едва 45% от разходите. В същото време Върмонт получава около 350 млн. долара, достатъчни да покрият нуждите на щата над девет пъти.

Макар че Конгресът предостави на финансовото министерство властта да поправя несъответствия във финансирането, преразпределяне на средствата може да се случи едва след още няколко месеца.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Работодателите в САЩ са открили най-много работни места от 7 месеца насам

Работните места са се увеличили със 742 хил. през април

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

През април работодателите в частния сектор в САЩ са открили най-много работни места от 7 месеца насам, съобщава Bloomberg.

Най-голям принос имат индустриите, които бяха най-силно засегнати от пандемията. Д

анните сигнализират, че наемането на служители ще продължи да се подобрява, тъй като икономиката се отваря отново и все повече американци се ваксинират.

Пандемично дъно: Под 500 000 заявления за обезщетения за безработица са подадени в САЩ

Работните места са се увеличили със 742 хил. през месеца след ревизирания ръст до 565 хиляди работни места през март, според данните на ADP Research Institute.

Средната прогноза в проучване на икономисти от Bloomberg беше за увеличение от 850 хиляди нови работни места.

Икономистите очакват заетостта да продължи да се подобрява, тъй като здравната криза с Covid-19 постепенно отшумява. Данните предхождат месечния отчет за работните места в петък, който се очаква да покаже, че икономиката е добавила близо милион работни места през месеца.

„Доставчиците на услуги могат да спечелят най-много, когато икономиката се отвори, възстанови и възобнови нормалната си дейност“, заяви в изявление Нела Ричардсън, главен икономист на ADP.

Всички индустрии с изключение на една са отчели увеличение в броя на служителите си, според данните на ADP, които обхващат фирми, осигуряващи работа за 26 милиона американски работници.

Икономиката на САЩ бързо се съвзема

Най-голям ръст е отчетен в сектора на хотелиерството, където работните места се увеличиха с 237 хиляди. Това е най-голямото повишение в бранша от юни миналата година. В областта на транспорта заетостта се е увеличила със 155 хиляди работни места през месеца.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Федералните и щатски власти: „Това бяха най-сигурните избори в САЩ“

Съобщението е в пълен контраст с неподкрепените твърдения на Тръмп за измама и широко разпространените проблеми, за които той настоява,...

Затвори