Открийте ни и в

Вашите пари

Финансови рискове, които водят до големи печалби

Ето няколко прости действия, които могат да ви направят по-богати

публикувано

на

Аз никога не одобрявам безразсъдството, особено когато става въпрос за лични финанси. Но е важно да се помни, че прекалената предпазливост може да бъде лоша новина за банковата ви сметка – сега и през следващите години. Ето защо реших да опиша няколко случая, когато рисковете не са просто приемливи – те са от съществено значение.

Поискайте по-висока заплата

Изследване, проведено от д-р Мишел Гелфанд, професор по психология в Университета на Мериленд, установи, че мъжете са склонни да гледат на преговорите за заплата като на игра, докато жените са по-склонни да се страхуват от преживяването, като че плануват да отидат на зъболекар. Но ако си помислите внимателно, договарянето на заплащането ви не е най-лошото преживяване, което можете да имате – най-лошият изход от ситуацията би бил, ако работодателят ви каже „Не“. От друга страна, ако не поискате по-голяма заплата, това може да ви преследва до края на вашата кариера. Последиците могат да бъдат значителни – не само за настоящите ви финанси, но и за бъдещите ви пенсионни фондове. Да речем, че сте на 35 г. и даден работодател иска да ви плати $60,000 годишно. Ако водите преговори за по-високо заплащане и се споразумеете за $65,000 годишно, ще спечелите почти $240,000 в продължение на цялата си кариера. В изчислението се предполага, че ще получите годишни повишения на заплатата в размер на 3% и ще се пенсионирате на 65 години. Друг плюс на по-голямата ви договорена заплата е, че ще бъдете в по-добра позиция, за да лобирате за по-голяма заплата на следващото си работно място. И при това дивидентите не свършват дотук: ако работите за компания, която ви подарява вноски към вашия 401(к) пенсионен план като определен процент от заплатата, ще получите още повече пари – колкото по-голяма ви е заплатата, толкова повече пари за пенсиониране ще ви подари работодателят.

Инвестирайте

И то инвестирайте без значение от това какво прави пазарът. Спрете да чакате идеалната възможност. Всеки финансов специалист ще ви каже – никой не може да предрече какво ще се случи на фондовата борса – кога ще има възход и кога падение. Дори и постоянно да вкарвате пари в пазара, когато всички казват, че не трябва да го правите – историята показва, че ще излезете с едни гърди напред в дългосрочен план. Центърът за финансови изследвания на Schwab направи статистическо изследване, като проследи как $2,000, инвестирани годишно между 1993 и 2012 г. (период, който включва dotcom катастрофата и световната финансова криза), биха нараснали въз основа на дългосрочната стратегия на инвеститора. Ако бяхте оставили тези пари в брой (например в банкови сметки или съкровищници/облигации), щяхте да имате около $51,300 в края на този 20-годишен период. Но ако бяхте закупували акции за $2,000 през всяка година от 1993-а до 2012-а, дори и при най-високите цени, дори и при най-ниските цени, в края на 20-годишния период щяхте да имате $72,500 – с $21,200 повече! И имайте предвид, че колкото сте по-млади, когато започнете да инвестирате, толкова повече ще спечелите. Отделяйте $250 на месец, започвайки на 30-годишна възраст, и ще имате повече от $355,000 до 65-годишна възраст, ако приемем, че средната годишна възвръщаемост е 6% (това е консервативна оценка и се основава на историческата възвръщаемост за диверсифициран портфейл). През тези 35 години вие бихте допринесли $105,000 към пенсионната си сметка, растежът на вашите вноски ще предостави останалите $250,000. Изчакайте, докато навършите 45 години, за да започнете да инвестирате, и ще видите, че за да натрупате $355,000 до 65-годишна възраст, ще е нужно да инвестирате около $770 на месец. Това означава, че ще трябва да вкарате $80,000 повече от вашите собствени средства.

Не бъдете твърде предпазливи

след като се пенсионирате. Краят на кариерата ви най-вероятно е само началото на един много дълъг етап от живота ви. Един 65-годишен мъж в днешни дни може да очаква да доживее средно до 85 години. Тъй като спестените пари трябва да ви стигнат потенциално за десетилетия, не е разумно да влагате 100% от пенсионните си фондове в пари в брой или в краткосрочни облигации, въпреки че може да сте изкушени да защитите спестяванията си. Дори и „безопасни“ инвестиции носят вид риск: пари в спестовна сметка и облигации с продължителност от пет години или по-малко в момента плащат не повече от 2% лихва, но вашите пенсионни сметки трябва да растат с темпове, които надхвърлят инфлацията – средно около 3% в дългосрочен план. При това съотношение нещо, което струва $100 днес, ще струва повече от $240 след 30 години. Инвестирането в акции обикновено доставя най-високи печалби с течение на времето, така че поддържането на дори малка част от вашето портфолио в акции може да бъде умен ход за предпазване от покачващите се цени. Ако вашето пенсиониране продължи повече от две десетилетия, твърде голямата предпазливост при инвестирането на пенсионния ви фонд може да се окаже сериозна грешка.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Вашите пари

Мнучин прехвърля $455 млрд. за COVID-19 във фонд, до който Байдън няма да има достъп

„Това е последното усилие на Министерството на финансите да подкопае администрацията на Байдън“

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Финансовият министър Стивън Мнучин се очаква да прехвърли $455 млрд., предвидени за стимулиране на икономиката по време на пандемията във фонд, до който новоизбраният президент Джо Байдън няма да има достъп. Единственият начин той да може да ги разпредели е, да получи одобрението на Конгреса, съобщава Bloomberg.

Ако наследничката на Мнучин, която се смята, че ще е Джанет Йелън, поиска да има достъп до тези средства, то тя ще трябва да има благословията на Конгреса.

Парите бяха част от фонда на Министерството на финансите, което предвиди 500 млрд. долара още в края на март. 46 млрд. долара от тези пари отидоха за подпомагането на авиокомпаниите, а останалата част бе предназначена за подпомагане на кредитните програми на Фед за бизнеса.

Джанет Йелън - първата жена начело на финансовото министерство на САЩ

Демократите бързо осъдиха този ход, а Бхарат Рамамурти, бивш съветник на сенатор Елизабет Уорън, която сега служи като член на комисията на Конгреса, натоварен с надзора над средствата, го нарече „незаконен“.

„Това е последното усилие на Министерството на финансите да подкопае администрацията на Байдън“, написа Рамамурти.

Мнучин: По-малки помощи ще стимулират хората да работят

„Добрата новина е, че това е незаконно и може да бъде отменено през следващата година. От своя страна, Фед не трябва да се съгласява с този опит за саботаж и трябва да запази средствата, които вече има.“

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Уолстрийт приключи седмицата с два рекорда

Dow Jones се е запътил към най-добрия си месец от 1987 г.

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Два от трите водещи индекса на Нюйоркската фондова борса приключиха седмицата на рекордно високо равнище.

Пазарът е бил успокоен от политическата ситуация в Съединените щати и настроен оптимистично за разработването на ваксина срещу причиняваното от новия коронавирус заболяване COVID-19.

Широкообхватният индекс Стандард енд Пуърс 500 се повиши с 0,24 процента до 3638 пункта, а този на високотехнологичните дружества Насдак прибави 0,92 процента до 12 205 пункта. И двете равнища са рекордни.

Dow Jones удари 30 000 за първи път в историята след оптимизъм за Байдън и ваксините

Третият водещ индекс, промишленият Дау Джоунс, който във вторник за първи път надхвърли прага от 30 000 пункта при затваряне, регистрира ръст от 0,13 процента до 29 910 пункта.

За цялата седмица, по-къса заради дългия уикенд около Деня на благодарността, Дау Джоунс прибави 2,2 процента, Насдак – 3 процента, а Стандард енд Пуърс 500 – 2,3 процента. Дау Джоунс се е запътил към най-добрия си месец от 1987 г.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

А дали инвестиционните такси не ви струват цяло състояние?

Бъдете информирани къде отиват парите ви

публикувано

на

Виж цялата статия

Кога беше последният път, когато анализирахте колко плащате за инвестиционни такси? Те могат да ви струват цяло състояние. Прозрачността е важна, когато инвестирате, защото таксите за управление, оперативните разходи, комисионите и брокерските такси могат да повлияят на потенциала за растеж на вашето портфолио. Някога да сте били примамени в привидно евтина промоция за кабелна телевизия, но по-късно сте съжалили, защото сметката е станала много по-висока, отколкото сте очаквали? Потайните такси за активиране, данъкът върху продажбите, държавните такси и административните разходи могат бързо да се натрупат и да увеличат сметката ви за кабелна телевизия много повече от предвиденото. По подобен начин и инвестиционните такси могат да ви хванат неподготвени и в много по-голяма степен

ако не си „напишете домашното“

Трябва да имате предвид, че редовно направените разходи (като такси за финансови консултантски услуги и такси за поддръжка) се таксуват на месечна, тримесечна или годишна база и са посочени в банковото ви извлечение като „текущи такси“ (ongoing fees). Те могат да се натрупат в големи размери с течение на времето. Не само че губите парите си, за да заплащате тези такси, но и пропускате възможностите за възвръщаемост върху тези суми, които бихте могли да спечелите, ако тези пари бяха останали в сметката ви, а не бяха влезли в джоба на брокера. Плюс това, колкото по-дълго сметката ви остава отворена и колкото повече расте, толкова по-големи текущи такси е вероятно да продължавате да плащате.

Не се заблуждавайте от привидно малките проценти. Да речем, че цял живот сте работили здраво и сте спестили $100,000, готови сте да инвестирате $100 000 за 20 години с очакване да получите четири процента годишна възвръщаемост. Трима брокери ви предлагат почти същите продукти, но всеки с различна годишна такса: 0.25, 0.5 и 1%. Тези изглеждат като малки проценти, така че не би трябвало разликата да бъде съществена, нали? Помислете отново. В края на 20-те години разликата между брокер 2 (0.5% годишна такса) и брокер 1 (0.25% годишна такса) е $10,000. Можете да сложите тези $10,000 във вашата сметка за спешни случаи – за непредвидена медицинска помощ, за поправяне на протеклия покрив на дома ви или за плащане на месечните ви разходи, ако, не дай Боже, си загубите работата. Още по-силно изразена е разликата от $30,000 между брокер 1 (0.25% годишна такса) и брокер 3 (1% годишна такса). Не бихте ли си купили по-скоро нова кола или платили за обучението на детето си в колеж, вместо да предадете всички тези пари в джоба на брокера – само за такси?

Таксите, които се налагат, когато правите поръчка да купувате, продавате или разменяте дадена инвестиция, са известни като операционни такси (transaction fees).

Най-честият пример са комисионите

Имайте предвид, че по-високи комисиони могат да се налагат, ако направите поръчката по телефона с финансовия професионалист, вместо онлайн чрез платформата за самообслужване на вашата брокерска фирма. Други форми на операционни такси включват увеличенията на цената с цел покриване на разходите и печалбата (mark-ups), челни такси за закупуване на даден продукт (front-end sales loads) и крайни такси за продажба на даден продукт (back-end sales loads). Mark-ups се случват, когато брокерът ви продава продукт, създаден от неговата финансова институция, но с надценка над пазарната цена. Челните или крайните такси, с прости думи, са комисионите и маркетинговите разходи, които се таксуват от много взаимни фондове. Тъй като има близо осем хиляди взаимни фондове и всички те се конкурират за парите на инвеститорите, някои фондове стимулират брокерите с комисионни плащания (sales loads), за да подтикнат финансовите професионалисти да препоръчат техния взаимен фонд на клиентите си. Ако един инвеститор купи взаимен фонд с челна или крайна продажна такса, тази комисиона се взема от джоба на инвеститора и се плаща на брокера.

Какъв е изводът? Бъдете информирани къде отиват парите ви и използвайте високо реномирани професионалисти, които ви таксуват минимално за разноските си.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в newsletter, newsletter_ca, заплата
Федералните и щатски власти: „Това бяха най-сигурните избори в САЩ“

Съобщението е в пълен контраст с неподкрепените твърдения на Тръмп за измама и широко разпространените проблеми, за които той настоява,...

Затвори