Открийте ни и в

Вашите пари

Финансово затруднени сте? Вижте тези шест начина да получите държавна помощ в САЩ

Докато пандемията от коронавирус продължава да засяга финансово милиони американци – ето шест начина да получите финансова помощ от правителството

публикувано

на

Сн.: Pixabay

Докато пандемията от коронавирус продължава да засяга финансово милиони американци – ето шест начина да получите финансова помощ от правителството.

1) Потърсете помощ за сметките за комунални услуги

Две програми могат да помогнат на домакинствата с ниски доходи да плащат за отопление и телефонни услуги. Програмата за енергийна помощ в домакинства с ниски доходи помага на семействата с ниски доходи да покрият разходите за отопление. Безвъзмездните средства се отпускат чрез щатските власти, които получават финансиране от Министерството на здравеопазването и социалните услуги. Всеки щат определя свои собствени изисквания за допустимост, включително нива на доходи.

Програмата за поддръжка на Lifeline пък предлага телефонни и интернет услуги с отстъпка. Lifeline е програма, основана върху доходите, така че кандидатите трябва да отговарят на определени изисквания за допустимост, преди да бъдат одобрени. Помощта включва финансиране за грижи за деца, стипендии за колеж и много други.

2) Финансова помощ за грижи за деца

Дневните грижи са основен разход за повечето семейства – тъй като годишните разходи за грижи за бебета варират от 5000 долара в Мисисипи до над 22 600 долара във Вашингтон, според Института за икономическа политика. Фондът за грижи и развитие на децата може да помогне финансово на семейства с ниски доходи. Администриран от Министерството на здравеопазването и хуманитарните услуги на САЩ, фондът дава на щати, територии и племена пари, които да разпределят между семействата, за да помогне за плащането на грижи за деца. Безвъзмездните средства се основават на доходите и обикновено покриват грижи за деца под 13 години.

3) Възстановяване на непотърсени пари

Непотърсените пари са средства, дължими към вас. Те могат да бъдат отдавна забравен депозит, надплатени комунални услуги, изгубени спестовни облигации, непотърсени обезщетения за животозастраховане или неплатени чекове. Тези непотърсени средства се предават на държавата, когато собственикът не може да бъде открит – често поради служебна грешка или фирми, които имат стар адрес в архива. Посетете unclaimed.org, сайт, свързан с Националната асоциация на държавните трезори, за да разберете дали ви дължат пари. През финансовата 2018 година Западна Вирджиния и Мейн предоставиха около 17 милиона долара неизискани средства. През 2019 г. Флорида върна 323 милиона долара, така че разгледайте уебсайта и вижте дали имате непотърсени пари, които ви дължат.

4) Получете помощ за авансово плащане за жилище

На вниманието на потенциалните собственици на жилища, които не могат да си позволят първоначална вноска за имот, който привлича вниманието им от известно време. Вземете държавна помощ за авансово плащане, тези безвъзмездни средства и заеми ще ви помогнат да покриете първоначалните разходи за закупуване на дом. Например в Невада бъдещите собственици на жилища, които отговарят на условията, могат да платят таксата и да получат безвъзмездна помощ в размер до 5% от стойността на техния жилищен заем, за първоначални вноски или други разходи. В Невада помощта не е запазена само за семейства с ниски доходи, тя е достъпна и за тези с годишен доход под 98 500 долара.

5) Намерете данъчен кредит за здравно осигуряване

Премиум данъчните кредити, издадени чрез Закона за достъпни грижи, все още действат – ето как работят. Физически лица и семейства, които купуват покритие чрез правителствения пазар за здравно осигуряване, healthcare.gov, могат да се класират за кредит за застрахователните си премии. Кредитът може да бъде изплатен директно на вашия доставчик на застраховка, като намалите месечните си плащания или да бъде изплатен като данъчен кредит при подаване на декларацията.

6) Кандидатствайте за стипендии за колеж

Стипендиите за колеж, като федералния грант Pell, могат да улеснят плащането на колежа. Студентите, които отговарят на условията за Pell Grant, могат да получат до $ 6 245 за учебната година 2020-2021. Точната сума се основава на фактори, които включват финансови нужди, разходи за присъствие и статус на записване. Студентите могат да кандидатстват за Pell Grant, като попълнят безплатното заявление за Федерална студентска помощ или FAFSA. Заявлението се използва също така, за да се класира за много държавни и институционални стипендии и стипендии.

Въпреки че има начини да получите безплатни пари от правителството – има и измамници, които твърдят, че ви дават безплатни пари от правителството с надеждата да ви оберат.

Не се заблуждавайте, правителството рядко се обръща към хората с оферти за безплатни пари, а когато го направи, никога не го прави чрез социалните медии.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Вашите пари

Пазарът на имоти в Калифорния продължава да расте въпреки пандемията

Американските банки са отчели 25% годишен ръст с одобрени ипотечни кредита за 1,05 млн. през третото тримесечие

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: pixabay

„Тъй като лихвите са на едно от най-ниските си нива в историята, много наематели преоценяват жилищните си варианти. Сега къщите са достъпни и хората искат да се измъкнат от пренаселените си апартаменти“, отбелязва Джейсън Опенхайм, звезда в риалити поредицата Selling Sunset на Netflix, която включва екип от брокери и продаваните от тях лъскави имоти в Лос Анджелис.

Лос Анджелис обаче не е единственият град, който показва динамика в сферата на недвижимите имоти. В Калифорния също не спират да залагат на такъв тип инвестиция.

Заедно с наемателите по-млади купувачи навлизат на пазара. “Instagram, TikTok, YouTube, младите хора избиват рибата. Продавам един куп жилища на цена между 5 млн. и 10 млн. долара на хора от социалните мрежи“, споделя Опенхайм.

Вечерен час в Калифорния заради коронавируса

По време на пандемията в цялата страна кредиторите са одобрили около 1,05 млн. жилищни кредита през третото тримесечие. Това е сериозен скок с 25% спрямо същия период на 2019 г., показват данните на ATTOM.

„Жилищният пазар продължава да функционира сякаш рецесията, породена от пандемията, не съществува. Купувачите и собствениците, привлечени от ниските лихви по ипотечните кредити, продължават да се редят за заеми на невиждани от над десет години нива“, казва Том Тета, главен продуктов директор на ATTOM. Въпреки смесените сигнали Zillow очаква 2021 г. да бъде най-добрата година за продажбите на жилища от 2006 г. насам.

„Хората нямат никакви притеснения да купуват на този пазар. Вероятно ще станем свидетели на няколко добри години пред нас“, прогнозира още Джейсън Опенхайм.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Над $300 000 – средната цена на жилищата в САЩ

Цените продължават да растат, а достъпността до жилищата намалява

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Рекордно ниските лихви по ипотечните кредити в САЩ не са били достатъчни да компенсират недостига на наличности, а продължаващият ръст на цените на жилищата намалява достъпността им и през третото тримесечие на 2020 г., сочи индексът на Националната асоциация на жилищните строители и Wells Fargo, цитирани от онлайн изданието World Property Journal и Investor. Средната цена на жилищата отвъд океана остава твърдо над прага от 300 хил. долара, преминат през второто тримесечие.

58,3% от новите и съществуващите жилища, продадени между началото на юли и края на септември, са били достъпни за семейства, получаващи коригиран среден годишен доход в САЩ от 72 900 долара. Това е спад спрямо 59,6% от продадените жилища през второто тримесечие на тази година, които са били достъпни за хора със средни доходи, и най-ниското ниво от четвъртото тримесечие на 2018 г.

„Въпреки че ниските лихви по ипотечните кредити и благоприятните демографски развития помагат за стимулирането на търсенето

липсата на наличности

задълбочена от проблеми със снабдителната верига заради пандемията от COVID-19, допринася за растящите цени на жилищата“, коментира председателят на Националната асоциация на жилищните строители (NAHB) Чък Фоук.

„Растящите цени на дървесината също достигнаха над 170% над нивата от средата на април през септември, увеличавайки строителните разходи. Но цените на дървесината сега се понижават, което е добра новина за перспективите пред купувачите на жилища“, допълва той.

„Наличности, достатъчни за шест месеца напред, са смятани за нормален баланс между търсенето и предлагането, а те са под прага от четири месеца от юли насам, което подлага пазара на натиск към повишение цените на жилищата“, казва главният икономист на NAHB Робърт Диец. „В момент, когато строителните компании се стремят към засилване на производството, тенденцията за работа от вкъщи допринася за местенето в покрайнините, което означава, че купувачите имат допълнителна пазарна сила да се сдобиват с имоти на достъпни пазари“, допълва той.

Средната цена на жилищата в САЩ е скочила

до исторически връх

от 313 хил. долара през третото тримесечие, превишавайки предишния рекорд от 300 хил. долара, поставен през второто тримесечие. В същото време средните лихви по ипотечните кредити са намалели с 29 базисни пункта през третото тримесечие до рекордно дъно от 3,05% спрямо 3,34% през второто тримесечие.

Лансинг-Ийст Лансинг в щата Мичиган и Скрантън-Уилкис Бар-Хейзълтън в Пенсилвания са най-достъпните големи жилищни пазари в САЩ, определяни като градове с население от поне 500 хил. души. В първия град 89,4% от всички нови и съществуващи жилища, продадени през третото тримесечие, са били достъпни за семейства със средните доходи за региона от 75 хил. долара. В същото време 89,4% от всички продадени нови жилища във втория град са били достъпни за семейства със средните доходи за града от 66 хил. долара.

Сан Франциско остава най-недостъпният жилищен пазар в САЩ. Само 9% от продадените жилища там през третото тримесечие са били достъпни за семействата със средните за града доходи от 130 900 долара.

Останалите големи градове в дъното на класацията за достъпност на жилищата също се намират в Калифорния. Това са Лос Анджелис, Анахайм, Сан Диего и Сан Хосе.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Къде да си държите парите, ако сте пенсионер в Америка

Няколко варианта как можем да си осигурим безгрижие на стари години

публикувано

на

Виж цялата статия

Дори и цял живот да сте спестявали сериозно, пак може да се окаже, че доходите в пенсионните ви години едва покриват основните разходи за живот. Не забравяйте, че (отгоре на всекидневните ви разходи) ще трябва да плащате данъци; трябва да имате предвид цената на Medicare и допълнителните Medicare премии; а и лекарствата, които вземате, само ще се увеличават с възрастта. И като че ли това не е достатъчно, някои пенсионери изплащат студентските заеми на децата си. Неизбежно е да има неочаквани разходи, които идват от здравословни проблеми или финансова криза. Да, социалноосигурителната администрация помага, но все пак трябва да знаете как да инвестирате вашите спестявания, така че не само да ги защитите от загуба, но и да получавате достатъчен годишен доход от тях. Първият съвет, който финансовите специалисти винаги дават на пенсионерите, е да държите

парите си в облигации

За съжаление цените на облигациите падат, когато лихвените проценти се покачват. Къде да държите спестяванията си тогава?

Стълбовидно подреждане на депозитни сертификати. Малко инвестиции бяха ударени така сериозно през изминалите години от ултраниските лихвени проценти, наложени изкуствено от Федералния резерв, както депозитните сертификати (certificate of deposit – CD). Така че не очаквайте от тях значителни приходи. Но без съмнение депозитните сертификати ще бъдат съществено облагодетелствани, ако се стигне до повишаване на лихвените проценти. Плюс това те ви дават 100% гаранция, че няма да загубите главницата. Всяко CD, продадено ви от банка, покрита от Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC), е застраховано за сериозна сума. Ако отворите съвместна сметка с брачния си партньор, ще бъдете застраховани за двойно. Ако сложите и името на едно от децата си – още повече, и т.н. Това поставя голяма горна граница на риска ви, но

едногодишен депозитен сертификат

ще ви предложи максимален годишен процент на доходност (annual percentage yield – APY) от едва 1.3%. Най-високата доходност дават петгодишни джъмбо CD-та.

Един от начините да се възползватe, когато има покачващи се лихвени проценти, е да „построите“ стълбовиден портфейл от депозитни сертификати. Слагате равно количество пари в CD-та с различни дати на падеж, да речем – една година, две години, три години и пет години. Когато депозитите станат изискуеми, вземате главницата и купувате CD-та с по-дълъг срок. Така че когато едногодишният депозитен сертификат навърши една година, т.е. имате право да го изтеглите, вземете постъпленията и купете петгодишно CD. Една година по-късно, когато двегодишният депозитен сертификат „узрее“, изтеглете главницата и сложете парите в петгодишно CD. Ако разположите сертификатите си по този стълбовиден начин, няма да се налага да връзвате всичките си спестявания в относително нискодоходни CD-та и ще бъдете съществено облагодетелствани, когато лихвените проценти започнат да се покачват. Така винаги ще имате свободен капитал да инвестирате в депозитни сертификати с по-голяма доходност.

Акции, които плащат дивиденти

Подобно на облигациите, цените на акциите, плащащи дивиденти, са склонни да падат, когато лихвените проценти се покачват. Но това няма да има значение за вас, ако нямате намерение да продавате вашите дивидентни акции. Добрата новина за вас е, че доходността на дивидентите се повишава, когато цената на акциите пада. Дори е логично за всеки, който иска да си купи акции, плащащи дивиденти, или вече притежава такива с цел здравословен поток от приходи, да приветства спада в цените на акциите.

Друга полза от акциите с дивиденти е, че ударите, които те поемат от покачващите се лихвени проценти, обикновено са краткотрайни. Историята показва, че те обикновено поддържат потенциала си за покачване на цената много по-добре от които и да е други инвестиционни инструменти. С добра цена и сериозна доходност акциите, плащащи дивиденти, имат отлична дългосрочна история. От 1928 г. насам те са генерирали средна годишна възвръщаемост от 8.32%. Благоприятното данъчно третиране (по-ниски данъци върху дивидентите ви, отколкото върху заплатата ви) и дългата положителна история на дивидентите да нарастват по-бързо от инфлацията са други атрактивни атрибути.

В кои точно акции да инвестирате?

Всяка компания, която не само е просъществувала, но и е правила нарастващи плащания на дивиденти върху акциите си през двете световни войни, през Голямата депресия и Голямата рецесия, най-вероятно ще ви носи добри печалби до края на вашия живот. Според мен обаче не е особено разумно да инвестирате в няколко акции. Най-добре е да вложите парите си в борсово търгувани фондове (exchange traded funds – ETFs), за да разнообразите фирмите, от които получавате дивиденти.

Всеки един от гореописаните варианти предлагат стабилен доход при сравнително малък риск. Ако например една брачна двойка е спестила $500 000 през живота си и сега ги вложи в депозитни сертификати и акции, плащащи дивиденти, и приемем консервативно 3% възвръщаемост, това ще генерира допълнителен годишен приход от $15 000 (без да теглим от главницата, така че тази петстотин хиляди продължават да генерират доход всяка година). Заедно с приходите от Социалноосигурителната администрация, това би било достатъчно за покриването на всекидневните ви разходи и даже може да ви остане малко да ходите на почивка всяка година.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в featured, featured_CHI, newsletter, пандемия, програми за финансиране
Зета удари Мексико като ураган от първа категория

Зета удари полуостров Юкатан северно от Тулум, Мексико, малко след полунощ като ураган от категория 1 с ветрове с близо...

Затвори