Открийте ни и в

Вашите пари

Финансов кръстопът

Въпроси и отговори от изминалата седмица

публикувано

на

Здравей, Ангел! Изправен съм пред една голяма финансова дилема, която не съм сигурен как да разреша, за да мога да се позиционирам по-добре за бъдещето.

На 47 години съм, имам напълно изплатен апартамент на приблизителна стойност $150,000, който до момента давах под наем на моята племенница, но тя реши да си купи свое жилище и аз няма да мога да пусна този апартамент под наем повече, защото асоциацията ми иска да го дам само на член от семейството, какъвто в момента не мога да намеря. Тоест, решил съм да продам това жилище.

Като втори елемент се явява един 401К план от предишния ми работодател, който е на стойност $113,000.

В същото време дължа около $250,000 по заема на моята къща, който моята съпруга би искала да изплатим възможно най-бързо.Въпросът ми е, дали би било добра идея да кеширам пенсионния акаунт, да продам апартамента си и да взема всичките пари и да изплатя заема по моята къща? Това добър финансов ход ли е, има ли подводни камъни и какви са алтернативните ходове, които мога да направя?

Здравейте, благодаря ви за доверието и за подробностите, с които ме запознахте. Сега нека да поговорим за вашата ситуация и къде може да се подобри вашият план за действие.

Преди да започнем, нека само да уточня, че в следващите редове ще споделя някои идеи като потенциални възможности и лични наблюдения при работата ми с клиенти през годините, които вие не сте длъжен да следвате дословно. Това е важно, защото моята цел е да ви накарам да видите ситуацията под различни ъгли и да помислите по-дълбоко върху вашата стратегия, знаейки повече факти, които могат да ви повлияят сега или в бъдеще.

Първо, нека поговорим за вашия 401К план от предишен работодател, който вие споменахте, че е на стойност $113,000 към момента.

Ако кеширате този план сега

вие бихте платили данъци на стойност поне 20% от стойността на парите в него (това ще бъде определено от доходите ви за тази година) и глоба за издърпване на парите преди 59½-годишна възраст на стойност 10%, което всичко на всичко обикновено е равно на поне 30% от стойността на акаунта.

При сегашна стойност от $113,000 това ще означава поне $33,900 в данъци и глоби, следователно вашите пари, които ще получите, ще бъдат $79,100, които може да използвате за погасяване на заема за вашата къща.

Сега, нека видим алтернативата за парите в пенсионния акаунт – ако бъдат оставени там или дори по-добрият вариант е да се прехвърлят в личен пенсионен фонд (след като не работите вече за този работодател, тази възможност съществува във вашата ситуация) като Traditional IRA. Ако оставите парите инвестирани в едно добре балансирано портфолио от фондове при средна годишна възвращаемост от 7%, то тези пари биха се удвоили всеки 10 години. Вие сега сте на 47, следователно имате шанса

да натрупате приблизително $452,000

на 67, когато ще сте в годините за пенсиониране. По-важното е, че тези пари ще ви осигурят месечен доход от близо $2,000 до края на живота, а през годините дотогава ще имате сравнителна ликвидност и можете да ги използвате (или част от тях) при крайна нужда.

Информацията в тази статия е споделена на вниманието на читателите с изричното разрешение на лицата, участващи в нея, с цел обогатяване на финансовата култура на всички читатели.

Това е от мен за днес. Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, вие можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

И не забравяйте да се усмихвате!

(Продължава в следващия брой)

Трябва ли да изплатим дома си с цената на всичко днес?

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА