Открийте ни и в

СВЯТ

Финландия поиска присъединяване към НАТО “без отлагане”

Очаква се скандинавската държава, която споделя 810-километрова граница с Русия, да получи бързо членство

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Лидерите на Финландия обявиха в четвъртък намерението си страната да се присъедини към НАТО “без отлагане”, ход, който ще укрепи силата на западния военен алианс след нахлуването на Русия в Украйна и ще преначертае картата на сигурността на Европа.

Очаква се скандинавската държава, която споделя 810-километрова граница с Русия, да получи бързо членство, а съседна Швеция изглежда също ще ги последва през следващите дни.

Президентът Саули Ниинистьо и премиерът Санна Марин обявиха подкрепата си за кандидатурата на страната за присъединяване към НАТО в съвместно изявление рано в четвъртък. „Членството в НАТО ще засили сигурността на Финландия. Като член на НАТО Финландия ще укрепи целия отбранителен алианс“, казаха Ниинистьо и Марин. „Финландия трябва незабавно да кандидатства за членство в НАТО. Надяваме се, че националните стъпки, които все още са необходими за вземане на това решение, ще бъдат предприети бързо през следващите няколко дни.”

Финландия традиционно е била военно неутрална и се е радвала на добри отношения с Москва, но войната в Украйна накара страната да преосмисли своята сигурност и самоопределение.

Този ход е знак за европейско единство и противопоставяне на агресията на руския президент Владимир Путин, като западните страни действат, за да се противопоставят на опасенията, че Кремъл иска да възстанови руската власт над своите съседи извън Украйна. Краят на дългогодишното желание на Киев да се присъедини към НАТО и извеждането на западните войски в региона бяха централни за предвоенните искания на Путин, но присъединяването на Финландия би удвоило границата на Русия с Трансатлантическия алианс.

Запитан в сряда дали Финландия провокира Русия, присъединявайки се към НАТО, Ниинисте каза, че Путин е отговорен за решението на страната. „Моят отговор би бил, че вие ​​сте причинили това. Погледнете се в огледалото”, каза той.

Ако Финландия стане пълноправен член на НАТО, тя ще бъде обвързана с член 5, съгласно който всички членове, включително Съединените щати, застават в защита на всеки друг член, който е атакуван.

Съседна Швеция, повлияна от остротата и бързината на финландското решение, също се очаква да сигнализира за намерението си да се присъедини към алианса през следващите дни.

The Times: Швеция и Финландия са готови да се присъединят към НАТО (СНИМКИ,ВИДЕО)

Руското външно министерство преди това предупреди за “сериозни военни и политически последици”, ако някоя от двете страни се присъедини към 30-членния съюз. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по-рано каза, че би било възможно да се позволи на Финландия и Швеция да се присъединят „доста бързо“. Държавите-членки вероятно ще обсъдят кандидатурата на Финландия на среща на върха в Мадрид на 28 юни. Финландия официално няма да бъде обхваната от член 5 по време на процеса на кандидатстване, но се очаква членовете на НАТО да й предложат гаранции за сигурност при всякакви последици от Москва.

Британският премиер Борис Джонсън каза в сряда, че се е съгласил на нови споразумения както с Швеция, така и с Финландия за укрепване на европейската сигурност, като обеща да подкрепи въоръжените сили на двете страни, ако бъдат обект на атака.

Докато Норвегия беше член-основател, Финландия досега не беше склонна да се присъедини напълно към алианса. Страната обаче засили сътрудничеството си с НАТО след анексирането на Крим от Русия през 2014 г.

С модерни, добре оборудвани въоръжени сили, които са съвместими с операциите и стандартите на НАТО, и развита мрежа от военно разузнаване, анализаторите виждат Финландия като естествен член както идеологически, така и практически.

Общественото мнение във Финландия се насочи силно към членство през последните седмици, като 76 процента са „за“ и 12 процента „против“, според скорошно проучване на обществената телевизия YLE. Подкрепата за присъединяване обикновено е била около 25 процента в проучванията преди войната в Украйна. Финландия води две войни срещу Русия между 1939 и 1944 г. и осуетява опит за инвазия, но губи 10% от територията си.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА