Открийте ни и в

Войната в Украйна

Финландия ще ограничи или спре влизането на руски туристи

Балтийските държави Латвия, Естония и Литва, които граничат с Русия, вече затегнаха собствените си визови правила

публикувано

на

Финландия строи ограда по границата с Русия

Финландия заяви в сряда, че подготвя национално решение за „ограничаване или пълно предотвратяване“ на туризма от Русия след нахлуването в Украйна.

„Това национално решение може да включва ново законодателство, което ще бъде прието много бързо“, каза външният министър Пека Хаависто на пресконференция.

Откакто ограниченията на COVID-19 в Русия изтекоха през юли, имаше бум на руски пътници и нарастваща реакция в Европа срещу допускането на руски туристи, докато войната продължава. Финландия драстично ограничи туристическите визи за руснаци през септември, но те продължават да влизат в страната с визи, издадени от други страни от ЕС в Шенгенската зона за пътуване без граници.

Президентът на Китай призова армията да се готви за война

“Финландия не иска да бъде страна, която е транзитна за шенгенски визи, издадени от други страни”, каза Хаависто.

Според анкета, публикувана от финландския всекидневник Ilta-Sanomat в сряда, около 70% от финландците искат скандинавската страна да спре да издава туристически визи на руснаци. Финландия призовава за решение на ЕС за ограничаване на визите за руснаци, но Хаависто отбеляза:

„Не може да се гарантира, че този ход ще се случи много бързо“.

ЕМА призовава държавите да се подготвят за есенната вълна на COVID пандемията

Балтийските държави Латвия, Естония и Литва, които граничат с Русия, вече затегнаха собствените си визови правила, оставяйки Финландия като последния евросъсед на Русия, през който притежателите на шенгенски визи могат да преминават транзит.

Финландската гранична охрана каза, че ситуацията “не се е променила значително” на границата след съобщението на Русия в сряда за военна мобилизация, отричайки разпространяващите се онлайн слухове за километрични опашки.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено