Открийте ни и в

Българи в Америка

Фитнес за пенсиониране и свободата на американската мечта

Дойчин Кършовски предлага тренировки и режим чрез своя платформа

публикувано

на

Това, което давам на клиентите си, е свободата да не мислят как да организират свободното си време. Аз го правя вместо тях – от тренировките във фитнес залата през хранителния режим до времето, което трябва да отделят, за да слушат музика или да четат по време на ваканцията си“, казва Дойчин Кършовски. Услугата, която предлага през онлайн платформата си Want2gofit, e нарекъл Wellness Consierge. „Не, не, няма нищо общо с портиер, бърза да обясни той, – защото вече сто пъти е чувал следващия въпрос. Аз съм уелнес консултант.“

Повече от 15 години Дойчин живее със семейството си в САЩ. Установили се в Синсинати през 2003 година, след като спечелили зелена карта. „Нямахме никакво намерение да заминаваме, разказва той. По това време вече бях напуснал работата си на гимназиален учител по физическо възпитание и бях директор на Българската черноморска мрежа на неправителствените организации. Бях съосновател на клуб „Приятели на морето“ и работех във фондацията си „Мейдей“. Изобщо всичко беше тръгнало като по вода.“. И така до деня, в който една от сътрудничките му влиза в офиса с тесте бланки за участие в лотарията „Зелена карта“. Всички изпращат формулярите, но година по-късно само

Дойчин е на кръстопът

На прощалното парти, което организира, Дойчин получава от приятелите си метла – за да има с какво да започне първата си работа в Америка. По ирония на съдбата подаръкът се оказа пророчески.

„Звучи невероятно, но метлата влезе в работа още първата година, след като пристигнахме. Започнах работа като шеф на чистачите в най-големия музей в Синсинати. А бях „шеф“, защото освен английски говорех и руски. Останалите чистачи бяха грузинци и не говореха добър английски. Така единственият начин да се общува с тях беше на развален руски“, спомня си Дойчин.

Една година работил само нощем като търговски агент на „Кока-Кола“, след това за кратко в строителството и 3 години като техник. По това време с приятел купили бънджи трамплин и започнали страничен бизнес. „Няма нищо по-лесно от това да започнеш свой бизнес в Щатите, казва той. Системата е така създадена, че да те подпомага, а не да създава препятствия. А това вдъхновява. Възможностите за избор и промяна,

усещането за свобода

тук са невероятни“…

Днес Дойчин печели по 150 долара на час с йога и фитнес тренировки в домовете на 14 от клиентите си. Други 80 тренира по целия свят през онлайн платформата си…

Всички абонати на онлайн платформата Want2gofit имат собствен профил, през който може да бъдат следени теглото, здравословното им състояние, прогресът в тренировките им и дори травмите. „Клиентът попълва въпросник, а на базата на отговорите му аз създавам програма, която обикновено трае 4-5 седмици, казва Дойчин. – С начинаещите се занимавам поне 2-3 пъти седмично. Понякога денят ми е безкраен, защото през видео сесии работя с хора в различни часови пояси из целия свят. Чувам се и се виждам с клиентите си от България и по света дори докато шофирам.“ Така стига и до следващата стъпка – Wellness Consierge.

„Над 80% от хората, с които работя, нямат зали или уреди за тренировка в домовете си, обяснява той. А това често се превръща в извинение за липсата на движение… Това, което в момента предлагам като уелнес консултант, е доста повече от комплекс за редовни физически тренировки. Най-напред получавам от клиентите си базовата информация за това как минава денят им и какво биха искали да постигнат. След това разработвам индивидуален план, който съдържа не само услуги, предоставяни от мен директно, но и такива, които се предлагат в района, където живее или работи клиентът. Например ако на улицата, на която живее, има фитнес клуб, в който клиентът не е стъпвал, аз установявам контакт с инструкторите там, избирам най-подходящия фитнес клас или учител за клиентите си и включвам това в програмата. Единственото, което остава за клиентите ми, е да я следват.“

Повече от 40 години в Съединените щати числото 401 е символ на спестовност. Причината е проста – с него през 1978 г. е обозначен планът за пенсионни отчисления, които прави всеки американец в активна възраст. „401 Fitness“ е и заглавието на книгата, която неотдавна издава Дойчин. Тя е достъпна в електронен формат и като хартиено копие през „Амазон“.

„Идеята на книгата ми беше да обясня как можем

да „спестим“ фитнес

за годините, в които вече няма да сме така активни физически, обяснява той. – Опитах се да пренеса в спорта логиката на инвестиционните консултанти. Един от техните съвети например се основава на правилото – да не инвестираме всичко на едно място, защото това носи рискове. „Не слагай всички яйца в една кошница“, казваме и в България. Така е и с грижата за здравето. Например ако сте свикнали само да бягате, за да поддържате форма, рискувате да загубите тази възможност в момента, в който изкълчите крака си. За това в книгата си препоръчвам на читателите да научават и „да залагат“ на разнообразни форми за физическа активност, за да могат дори когато една форма не им е възможна, да продължат да са активни с друга. Книгата „401 фитнес“ предлага 10 базови физически активности, които съм обобщил във формулата „6 минути на ден тренировка с 6 основни движения“.

На въпроса защо все пак семейството му е направило избора да живее в Съединените щати, Дойчин има бърз и категоричен отговор: „Мотивът ни да останем тук в никакъв случай не беше икономически. По-скоро бяхме любопитни, искахме да живеем по различен начин, да пътуваме и да се срещаме с интересни хора.

И все пак имало ли е моменти, в които са мислили за пътя назад? „Пътят е само напред, дори и това един ден да означава България“, казва Дойчин.

1 Коментар

  1. agen sbobet terpercaya di indonesia

    април 3, 2020 at 1:03 pm

    Hi, Neat post. There’s a problem with your web site in internet explorer, would check this… IE still is the market leader and a huge portion of people will miss your fantastic writing due to this problem.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Българи в Америка

От Пловдив до шериф в Америка – сбъднатата мечта на Георги Андреев

публикувано

на

от

Виж цялата статия

„Америка наистина е страна на неограничените възможности, сам се убедих в това. Тук сбъднах своите три детски мечти – станах полицай, пожарникар и професионален шофьор. Постигнах всичко с много труд и упоритост”, споделя 54-годишният пловдивчанин Георги Андреев. Той е първият български шериф в щата Вирджиния.

В Америка пристигнал през 1998 г. със съпругата си Таня и 10-годишната им дъщеря Люба. Младото семейство кацнало на летището само с 6 куфара, като

Георги не знаел нито дума английски

Тогава той е на 33 г. и след завършване на полицейската школа в България и 4 години работа като надзирател в затвора в Пловдив, току-що е получил предложение за издигането му в командир на отделение. Съдбата обаче му отрежда друго – да започне от нулата и сбъдне детската си мечта, но не в България, а зад Океана.

„След като жена ми спечели зелена карта, тя бе усмихната и щастлива, а аз – нещастен! Не знаех нито дума английски, нито къде отивам, а и една от мечтите, за които се борех с години – да стана полицай в България, трябваше да изоставя”, разказва Георги.

Днес живее във Вирджиния бийч и работи в Норфолк.

Георги със съпругата си, сн.; фейсбук

За началото си спомня, че било малко стресиращо. Със съпругата си започнали да градят всичко от нулата на американска земя. Посрещнали ги приятели на летището и помогнали на Георги да си намери първата работа. Започнал като мияч на автомобили в автосалон, но с усърдието си бързо спечелил доверието на работодателя си.

За негов късмет се оказало, че в автосалона работят пенсионирани детективи, и Георги споделил с тях, че иска да стане полицай в Америка. Още повече че имал известен опит от България. Помогнали му с лични контакти и добра препоръка. Макар че тогава е вече на 35 г., бившата млада надежда в леката атлетика от Спортното училище в Пловдив с лекота покрива физическите тестове и издържа писмения изпит. Така през 2000 г. Георги започва работа като

Полицай към шерифа в Норфолк

С упорит труд израства бързо в кариерата и скоро става част от бойно ядро, на което поверяват охраната на арестанти и потушаването на безредици зад решетките.

Георги Андреев (вляво), сн. Фейсбук

Тук Георги преживява и първата си рискова акция. В затвора избухва сбиване между две гангстерски групи. Той и още 16 негови колеги, екипирани с шлемове, противогази и въоръжени с газови пушки, трябва да се изправят срещу 40 разгневени затворници, като рискуват да се превърнат в техни заложници. Когато акцията по потушаването на конфликта започва, Георги и останалата част от бойното ядро успяват в последния момент да издърпат свой колега, за да не се превърне в заложник.

Първият сблъсък на Георги с американското правосъдие

се оказва пак покрай работата. Принуден е да дава обяснения защо при приемането на мъж в ареста е извадил ръката му от рамото. За да сломи съпротивата на нарушителя, шерифът бил принуден да приложи хватка, с която да обезвреди мъжа. По-късно съдията се произнася, че Георги е действал в рамките на правомощията си и не е нарушил правата на задържания.

„Оказва се, че тук при всеки настъпил екшън отиваш на съд и трябва да обясниш защо и какво си направил. Това е нещото, което ме възмути”, разказва Георги. И допълва, че да си надзирател в Америка, е по-рисковано, отколкото в България. Причината е, че в затворите и арестите зад Океана нападенията са по-чести, а затворниците – с повече права.

Както в американските филми, професията надзирател не е безопасна в САЩ. Георги обяснява, че като си вършиш работата професионално, нямаш проблеми, но никога не си застрахован. Не крие обаче, че е получавал заплаха от затворник. Един от тях се заканил, че ще открие къде живее и на улицата униформата няма да го спаси.

След 6 г. в шерифството Георги решава, че е дошло време да постигне следващата си детска мечта – да стане пожарникар. След като издържа тестовете, се оказва в пожарната на Норфолк, където огнеборците гасят пожари, ала в същото време са и парамедици, оказващи първа медицинска помощ при постъпване на сигнал на тел. 911. До днес работи там. Харесва работата си, но обяснява, че това, с което не се свиква, е

Да се изправяш лице в лице със смъртта

Досега не може да забрави дежурство, при което е повикан да окаже помощ на 25-годишно момиче, скутерът  се оказва пометен от кола, която е минала през кръста на момичето. „През цялото време ме питаше дали ще оживее. Обещах й , че ще живее, и с колегата направихме всичко необходимо по обездвижването. Закарахме я до близката болница, ала по-късно разбрахме, че е починала. Почувствах се зле, бях  дал надежда, а после разбирах, че не е могла да се пребори“, разказва той.

Екип на пожарната в Норфолк в действие

 

Разбира се, не липсват и комични ситуации по време на работа. При едно от дежурствата Георги и колегите му са изпратени на адрес, където дъщеря открила майка си „припаднала”. Когато пристигнали на място, се оказало, че жената просто спи дълбоко. Щом чула суетенето около себе си, пенсионерката се събудила и учудена попитала какво прави екипът на 911 в дома. След това ги помолила да подадат чаша вода, и без това са дошли на крака.

За да си пожарникар в Америка и на ниво, ти се налага да учиш и работиш непрекъснато. Всяка година огнеборците покриват физически тестове, които са решаващи за оставането им на работа. Така през цялата година са принудени да поддържат добра физическа форма. За целта във всяка служба има силов кът за тренировки.

При въвеждането на ново оборудване или екипировка пък всеки служител се запознава с нея първо теоретично, след това на живо, минава през тестове за работа с нея, покрива сертификати, които са важни за оставането му в професията.

Засега Георги не мисли да се връща в България, казва, че това може да стане като се пенсионира.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Българи в Америка

Стоичков зарадва фенове часове преди премиерата на „Историята“ в Чикаго (СНИМКИ)

публикувано

на

Виж цялата статия

С много внимание и желание Христо Стоичков подписа снимки, картички и тениски на своите фенове в Чикаго. Футболната легенда е в града за премиерата на биографичната си книга „Христо Стоичков – Историята“. Генерален спонсор на посещението на Христо Стоичков в Чикаго е транспортната компания „Amerifreight Systems“

Деца от Малко Българско Училище бяха подготвили плакати

В събота преди обед Камата се срещна с деца и гости на Малко Българско Училище в Елк Гроув Вилидж, които пък го поканиха да присъства на манифестацията им за 24 май. От сцената той разказа на учениците за новото си амплоа на спортен журналист за телевизия „Юнивижън“. Феновете пък му задаваха въпроси за живота му, кариерата и за приятелите и близките му. Присъстващите успяха да видят и милионера Шевкет Чападжиев, който също разказа за пътя на успеха си.

стоичков МБУ
стоичков мбу 2
стоичков валда 1
стоичков мбу 3

Стотици малчугани с тениски на барселона, народни носии и огромни усмивки „нападнаха“ Стоичков, за да се докоснат до  истинска футболна легенда.

Всички имаха възможност да се докоснат до „Златната топка“, и да си купят от копие на книгата, която тежи почти 1 килограм.

 

След като прекара часове на снимки и раздаде автографи Христо Стоичков отиде и в шоурума на „Valda USA“ където го очакваха още фенове.

Официалната премиера на биографичната книга „Историята“ отвъд Океана на 4 май в банкетната зала Hanging Gardens. Сред специалните гости са Божидар Искренов- Гибона, Благой Иванов-Багата, Цветан Йончев, Димитър Попов и Шефкет Чападжиев.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Българи в Америка

Модерното звучене на българката народна музика (ВИДЕО+СНИМКИ)

публикувано

на

Виж цялата статия

Българският електронен Ди-джей Иван Шопов и момичетата от дует „Авигея” посетиха Северна Америка, за да представят общия си проект „Канатица“ през българите от тази страна на Океана. В Чикаго тримата дойдоха по покана на център „Българика“, а участието им се овенча с огромен интерес. Няколко поколение българи се хванаха на дълги хора и се насладиха на народна музика миксирана с модерно електронно звучене.

Иван Шопов и „Авигея“ на гости в Чикаго

„Фактът, че сме тук, че самият албум отвори невероятни врати пред нас говори, че тази музика се приема много добре. Особено от младите хора”, казва Сибина Раденкова от „Авигея“. Мисията на триото е да привлекът все повече хора към красотата на българския фолклор. „Нашата музика е точно това. Тя дава на младите хора възможност да се запознаят с корените си. Някои от тях споделят през сълзи, че са открили нов свят, който не са подозирали, че съществува”, казва Иван Шопов.

Иван Шопов и „Авигея“ по време на фестивала КУКЕР в Сан Диего

Иван Шопор и Авигея преставиха „Канатица“ през българите в Торонто, Чикаго, Лос Анжелис и взеха участие в големия български фестивал на западното крайбрежие „Кукер“

На сцената на фестивала КУКЕР в Сан ДиегоНа 18 май тримата музиканти ще представят в България и нов вариант на албума „Канатица“ с ремикси направени от чуждестранни ди-джей.

 

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada