Международната футболна централа (ФИФА) удължи до 2023 година възможността чуждестранни играчи и треньори, базирани в Украйна и Русия да прекратяват договорите си и да преминават в други клубове.

„Бюрото на Съвета на ФИФА реши да удължи временните правила за трудово назначение, установени в Правилника за статута и трансферите на играчи (РСТП) с целта ефективно да асистира на играчи, клубове и треньори, повлияни от войната в Украйна“, казаха от международната централа в свое изявление.

Решението идва след промени, направени в трансферния правилник през март след руската инвазия на Украйна.

„Ако клубовете, свързани с Украинската футболна асоциация (ЮАФ) или Футболния съюз на Русия (ФЮР) не достигнат до взаимно съгласие с техните респективни чуждестранни играчи и треньори преди или на 30 юни, 2022…тези въпросни играчи и треньори ще имат правото да прекратяват своите трудови договори с клубовете си до 30 юни, 2023“, добавиха от ФИФА.

Непълнолетни, които бягат от Украйна с родителите си поради конфликта, ще бъдат изключени от правилото, предотвратяващо международните трансфери на играчи преди 18-годишна възраст.