Открийте ни и в

Коронавирусът

Фондациите на Бил Гейтс и Рокфелер: Ето какво ще стане след пандемията

Липсата на справедлив достъп до ваксини срещу COVID-19 е трагедия за общественото здраве, коментира Бил Гейтс

bgvoice

публикувано

на

Точно преди годишното заседание на Общото събрание на ООН, което започва във вторник, лидерите на фондациите на Бил Гейтс и Рокфелер – които са отделили милиарди долари за борба с коронавируса – предупреждават, че без по-големи правителствени и филантропични инвестиции в производството и доставка на ваксини за хора в бедни страни, пандемията може да възпрепятства глобалния напредък в образованието, общественото здраве и равенството между половете с години, пише „Асошиейтед прес“.

Призивите за повече действия от богатите страни идват, когато президентът на САЩ Джо Байдън планира да призове „среща на върха за COVID“, която да съвпадне със срещата на ООН.

В годишен анализ на напредъка, постигнат към целите за развитие, поставени от ООН относно бедността, достъпа до чиста вода, равенството между половете и други показатели за благосъстояние, Фондация Гейтс установи, че разпространението на пандемията значително обръща напредъка, постигнат през последните години.

Фондациите на Бил Гейтс и Рокфелер: Ето какво ще стане след пандемията

Една от големите причини е, че болестта непропорционално удари бедните страни, които нямат достъп до ваксини срещу COVID. Според доклада повече от 80% от ваксините срещу COVID са прилагани на хора в богати страни. Докладът отбелязва, че целият континент Африка има население около 300 пъти повече от това на Калифорния. Но броят ваксинирани е приблизително еднакъв през първата половина на годината.

Здравната криза хвърли сянка върху много мерки за благосъстояние. По време на пандемията имунизациите в детска възраст са спаднали със 7%. Здравните служители миналата година прогнозираха, че ще бъде още по-лошо, но спадът все още представлява 10 милиона деца, изоставащи от схемите за имунизация. Докато заетостта на мъжете се очаква да се върне на нивата преди пандемията тази година, според доклада 13 милиона жени по-малко ще имат работа, отколкото през 2019 г.

„Липсата на справедлив достъп до ваксини срещу COVID-19 е трагедия за общественото здраве“, коментира Бил Гейтс в изявление, придружаващо доклада. „Изправени сме пред реалния риск в бъдеще богатите държави и общности да започнат да лекуват COVID-19 като поредната болест на бедността. Не можем да оставим пандемията зад гърба си, докато всеки, независимо къде живее, няма достъп до ваксини.“

Въпреки че Фондация Гейтс е един от най-големите филантропски поддръжници в борбата срещу COVID, влагайки 1,8 милиарда долара в редица глобални здравни усилия за ограничаване на разпространението на болестта, тя също така предизвика значителни критики. През по-голямата част от първата година на пандемията тя твърдо защитава правата върху интелектуалната собственост на фармацевтичните компании, разработили ваксините, че експертите казват, че забавя доставката на ваксини за хора в нужда.

Фондациите на Бил Гейтс и Рокфелер: Ето какво ще стане след пандемията

През май фондацията изглежда обърна курса и заяви, че ще подкрепи „тесен отказ“ от правата на интелектуална собственост, за да помогне за доставката на ваксини в бедните страни. Пишейки на уебсайта на фондацията, Марк Сузман, главен изпълнителен директор, коментира, че „никакви бариери не трябва да пречат на равнопоставения достъп до ваксини, включително интелектуална собственост“.

Президентът на Рокфелер, Раджив Шах, призова за „COVID в която богатите страни биха обвързали международната помощ за развитие и климата с 1% от брутния си вътрешен продукт и изискват от държавите със средни и ниски доходи да отделят повече пари за общественото здраве и смекчаване на изменението на климата. Планът му ще използва средства от спешни сметки, държани от Международния валутен фонд и ще привлече филантропия, за да увеличи подкрепата си за международно развитие.

Във Foreign Affairs, Шах определи въздействието на изменението на климата и COVID-19 върху уязвимото население като „краткосрочна“ заплаха за глобалната стабилност. Неспособността за справяне с несправедливото въздействие на тези кризи може да има траен ефект, според Шах.

„Без значителни интервенции за развитие, нарастващата бедност и страдания ще бъдат проблем с десетилетия“, пише Шах, който бе директор на Агенцията за международно развитие на САЩ в администрацията на Обама.

Фондация Рокфелер през октомври 2020 г. отдели 1 милиард долара за три години, за да отговори на COVID и да предотврати бъдещи огнища.

Фондация Гейтс е най-голямата частна филантропия с активи от близо 50 милиарда долара.

Почти 2 милиарда долара, които фондацията е отделила за борба с пандемията, са отишли ​​за разработване на тестове и ваксини, финансиране на закупуването на медицински консумативи за бедните страни и смекчаване на икономическия удар от пандемията.

Докладът, който Гейтс публикува в понеделник, не включва нови ангажименти за COVID, но призовава други фондации и правителства да направят дългосрочни, глобални инвестиции в изследванията на здравеопазването и логистиката, необходима за получаване на ваксина от фабриката до клиниката и в ръката на пациента.

Щетите, причинени от пандемията, са донякъде смекчени от скоростта, с която изследователите разработиха успешни ваксини, коментира Сузман. Бързото развитие на защитата срещу вируса е възможно поради големите инвестиции в продължение на години.

„Това е възможност да се реагира на настоящата криза, но като се уверим, че изграждаме … набор от национални и регионални инфраструктури, които гарантират, че никога повече няма да се сблъскаме с този вид криза“, каза Сузман пред репортери.

Защитата на правата на интелектуална собственост на фармацевтичните компании от Фондация Гейтс през голяма част от първата година на пандемията предизвика критики от страна на някои лидери в областта на общественото здраве.

Когато ваксините станаха достъпни, богатите страни се втурнаха да събират запаси за собственото си население. Една от причините страните с ниски доходи да не могат да си набавят собствени доставки е, че патентите за ваксините възпрепятстват разработването на евтини генерични партиди. В своето съобщение, подкрепящо отказ от интелектуална собственост, Сузман каза, че подробностите за такъв отказ трябва да бъдат договорени в Световната търговска организация.

Повече от 100 държави подкрепят подобен отказ. Администрацията на Байдън обяви подкрепата си през май, но споразумението бе в застой поради съпротивата главно от европейските страни. След почти двумесечна пауза, преговорите по въпроса се възобновяват във вторник в Световната търговска организация.

Сузман от фондация Гейтс подчерта проблемите в доставката на ваксини на държавно и местно ниво.

„Толкова голям акцент има върху закупуването на ваксини, което е критично важно, че често не се фокусираме толкова много върху необходимостта от инфраструктура за доставяне на ваксини“, каза той.

Кайл Найт, старши здравен изследовател в застъпническата група Human Rights Watch, коментира, че фокусът върху местните производствени и дистрибуторски възможности е до голяма степен неправилен. Той определя международния отговор на COVID като неадекватно благотворителен, като поставя търговските интереси пред задълженията за правата на човека.

„Когато имате толкова много власт, вие също имате морална отговорност да обърнете внимание на динамиката на силата, която причинява вреда“, каза той.

Той нарече неискрен фокуса на Фондация Гейтс върху разширяването на местните заводи за производство на ваксини и разпространението им в медицински центрове. Здравните министерства по света нямат причина да правят тези инвестиции, докато големите компании притежават патентите за ваксините. „Идеята, че проблемът е липсата на инфраструктура в бедните страни, е смешна. Проблемът всъщност съществува нагоре по веригата“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Канада

Рекорден брой пациенти с COVID са в интензивните отделения на Алберта

Лекарите предупреждават, че здравната система е на ръба на колапс

Avatar

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Канадската провинция Алберта постави нов черен рекорд – за броя на пациентите, настанени в интензивни отделения. В момента в отделенията за интензивно лечение има 312 пациенти, по-голямата част от които са с положителни резултатите за коронавируса, заяви говорителя на здравните служби на Алберта.

Продължават да се разкриват допълнителни легла в интензивните отделения и се пренасочва персонал, за да може да се отговори на търсенето. Само за последната седмица 38 легла в хирургически отделения са превърнати в COVID-легла.

Само за седмица броят на пациентите в интензивни отделения се е увеличил с 11%. В момента Алберта има 370 легла за интензивно лечение.

Лекарите предупреждават, че здравната система е на ръба на колапс. Липсват и медици, които да поемат потока от пациенти.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Над 2 500 нови случаи на коронавирус за последното денонощие в България

Общо потвърдените случаи на коронавирус станаха 432 315

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

2 536 са новите случаи на зараза с коронавируса за 24 часа в България, но все пак трябва да се има предвид, че обикновено в първия ден от новото седмица се отчитат повече случаи. Направените тестове са 24 032.

Общо потвърдените случаи на коронавирус станаха 432 315, а направените тестове – 4 744 679.

Активните случаи са 42 444 и също дават тенденция на плавно нарастване. В болница са 5 48, като 960 са новопостъпили (63 от тях са ваксинирани), а в интензивните отделения се намират 432 души.

Държавният секретар на САЩ не е заразен с коронавирус

През денонощието починаха 149 човека, с които общо жертвите на коронавируса в България станаха 20 638.

Излекуваните за 24 часа са 2 268, а общо те станаха 432 315.

Поставените дози ваксина през вчерашния ден са малко – 5 215, а общият им брой за България достигна 2 513 769.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Pfizer започва проучване в късна фаза на перорално лекарство срещу COVID-19

Pfizer отбеляза, че ще проучи своето лекарство при до 2660 здрави участници на възраст 18 и повече години

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Архив

Компанията Pfizer съобщи в понеделник, че е започнало тестово проучване в среден до късен етап (Фази 2 и 3) на изпитване на нейно перорално антивирусно лекарство за предотвратяване на инфекция с COVID-19 сред хора, които са били изложени на коронавируса, съобщава Ройтерс.

Pfizer отбеляза, че ще проучи своето лекарство PF-07321332 при до 2660 здрави участници на възраст 18 и повече години, които живеят в едно домакинство с индивид, който е дал положителен COVIDтест и има симптоми на коронавирусна инфекция.

Изпитването ще включва тестване на PF-07321332 заедно с ниска доза ритонавир (ritonavir) за предотвратяване на коронавирусна инфекция. Ритонавир е по-старо лекарство, което е широко използвано в комбинирани лечения за HIV инфекция.

„Ако е успешна, смятаме, че тази терапия би могла да помогне за ранно спиране на вируса – преди да е имало възможност той силно да се репликира, като лечението има потенциал да предотврати симптоматично заболяване при тези, които са били изложени на Covid-19, и да предотврати появата на инфекция при други“, посочи Микаел Долстен, доктор по медицина, главен научен директор и президент на поделението за Световни изследвания, развитие и медицина на Pfizer.

Pfizer и нейните конкуренти, включително базираната в САЩ Merck & Co Inc и швейцарската фармацевтична компания Roche Holding AG, се надпреварват да разработят първите антивирусни хапчета срещу Covid-19.

По-рано този месец фармацевтичните компании Merck и Ridgeback Biotherapeutics заявиха, че са започнали да записват пациенти в късен етап на изпитване на експерименталното им лекарство молнупиравир (molnupiravir) за превенция на инфекция с Covid-19.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Новият договор на Чикаго за полицията: Повече пари, но недостатъчно реформи?

Новият договор обхваща към 11 000 полицейски служители на Чикаго и все пак включва някои реформи

Затвори