Открийте ни и в

Войната в Украйна

Фондация „За доброто“ и център „Магура“ в Чикаго с дарителска кампания за украинските бежанци в България (СНИМКИ)

Целта на глобалната дарителска кампания е събиране на $15 000 за 30 дни от българите в чужбина

публикувано

на

Фондация “За Доброто” и Културен център “Магура” в Чикаго създават първата глобална кампания за набиране на средства сред българите в чужбина за подпомагане на украинските бежанци в България, които вече надхвърлят 100 000. Голямата част от тях са майки, които пристигат с децата си и с децата на свои близки и познати, на убити или на воюващи срещу руските агресори.

“Дарените средства са много повече от материална помощ – те са сърце и човечност, която надделява над омразата и връща общото ни човешко достойнство”, обясняват инициаторите.

“Повечето от нас в чужбина никога не сме безпристрастни наблюдатели на случващото се е в Родината. И затова, заедно с фондация “За доброто” ние от център “Магура” в Чикаго създадохме първата глобална кампания за събиране на средства за подпомагане на украинските бежанци в България. Надяваме се много наши сънародници в САЩ и Канада, както и от цял свят да се включат”, каза за BG VOICE Ваня Креймър от Културен център “Магура”.

 

Целта е да бъдат събрани $20 000 през следващите 30 дни. Началото е поставено на 20 май 2022 г. с кампания в сайта GoFundMe (Линк към кампанията тук>>>), a страницата ще остане отворена и след достигането на сумата, тъй като всяка помощ е безценна.

“С тези пари ще създадем интеграционен център за бежанците – с необходимата човешка и експертна подкрепа, за да се чувстват пълноценни и да започнат отново. Ще открием нови целодневни детски центрове в помощ на работещите майки. Ще продължим да осигуряваме и спешна хуманитарна помощ, както правим от началото на войната”, обясняват идеите си инициаторите.

Сред плановете им са свързване на търсещи и предлагащи дом и работа, организиране на курсове по български език и обучения за преквалификация, консултации за включването на бежанците в социалната и в здравната система. Освен това събраните средства ще бъдат използвани и за записване на децата на украинските бежанци в училище, за легализиране на дипломи, както и за осигуряване на психологическа терапевтична помощ, за да преодолеят травмите от войната.

Центърът планира още да ангажира преподаватели, психолози, юристи, специалисти в различни области и доброволци, за да ускори интегрирането на украинските бежанци в България.

Мариана Тошева: България достигна пика на украинските бежанци

Инициаторите отбелязват, че средствата ще се събират по сметката на Културния център „Магура“ заради изискванията на американското законодателство. След това ще постъпват в сметката на фондация „За доброто“. Всеки дарител ще получи от „Магура“ бележка за сумата, която е дарил, за да може да я отчете в данъчната си декларация.

Разходването на средствата пък ще става прозрачно и с редовна информация как са използвани даренията и какви са нуждите за подкрепа на бежанците, обещават от инициативата.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА