Открийте ни и в

България

Фон дер Лайен: Край на руските изкопаеми, България и Полша вече имат газ от ЕС

Европа върви напред по въпросите на енергетиката

публикувано

на

Фон дер Лайен: Край на руските изкопаеми, България и Полша вече имат газ от ЕС

Както Полша, така и България вече получават газ от своите съседи от ЕС. Това обяви председателят на ЕК Урсула Фон дер Лайен след съобщението на “Газпром” относно прекъсването на доставките на газ за двете страни.

Тя определи този ход като „още една провокация от Кремъл“.

“Не е изненадващо обаче, че Кремъл използва изкопаемите горива в опит да ни изнудва. Това е нещо, за което Европейската комисия вече се подготвяше в тясно сътрудничество и солидарност с държавите членки и международните партньори. Нашият отговор ще бъде незабавен, единен и координиран”, подчерта Фон дер Лайен.

Кирил Петков: Русия ни е третирала като пета колония. В България има кръгове, зависещи от Кремъл

Тя заяви, че ЕК ще гарантира, че решението на “Газпром” има възможно най-малко въздействие върху европейските потребители, а също ще засили работата си с така наречените регионални групи от държави членки, които могат да действат най-непосредствено в солидарност помежду си. Това по нейни думи ще смекчи въздействието при евентуални прекъсвания на доставките на газ.

“Ще продължим да работим за гарантирането на достатъчно доставки и съхранение на газ в средносрочен план. Нашият план за действие REPowerEU ще спомогне за значително намаляване на зависимостта ни от руските изкопаеми горива още тази година. Постигнахме също така споразумение със САЩ за осигуряването на допълнителен внос на ВПГ както тази година, така и през следващите. Работим в тясно сътрудничество с нашите държави членки, за да осигурим алтернативни доставки на газ и от други партньори. В дългосрочен план REPowerEU ще ни помогне да преминем към по-надеждни, сигурни и устойчиви енергийни доставки. В средата на май ще представим плановете си за ускоряването на екологичния преход. Всяко евро, което инвестираме във възобновяеми енергийни източници и енергийна ефективност, е авансово плащане за бъдещата ни енергийна независимост”, заяви още Фон дер Лайен.

По нейни думи този агресивен ход на Русия е още едно напомняне, че ЕС трябва да работи с надеждни партньори и да изгради енергийната си независимост.

Властта потвърди: Официално не се подава газ към България, имаме ясен план какво да се прави

Тя посочи, че ЕК е в контакт с Френското председателство и приветства плановете му да свика среща на министрите на енергетиката от ЕС възможно най-скоро.

“Кремъл отново се провали в този опит да посее разделение между европейците. Ерата на руските изкопаеми горива в Европа ще приключи. Европа върви напред по въпросите на енергетиката”, категорична бе Фон дер Лайен.

На 31 март Владимир Путин подписа указ, според който някои страни трябва да плащат за газа, доставен след 1 април, само в рубли. За тази цел в Газпромбанк се откриват специални сметки в рубли и чуждестранна валута тип “К” за чуждестранни купувачи. Чуждестранният купувач плаща за газа в договорната валута, GPB го продава на Московската борса и превежда рубли на “Газпром”. В този момент се счита, че задължението за плащане на природния ресурс е изпълнено.

Спирането на доставките на газ за България и Полша се оказа първото, откакто руският президент Владимир Путин заяви миналия месец, че “недружелюбните” чуждестранни купувачи ще трябва да плащат на държавния “Газпром” в рубли вместо в други валути. ЕК реши, че няма да плаща газа в рубли, но в петък заяви, че това не би било нарушение на санкциите.

По-рано в сряда председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви, че последното решение на Русия е поредният опит на Русия да използва газа като инструмент за изнудване.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА