Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

Франсиско – един американец, арестуван заради мексиканското си име

Държали го 23 дни без баня, давали му кърпички, за да се почиства
Боян Димитров

публикувано

на

Франсиско Галисия, роден в Тексас, но с мексиканско име. Той е на 18 години и заради корените си прекара 23 дни в арест близо до границата с Мексико под угрозата да бъде депортиран. Там той бил държан гладен и мръсен и само късметът го спасил.

Младото момче, което е задържано, докато отива на турнир по футбол, попада в бройката от 12 млн. души, които президентът Доналд Тръмп се закани, че ще прати обратно в Родината им.

Всичко започнало на 27 юни, когато заедно с брат си Марлон и група приятели от родния им град Единбург пътували за състезание.

Момчетата обаче били спрени на пропускателния пункт във Фалфуриас, на около 100 мили северно от границата между САЩ и Мексико.

Всичко се развило за секунди

Митническите и имиграционните власти им поискали документите. Марлон нямал такива и последвало незабавно задържане и изпращането му обратно в Мексико, където 17-годишното момче било родено.

Франсиско обаче разполагал както с американско гражданство, така и със свидетелство за раждане в Щатите и карта за социално осигуряване. Освен това носел в себе си и мексиканска туристическа виза.

Наборът от документи обаче не се оказал достатъчен за проверяващите, които просто прочели мексиканското му име. Така Галисия се озовал в малка килия с още 70 набелязани за депортация. „Опитах се да обясня, че съм роден в Тексас. Като дете сме се преместили за кратко в Мексико със семейството си, а след това отново сме се върнали в САЩ. Те обаче не се интересуваха от това. Държаха се ужасно с мен. Бях принуден да спя на цимента, а 23 дни нямах достъп до баня, където да се изкъпя. Вместо това ни даваха кърпички, с които да се почистваме. Те обаче не помагаха, за да премахнем цялата мръсотия от телата си. От недохранването

загубих повече от 11 килограма

разказа Галисия след освобождаването си.

Това станало по чиста случайност. Тъй като никой освен по-малкия му брат не знаел за случилото се, нямало как да се наеме адвокат или пък да се докаже правотата на Франсиско. Марлон обаче успял да се свърже с майка си от Мексико и така жената се задействала, за да измъкне сина си.

„Не ми повярваха. Заплашиха ме с обвинения, че съм си фалшифицирал документите“, продължава разказа си Галисия, след като вече е на свобода. Той допълва, че е бил готов да подпише документите си за депортация, за да спрат страданията му в ареста.

Служителите на имиграционните и митнически служби в САЩ отказаха искане на CNN за коментар по твърденията на Галисия. Вместо това те направиха съвместно изявление, в което отричат казаното от 18-годишното момче.

„Лицето предостави противоречиви данни относно статута си, след като беше задържан от граничния патрул на САЩ и прехвърлен в ареста“, се казва в изявлението и се допълва, че Галисия е държан толкова време, тъй като е било необходимо да се направи съответната проверка.

Галисия отхвърли твърдението на президента Доналд Тръмп, че много от хората, преминаващи границата, са „лоши актьори“, които искат да навредят на САЩ и на нейния народ. Той каза, че хората, които е срещнал, които са били държани с него в ареста,

не представлявали никаква заплаха

и не искали да навредят на никого.

„Те просто искаха да дойдат в търсене на по-добро бъдеще. Бягаха от своите страни, защото бяха заплашени или с убийство, или с отвличане“, завършва Франсиско.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

ИМИГРАЦИОННИ

16-годишен имигрант се мъчи сам с часове, преди да почине на пода в ареста (ВИДЕО)

Боян Димитров

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: CNN

16-годишно болно момче от Гватемала, което било заловено от граничен патрул в Тексас, се мъчи сам с часове, докато не почина на пода. Видеото от охранителната камера, което беше разпространено от ProPublica показва полседните му секунди живот, докато никой не му обръща внимание.

Карлос Грегорио Ернандес Васкес бил заловен през май месец от граничен патрул, след като проникнал нелегално в САЩ. Той веднага бил настанен в ареста в Уеслако в Тексас.

Тръмп иска събиране на ДНК проби от имигрантите

Момчето чакало да бъде прехвърлено в килия на отдел „Здравеопазване и човешки услуги“, както е обичайно за непридружени непълнолетни лица. Особено, след като бил диагностициран и с тежък грип.

Той обаче лежи с часове на метална пейка, завит с тънко одеало, докато агонизира. От кадрите се вижда, че никой не му обръща внимание. Той става за секунди, когато се строполясва на земята и умира. Неговият съкилийник вика охраната, която просто му светва с фенерче в лицето, за да провери дали наистина е мъртъв.

Това е петия случай на умрял непълнолетен, арестуван на американската граница.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Имиграционни новини

Чикаго е най-гостоприемният американски град за имигранти

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. АП/БТА

Имигрантите, избрали Чикаго, за да пуснат корени в Америка, имат най-добри възможности, в сравнение с други градове в САЩ.

В Индекса на градовете за 2019 г. на New American Economy е анализирана ефективността на американските градове по отношение на интеграцията на имигрантите с оглед на броя граждани, родени извън страната и местните политики. New American Economy е неправителствена двустранна организация за научни изследвания и застъпничество, която работи за реформи в имиграционната политика на САЩ.

Индексът класира най-големите 100 града в Америка и открива “традиционни имиграционни портали” като Чикаго, които са все още водещи в имиграционните политики.

Ветровитият град е класиран начело като един от най-гостоприемните градове, следван от Чула Виста, Калифорния; Джърси Сити, Ню Джърси; Сан Франциско и Балтимор. Миналата година Чикаго се нареди на девето място в класацията.

Проучваните градове имат най-малко 200 хил. души население, от които поне 10 хиляди са чужди граждани. New American Economy разглежда данните и прилага точки в пет категории: държавно ръководство, икономическо овластяване, приобщаване, общност и правна подкрепа.

“Изключително сме горди, че Чикаго беше обявен за най-гостоприемния град в Америка за имигранти и бежанци”, заяви в изявление кметът на града Лори Лайтфут. “Тази класация отразява страстната и посветена работа на местните власти и членовете на общността в нашия град, които застават заедно и се борят за правата на нашите имигранти и общности, без значение от цената.”

Индексът присъжда на Чикаго най-висок рейтинг в категориите за ангажираност на властите и подкрепа на имигрантите. New American Economy отбелязва станциите за Добре дошли, в които имигрантите в района могат да получат информация, ресурси и услуги.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Аризона остава враждебна за имигрантите

Сибила Патси

публикувано

на

Виж цялата статия
MGN Online

Тусон – най-либералният град за имигрантите в щата Аризона – гласува против превръщането му в град убежище. 70% от хората казаха „не“. Предложената мярка срещна силна опозиция от страна на кмета и градския съвет, както и на всички демократи, които казаха, че инициативата застрашава обществената безопасност и милионите долари, които градът получава от държавните фондове за развитие. Някои републиканци заплашиха, че ще предложат на Конгреса да накаже града. Aктивистите, които бяха за предложението, изтъкнаха, че промяната ще покаже на имигрантите, че в Тусон могат да намерят защита в момент, когато мнозина се страхуват от имиграционните политики на президента Тръмп.

Мярката щеше да даде право на имигрантите да не отговарят на въпрос на полицията дали са легално в страната и да ограничи правомощията на полицията да арестува някой

 само по подозрения, че няма документи

 за легално пребиваване.

В Аризона има въведен закон от 2010 г., който забранява градовете убежища. Той задължава полицията да прилага строги мерки за проверка на статута на всеки имигрант, заподозрян, че е в страната незаконно. Полицията също така сътрудничи на имиграционните при арести и издирване на хора. А 9-ият апелативен съд на САЩ постанови през юни, че администрацията на Тръмп може да вземе предвид готовността на градовете да си сътрудничат с имиграционните, когато разпределят средства за отделните градове.

Полицията в Тусон е използвала всички врати в закона да не се придържа напълно към щатските рестрикции за сътрудничество с федералните власти. „Тусон във всички отношения така или иначе функционира като град убежище“, каза кметът Джонатан Ротказа. През 2012 г. градският съвет обяви Тусон за „гостоприемен град“ (welcoming city), но не посмя да го нарече убежище. Тусон е широко признат за родното място на движението на църквите за даване на убежища от 80-те години, когато те са подпомагали бежанците от Централна Америка с цел да ги предпазят от депортиране.

Междувременно жителите на Тусон

избраха първия си латинокмет

Реджина Ромеро ще бъде първата жена с такъв произход, която ще управлява втория по големина град в Аризона след Финикс, който има население от около 546 000 души. Финикс от своя страна, където живеят много българи, гласува против това да стане „град убежище“ през 2017 г. Според института за изследвания Pew Research в града има 250 000 имигранти без статут. Предложението за „град убежище“ тогава бе внесено от един единствен гражданин – Рик Робинсън, кoйто каза, че градът трябва да се откъсне от забраната на щата. Въпреки че той получи известна подкрепа, градският съвет отхвърли предложението. Тогавашният кмет Грег Сантън заяви, че Финикс не може да го одобри, защото ще се противопостави на действащ закон. Полицаите заявиха, че мярката ще е против тяхната полицейска клетва за изпълняване на дълга. Финансовите загуби на града се изчисляваха на 5 хил. долара на ден, тъй като това щеше да бъде глобата от страна на щата Аризона към Финикс, ако беше станал „град убежище“. Отделно общината щеше да загуби годишно финансиране от 89 млн. долара.

В Америка има

560 града, обявили се за убежища

Щатите освен Аризона, които ги забраняват, са Джорджия, но там Атланта се обяви за град убежище през септември 2018 г., Флорида и Тенеси. На път да приемат такива забрани са Охайо, Кентъки и Мичиган. В Тексас засега няма нито един град убежище, макар че няма забрана за тях. В някои градове обаче полицията спря да сътрудници на федералните агенти. Проучванията показват, че градовете убежища или нямат влияние върху престъпността, или водят до нейното намаляване, но с много малки проценти.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada