Открийте ни и в

България

Франция настоява да се разберем с Македония до няколко месеца

Париж досега е бил много активен за деблокиране на ситуацията между Скопие и София

публикувано

на

Сн. БТА

Френското председателство на ЕС иска да реши спора между България и Северна Македония и настоява да се зачита времевата рамка, дадена от страна на София. Това съобщи днес македонската информационна агенция МИА, като се позова на “високопоставен дипломатически източник”.

На въпрос дали Франция иска и дали планира да свика първите междуправителствени конференции за присъединителните преговори със Северна Македония и Албания дипломатът обясни, че Париж досега е бил много активен за деблокиране на ситуацията между Скопие и София.

След 6 часа: Забраниха на кабинета "Петков" да дава срокове на Скопие, искат се резултати

“Сега с новото българско правителство изглежда, че има път, който може да бъде определен. Самото правителство каза, че ще са необходими няколко месеца, трябва да се впишем в тази рамка, но същевременно правителството откри перспектива и тя трябва да остави надежда, че резултати са възможни преди края на полугодието. Ще се опитаме да стимулираме това в ролята си на председателството и би било добра вест, ако досието на Република Северна Македония и това на Албания бъдат деблокирани и да можем да приложим новата методология”, заяви високопоставеният дипломат от френското председателство на ЕС.

Същевременно президентът Румен Радев призова след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност “даването на съгласие за започване на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС да не се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, включително и по отношение на правата на македонските българи”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено