Открийте ни и в

Европа

Франция уверено върви към включване на правото на аборт в конституцията

Сред французите има солидно мнозинство за вписването на правото на аборт в конституцията

публикувано

на

Франция уверено върви към включване на правото на аборт в конституцията

Законодателите в долната камара на френския парламент днес приеха резолюция за включването на правото на аборт в конституцията на страната, съобщи Асошиейтед прес. Това е първата стъпка в дългата и несигурна законодателна битка, предизвикана от отмяната на правото на аборт в САЩ.

Мярката бе одобрена с 337 гласа “за” и 32 гласа “против” в 577-членното Национално събрание.

За да бъде утвърдена, всяка мярка трябва първо да бъде одобрена с мнозинство в Националното събрание и горната камара на парламента – Сената, а след това и на общонационален референдум, отбелязва АП.

Смъртни присъди за 49 алжирци, линчували подпалвач

Вносителите на предложението казват, че то цели да “защити и гарантира основното право на доброволното прекъсване на бременността и на контрацепция, като го впише в Конституцията”.

Процедурите по прекратяване на бременността са декриминализирани във Франция с ключов закон през 1975 г., но в конституцията няма нищо, което да гарантира правото на аборт.

“Намерението ни е ясно: не искаме да оставим никаква възможност на хората, които се противопоставят на правото на аборт и контрацепция”, заяви Матилд Пано, председателка на групата на крайнолявата партия “Непокорна Франция” в Националното събрание и съвносител на предложението.

Морално негодни: 15 000 военни от Беларус са готови да нахлуят в Украйна

Министърът на правосъдието Ерик Дюпон-Морети заяви, че центристкото правителство подкрепя инициативата.

Неотдавнашно социологическо проучване показа, че над 80 процента от френското население подкрепя правото на аборт. Резултатите съвпадат с тези от предишни проучвания. Според същото допитване сред французите има солидно мнозинство за вписването на правото на аборт в конституцията.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено