Открийте ни и в

СВЯТ

Френската армия изтегли военната си база от Тимбукту в Мали след 9 г.

Франция изоставя още една африканска колония

публикувано

на

След като Франция започна да изтегля войниците си, разположени в Мали в продължение на 9 години, вчера тя изтегли войниците си от региона в Тимбукту.

След заминаването на 150 войници, разположени във военната база, френското знаме на базата е спуснато и флагът на Мали е окачен.

Генерал Етиен дю Пейру, който отговаряше за френската операция Barkhane в Мали, каза, че сега Франция ще “има различно присъствие” в региона, докато целта на операция Barkhane е да им предаде властта на Мали, винаги в партньорство с френската армия.

В изявление Мали каза, че контингент от приблизително 2200 военнослужещи от Организацията на обединените нации е постоянно разположен в региона.

Френската армия е евакуирала бази в Мали, но все още не се е оттеглила от град Гао. Очакват се демократични избори в Мали през февруари, но Икономическата общност на Западна Африка (EKOWAS) заяви, че ще бъде изправена пред допълнителни санкции, ако няма напредък в региона до януари.

Припомняме, че въоръжените конфликти, инициирани от сепаратистка група в Мали през 2012 г., започнаха голяма криза в региона и имаше проблем със сигурността в региона, тъй като конфликтът се разпространи в съседни страни, включително Буркино Фасо и Нигер.

След тези събития бившият президент на Франция Франсоа Оланд обяви началото на военни действия в Мали на 2 февруари 2013 г.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено