Открийте ни и в

СВЯТ

Френски дипломати се готвят за стачка

Франция има третия по големина дипломатически корпус в света след САЩ и Китай

публикувано

на

Сн: Pixabay

Синдикати призоваха за стачка на 2 юни във външното министерство на Франция – крайно рядко събитие за френската дипломация, за да изразят тревогата си от „лавината от реформи“, която според тях слага край на френския дипломатически корпус.

Това е второто стачно движение в историята на министерството след протестите по повод изплащаните жилищни компенсации през 2003 г., посочва Оливие да Силва от синдиката на служителите Се Еф Те Се. Според него става дума „за истинско безпокойство във ведомство, в което при това няма протестна традиция“.

„Ке д’Орсе лека-полека изчезва“, безпокоят се шестте синдиката и група от 400 млади дипломати. Те критикуват по-специално реформа, която премахва понятието „дипломат от кариерата“, свива консулските дейности, съкращава длъжности – орязва 50 на сто от целия личен състав в течение на по-малко от 30 години.

Стачка блокира десетки полети в Амстердам

„Тези мерки, които унищожават нашия дипломатически инструментариум, са абсурдни в момент, когато войната се завръща в Европа“, пишат недоволните.

Най-спорната мярка от реформата предвижда до 2023 г. постепенно да бъдат премахнати два исторически френски дипломатически корпуса – пълномощните министри и съветниците по международните въпроси. Съответните дипломати – близо 700, са приканени да се включат в новосъздаден корпус от „държавни администратори“. Реформата във висшата държавна администрация, предприемана по инициатива на президента Еманюел Макрон,  предвижда висшите служители вече да не са част от определено ведомство, а редовно да ги сменят по време на цялата си кариера.

„Много сме разтревожени“, коментира действащ посланик.

„Не сме взаимозаменяеми! Крайно уважавам колегите си от другите ведомства, но не умея да върша тяхната работа, а те не умеят да вършат моята. Дипломатите имат лоша слава на безгрижни крале, които крадат парите на държавата, но всъщност това са служители, много предани на администрацията на републиката. А вече има множество разнообразни (кариерни) пътища на Ке д’Орсе”, допълва той.

Франция има третия по големина дипломатически корпус в света след САЩ и Китай. По официални данни за външното й министерство работят общо около 14 000 души – на щат, на договор или като местни сътрудници.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА