Открийте ни и в

Интересно

Футуризъм + комунизъм: Китай следи и наказва с държавен рейтинг

Много китайци са лишени от възможност да пътуват по нова система за социален кредит
bgvoice

публикувано

на

Китай блокира правото на милиони свои граждани да купуват билети за самолет и влак по програма, достойна за сюжета на футуристичен трилър. Пак по нея хиляди, а може би милиони нямат право да записват децата си в добри училища, да си купят хубав дом или луксозна кола. Други са лишени от правото на бърз интернет, изгодни заеми или улеснени визи за Европа. Санкциите са много и от най-различно естество, а причината китайците да бъдат наказвани с тях е само една – че те не са добри граждани според правилата на комунистическата държава. А за добрите пък има поощрения.

И наказанията, и наградите се базират на социалната активност и са реалност в Китай от лятото на 2014 г. Тогава Държавният съвет на страната издаде нов и звучащ зловещо документ на име “План на създаването на система за социален кредит”. Той е безкрайно дълъг и бюрократично скучен, но съдържа радикалната идея за създаване на единна система за оценяване на всеки един гражданин на база на неговото поведение. Единственият съдия, разбира се, е Китайската комунистическа партия (ККП).

Китайският президент Си Дзинпин

Може да звучи невероятно, но с този план комунистическата власт в Китай създава свят, в който повечето от всекидневните дейности на хората непрекъснато се наблюдават и оценяват: какво си купуват в магазина или онлайн;

къде прекарват деня си

кои са приятелите им и как общуват с тях; колко дълго гледат видеа или играят на игри; кои такси и данъци плащат.

Идеята е проста – всички граждани са “родени” с 1000 точки, които обаче могат да станат повече, ако живеят според добродетелите на ККП, извършват доброволческа дейност или купуват одобрявани от партията продукти, като памперси например вместо алкохол. Точките обаче могат да бъдат и значително орязани, ако гражданин не се вписва в работната си среда, ако финансите му са бъркотия или имат глоба за неправилно пресичане. Най-високият рейтинг за един гражданин е AAA, след което той се спуска надолу към АА, А. Най-нисък е рейтингът D за граждани с по-малко от 600 точки в сметката им за социални кредити.

Нисък резултат води до значителни последствия – блокиране на работни места, отказ от добро училище за децата, забрана за пътуване и невъзможност за отпускане на банков кредит.

Тези с най-много точки пък ще се възползват от достъп до

апетитни работни места

в държавната администрация, бизнес лицензи, контакти, поръчки, субсидии и обучение.

Планът предвижда единната система социален кредит на всички 1,4 млрд. жители на Китай да бъде въведена в цялата страна до 2020 г. От обявяването му насам правителството експериментира с варианти на системата в различни градове с напълно реални последици.

Комунистическата власт използва заплахата от технологични черни списъци, за да превърне престъпниците във виртуални граждани от втора класа. Официалното обяснение е, че тази система ще засили прозрачността и продуктивността в търговията, обществото и правните отношения, създавайки една пирамида, на върха на която е доверието. “Ако доверието е нарушено някъде, рестрикции се налагат навсякъде”, гласи философията на китайския план за пълен контрол.

Кои са дейностите, които вдигат или свалят рейтинга?

Те включват даряване на кръв, доброволческа работа, подкрепа за възрастните, показване на професионална етика и личен морал и грижа за публичната собственост. Ползите в тези случаи могат да бъдат намаление на обществени такси и приоритет при записване на децата в училище или при получаване на финансова помощ. Добрият гражданин ще се радва и на достъп до по-бърз интернет или ускорено получаване на виза за Европа.

Лошият пък е този, който говори по телефона при шофиране, не плаща битови сметки и данъци, извършва на измами. Сред действията, които свалят рейтинга, са и вандализмът, домашното насилие, плагиатството, разхождането на куче без каишка, разпространението на фалшиви новини, пускането на силна музика и дори играенето прекалено дълго време на видеоигри. Тогава наказанията са отказване на основни услуги, забрана за вземане на заем и покупка на имот или луксозна кола, невъзможност за престой в скъпи хотели, ограничения за записването на децата в определени училища или за наемането на работа във финансовата сфера.

Според западни експерти по Китай кредитната оценка ще е по-висока, ако купувате продукти,

които режимът одобрява

– например памперси, и по-ниска, ако купувате такива, които не допадат на властта – като видеоигри или алкохол.

Извън областта на покупките политическата ангажираност също може много да повлияе на социалния кредит: публикуването на политически изказвания без разрешение или дори публикуване на реални новини, които китайското правителство не одобрява, може да понижи рейтинга. Правителството ще е способно да взема предвид и поведението на приятелите и роднините на граждани, за да определя тяхната оценка. Така антиправителствена публикация на ваш близък приятел ще понижи собствения ви кредит.

Постепенно стремежът за оцеляване ще изолира дисидентите от техните приятели и останалата част от обществото.

Когато излезете от вратата на дома си, действията ви във физическия свят също попадат в мрежата за наблюдение. Правителството събира огромни количества информация чрез видеокамери, разположени по улиците из целия град. Ако извършите престъпление или просто пресичате неправилно, алгоритми за разпознаване на лица сравняват лицето ви от видеозаписа със снимка в националната база данни за лични документи. И не минава много време, преди полицията да се окаже на вратата ви.

Списъкът на негативните дейности е изключително дълъг и включва очевидно антисоциални неща като шофиране пиян или предлагане на подкуп и по-малко очевидно неприемливи поведения като еретични дейности, нарушаване на социалния ред и неуспех да покаже добродетелта на домакинството.

 

Заплата за наблюдение на съседите

Една от най-шокиращите части от системата е програма за наблюдение на съседите. Държавата плаща на избрани воайори, чиято задача е да записват поведението на хората, което влияе върху техния социален кредитен рейтинг. Китайката Джоу Аини например получава по $50 на месец, за да наблюдава съседите си като “колекционер на информация” в малко градче в провинция Шандун. Тя записва наблюденията си в тетрадка и след това я споделя с местна правителствена служба, която определя резултатите.

Когато бъде завършена, в гигантската обща база данни ще влезе и информация от полицията, съдилищата, данъчните институции, банките и работодателите, както и от редица частни компании, които партията се опитва да вербува за идеята си. Докторите, учителите, местните управници и бизнесите ще бъдат оценявани допълнително за професионализъм и почтеност.

Междувременно, за да изчислят оценката, частни компании, работещи с правителството, постоянно преравят огромни обеми съдържание в социалните медии и данни за пазаруване онлайн.

 

Живот по Оруел, където Оруел е забранен

“Преди правителствата не можели да държат гражданите под постоянен надзор. Но когато изобретили печата, станало по-лесно да управляват общественото мнение, а радиото и киното позволили да се отиде още по-далече в това отношение. А тайната на личния живот приключи, когато стана възможно телевизорите едновременно не само да приемат, но и да предават обратно всичко, което говорят и вършат хората, както и какви програми и по колко време гледат”, пророкува британецът Джордж Оруел в антиутопичния си роман “1984”.

Очевидно не само медиите и аналитиците смятат, че тоталитарният план на вожда Си Цзинпин е копие на Оруел. За да пресече подобни аналогии още в зародиш поне сред младите китайци, през март 2018 г. червената власт забрани световноизвестните романи на Оруел “Фермата на животните” и “1984”. Романите на Оруел са се видели опасни на китайските цензори, защото описват абсурдите на тоталитарната държава. Властите дори блокират блогове и сайтове, в които се срещат думите и фразите “доживотен”, “безсмъртен”, “култ към личността”, “емиграция”, “срамно”. Забранена е дори безобидната буква N – предполага се, защото се приема за знак на несъгласие.

 

 

23 млн. блокирани дискредитирани пътници

Китай е блокирал милиони „дискредитирани” пътници да купуват самолетни или влакови билети като част от системата за социален кредит.

Според Националния център за публична кредитна информация китайските съдилища са забранили купуване на самолетни билети 17,5 милиона пъти до края на 2018 г. Поставените в черни списъци граждани не са могли да купят билети за влак 5,5 милиона пъти.

Цифрата очевидно се увеличава значително, защото през март 2018 г. държавната Комисия по национално развитие и реформи се похвали, че на повече от 9 млн. души е отказана  продажба на самолетен билет за вътрешен полет, а на още 3 млн. било забранено да купят билет за влак заради нисък социален кредит.

Табели по гарите в редица градове предупреждават гражданите, че качването на високоскоростен влак без билет, нередно поведение или тютюнопушене могат да повлияят негативно на резултата им в Индивидуалната кредитна информационна система.

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Интересно

Милиардерите по света имат повече пари от 60% от населението

Сибила Патси

публикувано

на

Виж цялата статия
Архив

По света има 2153 милиардери, които разполагат с повече пари от 60 на сто от населението на планетата, съобщи благотворителната организация Оксфам, като подчерта, че концентрирането на богатствата засяга особено тежко жените, предаде Франс прес.

„Пропастта между бедни и богати не може да бъде преодоляна без насочени политики за борба срещу неравенствата. Правителствата трябва да гарантират, че богатите и предприятията плащат своя справедлив дял от данъците“, подчерта Амитабх Бехар, представител на Оксфам за Индия, който ще представлява неправителствената организация на световния форум в Давос тази година.

Годишният доклад на Оксфам за неравенството по традиция се публикува точно преди откриването на Световния икономически форум в Давос, където по традиция се срещат представители на икономическия и политическия елит, припомня

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Мъжете са два пъти по-емоционалнина работното място

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Pixabay

Проучване на специалисти от университета „Англия Ръскин“ установи, че мъжете са два пъти по-емоционални на работното място в сравнение с техните колежки, пише в. „Мирър“.Изследването обхванало 2000 британски служители и 250 мениджъри. Те трябвало да отговорят на въпроси, сред които фигурирали кои неща ги изкарват от равновесие и как изразяват емоциите си. Учените класирали вълненията на работещите в шест категории. Служителите трябвало да посочат дали работната среда предизвиква у тях радост, неувереност, гняв, тъга, отвращение или страх. Установено било, че главният генератор на емоции се оказала не самата работа, а взаимодействието с колегите.

От направените изводи следвало, че мъжете са по-емоционални в офиса, докато дамите са по-склонни да изпитват стрес и потиснатост в работната среда. Мъжете влагат повече чувства в проектите и изпитват неприятни усещания, ако изпуснат сроковете или изпаднат в преразход.

Представителите на силния пол взимали два пъти повече присърце критиките, отправени към тях. Те силно преживяват, когато предложенията им са игнорирани. Мъжете били с 20 процента по-голяма вероятност да предприемат драстични стъпки под въздействието на емоциите, като напускането на работата, когато настъпят за тях трудни времена.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Изследователи разкриха тайнатана съвършеното еспресо

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Pixabay

Учени от Австралия, Великобритания и САЩ твърдят, че са открили формулата за направата на съвършеното кафе еспресо, съобщава ДПА.

„От всички разновидности на кафето, еспресото е най-сложната и най-вариращата по качество напитка“, констатират специалистите в научното издание „Матър“. За да се получи добра консистенция, проучването препоръчва използваната еднократна доза за направа на еспресото да се намали от 20 на 15 грама кафеена смес. Трябва да се използват сравнително по-едро смлени зърна.

„Прекалено финото смилане увеличава възможността да се получат два различни вкуса от две идентични дози на кафе-машината“, предупреждава екипът. Специалистите предлагат метод за минимизирането на разликите като се промени настройката за смилане, използвайки по-малко кафе, и променяйки обема на водата, използвана за направата му.

Ръководителят на изследването Кристофър Хендън от университета в Орегон изтъква, че целта им не е била да подобрят вкуса на еспресото, а той да бъде постоянен и приготвянето на напитката да е най-ефективно.
„Аз обичам еспресото, то е любимото ми кафе, но когато вкусът му е лош, тогава за нищо не става“, коментира 31-годишният австралийско-американски учен. Той припомня, че направените от екипа открития ще намерят приложение най-вече извън Италия. Италианските бармани отдавна знаят, че най-доброто еспресо се прави с по-малко кафе, в сравнение с чуждестранните им колеги.

Еспресото е най-популярната форма на приготвянето на кафето в Италия. То ви е сервирано, дори когато го поръчвате само с думата „кафе“. Италианците често се оплакват, че еспресото им няма вкус, когато го пият в чужбина.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada