Открийте ни и в

СВЯТ

Хаити: 15 застреляни за една нощ

Убийствата са отмъщение от съмишленици, които са били задържани от полицията с часове

публикувано

на

Петнадесет души, включително журналист и опозиционен активист, бяха убити във вторник вечерта в столицата на Хаити, каза шефът на полицията и добави, че убийствата са отмъщение от съмишленици, които са били задържани от полицията с часове.

Снимки на телата на журналиста Диего Чарлз, който е паднал на земята, и на Антоанета Диклер, феминистка и член на опозицията, зад волана на колата й, бяха качени в сайтовете за социални мрежи от хаитянски потребители в ранните часове на сутринта. Двете жертви са на по 33 години.

„Като отмъщение за убийството на убития полицай Герби Зифрар, неговите съюзници организираха атака, довела до смъртта на 15 мирни цивилни. Сред тях бяха журналистът от Vision 2000 Диего Чарлз и Антоанета Диклер”, заяви шефът на полицията в Eathenel Леон Чарлз, без да разяснява или разкрива подробности около твърденията си.

Герби Зифрар беше говорител на полицейския синдикат SPNH-17, който е в открит конфликт с полицейското ръководство.

Генералният директор на хаитянската полиция каза още, че се провежда разследване “за откриване на всички извършители и съучастници в извършените престъпления, съобщава и ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Изявленията на Леон Чарлз предизвикаха реакции на журналисти и неправителствени организации, които открито поставиха под съмнение тяхната валидност.

„За да излезем толкова лесно и да кажем, че „знаем, че двойното убийство на Диего Чарлз и Антоанета Диклер е извършено от този съюз“, смятаме за нещо, което е направено с прекалено бързане и най-вече твърде леко“, подчерта Мари-Роузи Огюст Дюшен от Националната мрежа за защита на правата на човека.

Макснолд Гийом, брат на популярната хаитянска певица Руцел Гийом, също е сред 15-те жертви, съобщи последният в публикациите си на креолски език в профилите си в социалните медии.

Клането е станало, докато бандовата дейност в Хаити се е превърнала в бич от началото на годината. В началото на юни сблъсъци между въоръжени групировки в западната част на столицата на най-бедната държава в западното полукълбо принудиха хиляди жители на запустели квартали да избягат от домовете си.

„Намираме се в състояние на отричане на правата на човека, на поквара на живота. Не можем да продължаваме така, всеки ден броим трупове”, каза г-жа Дусена.

Посолството на САЩ изрази загрижеността си след клането. “Съединените щати са дълбоко загрижени от загубата на живот и общата несигурност поради насилие на банда”, написаха в Twitter. “Насилието, корупцията и безнаказаността пречат за постигането на целите за развитие на Хаити и очакванията на хаитяните да имат по-добър живот за много дълго време”.

От своя страна, след убийството на техен колега, медийните специалисти в Хаити изглежда не си правеха много илюзии, че истината ще се разкрие.

“Както винаги, съдебните власти ще обявят, че провеждат разследване – което няма да доведе до резултат. Свикнали сме с него“, беше реакцията на Жак Дерозие, генералният секретар на съюза на хаитянските журналисти.

Емблематичният случай на убийството през април 2000 г. на най-известния хаитянски журналист по онова време Жан Доминик остава неразкрит и до днес.

„Нямаше справедливост за Жан Доминик, както няма да има справедливост и за Диего“, каза Асад Волчи, ръководител на вестник „Хайти“, уебсайт за новини, с който починалият работи две години.

Фотожурналистът Владимир Леганер никога не се е върнал от доклада, който е ходил да направи през март 2018 г. в квартал Мартисан, сега театър на безчинствата на бандата. Полицията все още не е оповестила констатациите от изследването на генетичния материал, събран от човешки останки след изчезването му.

Разследванията за убийствата на други двама хаитянски журналисти, извършени през юни и октомври 2019 г., остават безрезултатни и до днес.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА